El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

Palamós va donar, fa uns anys, un gran pas andavant en la lluita incessant per a protegir la naturalesa i el paisatge de la Costa Brava. Afirmar això resulta inaudit quan es tracta d’una de les meravelles del món pel que fa a la costa i el paisatge. Hauria de ser tant lògic i normal com que la nació catalana, ha tingut i té una ferma vocació europeista. Vull dir, doncs, que Palamós hi va donar un impuls exemplar quan, mitjançant votació popular, es va salvar el paratge i plana de Castell de les urpes d’una especulació salvatge que, finalment, ens ha portat a la miserable situació econòmica actual. Castell és ara, un parc natural del que en pot gaudir tot el poble així com els milers de visitants que allà hi acudeixen. I no es tracta sols de paisatge, sinó també de la vida que aquest ens porta: les rieres que traslladen l’aigua de pluja; els canyars centenaris; la vegetació pròpia de les dunes de les platges que s’ha aconseguit regenerar; les aus que, en les seves llarguíssimes rutes hi troben un espai per a sobreviure; els milers d’arbres salvats de tantes tales que han agredit el territori; els camins oberts i senyalitzats per a ús dels excursionistes a peu o en bicicleta; l’accés al poblat primitiu que, situat en lloc privilegiat, encara podria mostrar molt més de tot el que conté; l’enorme terreny agrícola de la plana apte per producció mediterrània; la possibilitat d’una hostatgeria a la casa antiga situada al final de la platja. En definitiva, una mostra gairebé única de la natura i el paisatge de la Costa Brava, salvats per votació popular per el poble de Palamós i amb la decidida intervenció del desprès batlle, Josep Ferrer. Entitats de la vila, entre les que cal destacar “Salvem Castell”, hi varen donar un gran suport. Com a palamosí em sento orgullós de pertànyer a un poble que ha volgut protegir un parc natural com el de Castell. I m’hi sentiria doblement si Palamós tornés a donar un pas contundent i exemplar per salvar, aquesta vegada, un altre parc natural, però, en el mar, que ha estat i és una de les raons de l’existència de la nostra vila marinera: la reserva de les illes Formigues.


La primera imatge correspón a l’actual paratge i plana de Castell, a Palamós, salvats per votació popular. Avui és un parc natural per a la gent del poble que ens sentim plens d’orgull de mostrar-ho als visitants. L’altre imatge correspón a les illes Formigues, un altre parc natural, però, en el mar de la Costa Brava. Cal que el salvem, també, per a les futures generacions i per la vida en el mar al qual els palamosins estimem i volem respectar. I demanem, també, respecte per el nostre territori del Baix Empordà.

————————————————————————————-

   LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- Els dos lleons esculpits per Edward Clark Potter a la New York Public Library, porten els noms de “Paciència” i “Fortalesa”. La New York Public Library és una de les grans institucions culturals del món. Fundada l’any 1895, va sorgir de la fusió de dos biblioteques privades, la del milionari John Jacob Astor y la del hereu immobiliari James Lenox. Actualment a Nova York hi han 85 biblioteques repartides per tots els barris.

   LA PREGUNTA de la setmana.- La New York Public Library posseeix un dels documents més valuosos que existeixen sobre Amèrica, escrit l’any 1493. A quin document ens referim?

   EL LEMA de la setmana.- “Entre dos mals, sempre trio el que mai havia provat abans.” Mae West.

—————————————————————————-