El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

   <<Estem assistint a l’extinció dels oceans…els mars han tocat fons, amb un gran nombre d’espècies de peixos, aus i mamífers marins a tocar l’extinció.>> (Pew Institute for Ocean Science). Segons l’ONU, les tres quartes parts dels bancs de peixos del món romanen sota amenaça per culpa de la pesca excessiva. Els nostres mars són vasts, però no il.limitats. Ofereixen aliment a milions de persones. I malgrat això, es troba protegida de l’activitat destructiva del ser humà: sols el 0,01%. Aquest percentatge tant petit no és suficient. D’aquí la necessitat sense dilacions de les reserves marines que són àrees del mar totalment protegides de tota activitat humana: parcs naturals per els mars. Sovint són implementades amb una aproximació menys decidida, però cada cop més estesa arreu de la Mediterrània (com a tot el món), perquè tenen nombroses avantatges.———————————————————————Sempre solen tenir una zona “nucli” on no es permet cap activitat extractiva, per permetre la supervivència de reproductors de gran talla, que produeixen moltíssims més ous per individu que els adults de poblacions sotmeses a explotació convencional. Així es complementa la protecció que en general es dóna als peixos petits amb mesures com la mida dels hams o de la malla de les xarxes, el tradicional <<peix petit, no, gràcies!>>, orientat a deixar créixer el peix. Sovint s’aconsegueix harmonitzar les necessitats dels diferents sectors, o transferir l’activitat pesquera sobrant a activitats econòmiques més rendibles, i respectuoses amb el medi marí, com les relacionades amb varietats de pesca més rendibles, ecoturisme o centres de busseig. Un anfós es pot pescar una sola vegada, en canvi es pot fotografiar infinitat de cops. Tot això es completa amb una adequada normativa i vigilància, associada a una investigació que permeti l’avaluació de l’anomenat “efecte reserva”, investigacions que són públiques i es comparteixen amb els sectors afectats.——————————–Recentment, la Royal Commission on Environmental Pollution anglesa ha fet una crida urgent perquè el 30% de les aigües de la zona econòmica exclusiva del Regne Unit es converteixen en una xarxa a gran escala de reserves de no tocar, sobre la base d’una sèrie de criteris i se n’exclogui la pràctica de qualsevol tipus de pesca comercial.———————————————–Al litoral gironi hi ha tres reserves marines. La primera i més coneguda és la reserva de les illes Medes, davant l’Estartit. La reserva de les Medes es va tirar endevant el 1990 i té una zona protegida i una altra estrictament protegida. La segona va ser la zona vedada entre el cap Negre i el Pa de Pessic, a Begur, coneguda com Ses Negres, que gestiona l’associació Nereo. Ses Negres comprèn 80 hectàrees. I la tercera afecta l’espai marí del Parc Natural del Cap de Creus. I es va fer efectiva per llei el 1998. En l’àmbit català, també hi ha la reserva Masia Blanca, al Vendrell. Finalment, la de les illes Formigues-Costa Brava, l’única reserva marina sense reserva integral de totes les creades a l’Estat espanyol, estarà aprovada a principi del 2010. I és aquí on el poble palamosí vol romandre informat de la situació actual de la reserva a favor de la protecció del mar i la vida marina de la Costa Brava. És propi d’una veritable democràcia la realització d’una tasca amb transparència i que correspongui a les aspiracions de la majoria de ciutadans ben informats. Catalunya és una nació que sempre ha mirat cap a Europa i és, dintre aquesta relació amb la CE , com vol desenvolupar-se. La democràcia, la llibertat, el progrés econòmic i social, la modernització en tots els camps, la recerca i la productivitat…ho trobem mirant i treballant junt amb els països europeus. Gran part d’Espanya mai ha volgut saber res d’Europa i precisament per això, es troba dintre aquest desastre econòmic i a la cua. Si no sabem portar cap a endavant una reserva marina, tal com ja fant a Europa, més val que arriem veles i ens deixem portar per vents de tempesta. Per sobre de determinats interessos econòmics particulars, hi han els interessos generals de tota la comunitat que vol que Palamós, la Costa Brava i el Baix Empordà siguin dels millors i més avançats en totes les aspiracions econòmiques i socials. Avançar amb un gran respecte cap a la Terra. Estem farts dels qui, per afavorir i afavorir-se d’una especulació salvatge i d’un capitalisme desenfrenat, ens han portat a una Espanya amb més de 4 milions d’aturats i 600 mil a Catalunya. La culpa no la tenen els treballadors, sinó els dirigents que el poble ha posat en els Parlaments-la més gra expressió de la sobirania popular- i dels gran poders econòmics que tenen sotmesos a molts integrants del poder polític. Tenim el dret i l’obligació de fer-los fora a les properes eleccions.————————————————————————————————————————

    LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- La New York Public Library conté un dels documents més valuosos que existeixen sobre Amèrica: la carta que Cristòfor Colom va escriure l’any 1493 i en la qual descriu com “en 33 dies va passar de les illes Canàries a les Indies.”

   LA PREGUNTA de la setmana.- A la part de Coney Island que pertany a Brooklyn (Nova York) si troba l’històric i famós parc d’atraccions del mateix nom. Allà hi ha una de les poques muntanyes russes que funcionen per gravetat i sobre vies de fusta, que queden en el món. Quin és el seu nom? Quin any va ser construïda? Quina velocitat agafa aquesta muntanya russa?

  

   EL LEMA de la setmana.- “Ningú ha de cometre la mateixa bestiesa dues vegades, l’elecció és prou àmplia.”  Jean-Paul Sartre.—————————————————————————————————————————