El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

La ruta fantasma

   No correspón al títol d’un llibre d’en Truman Capote, però, ho podria ser. L’anomenada ruta Capote, de Palamós, organitzada per l’editorial Columna, amb motiu de la publicació de L’Home dels pijames de seda, novel.la amb que Marius Carol va guanyar la darrera edició del premi Bertrana és, gairebé, una ruta fantasma. A Palamós ja no en queda res. La casa, situada davant mateix de la platja de la Catifa, ja no hi és; val, si que hi han pisos, buits com a pertot. La platja roman soterrada sota tones de ciment. Les barques que, com un rellotge despertador mobilitzaben a l’autor de A sang freda, no en queden ni la meitat i amb creixent perill d’extinció com els peixos que, encara i afortunadament poden pescar. El senyor Josep Colomer, junt amb la seva estimada esposa, van aconseguir, al peu del canó, que l’Hotel Trias segueixi andavant. És un prestigi per Palamós i, avui, roman obert tot l’any. Actualment, forma part de l’empresa d’hostaleria del senyor Camós. De fet, l’habitació on es va hostatjar Truman Capote a l’Hotel Trias porta, des de llavors, el nom de l’escriptor. ——————-El periodista i escriptor Marius Carol, és home important -diuen que futur pregoner de la Festa Major de Sant Joan, de Palamós-, informador pel diari La Vanguardia dels viatges de la Casa Reial. Hi va haber-hi uns anys que la Costa Brava la visitaven i hi vivien gent destacada mundialment en el camp de la cultura, el cinema, les arts…,però, van fugir esperitats davant la implacable devastació d’aquesta Costa Brava que ja no té res de singular i única. Parlin amb l’alcaldessa que també és molt important i mirin, entre tots, de fundar un Museu a prop de totes aquestes personalitats de fama mundial. No només el senyor Truman Capote, sinó també, el periodista, escriptor i guionista Robert Ruark, de Carolina del Nord (EUA) -autor de divuit llibres- gran coneixedor d’Àfrica i que va voler ser enterrat al cementiri de Palamós. També la gran i recordada actriu, Madeleine Carrol, que tant va lluitar a favor dels nens orfes víctimes de la Guerra Mundial (1939-1945), que va viure a la seva torre del paratge Treumal a Torre Valentina, de Calonge (Baix Empordà) i està enterrada al cementiri d’aquesta vila. També hi han altres persones els quals objectes de treball, personals, llibres…existeix la possibilitat d’anar aconseguint per a la formació d’aquest Museu de Personalitats o, del nom que li vulguin donar. Fins i tot, els ciutadans de Palamós en podrien suggerir el nom. —————————————-Cal reconvertir la Costa Brava i, ara, l’arquitectura del paisatge, la cultura i la democràcia tenen que estar per damunt de l’urbanisme. Les muntanyes de ciment ho han soterrat tot, inclús, la casa dels americanos la d’en Truman Capote i el seu company, una vintena de maletes, un buldog vell, un caniche cec, una gata siamesa i el seu gran èxit mundial: A sang freda. Parlem dels anys 1960 al 1962. L’abril de l’any vinent, amb motiu del 50è aniversari de la seva arribada, recrearan el desembarcament de Capote a Palamós. Tant de bó, l’alcaldessa Maria Teresa Ferrés, anunciés la posta en funcionament d’aquest Museu internacional.

————————-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Truman Capote, autor de: A sang freda. I l’autor de: L’home dels pijames de seda, Marius Carol (fotografia publicada al diari EL PUNT).

————————————————————————————-

————————————————————————————-

   LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana pasada.- L’enorme estàtua de bronze d’un brau que hi ha al nord de Bowling Green, és un regal d’un escultor de la ciutat de Nova York: Arturo Di Modica, simbolitza el progrés de la Borsa de Wall Street. Va arribar, de manera inesperada, a la Borsa de Nova York una nit dels anys 80. El seu trasllat a un altre lloc es va fer més tard.El lector dels BLOGS del diari EL PUNT digital, Dani, així ho ha contestat a l’apartat de comentaris. Li farem a les mans un bolígraf de “LA CAIXA”. Gràcies per a la seva participació.

—————————————————————————-

   LA PREGUNTA de la setmana.- A quin Museu de la ciutat de Nova York es troba el retrat de George Washington de Gilbert Stuart (1755-1828), una de les obres més importants d’aquest Museu considerat el més gran de l’hemisferi occidental?

—————————————————————————

   EL LEMA de la setmana.- “Sóc un idealista que no es fa il.lusions”. John F. Kennedy.

—————————————————————————-