El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

 

El poble de la nació catalana vol que la seva sanitat pública sigui la millor i no pas la pitjor. Que cada dia vagi més endavant, no pas enrere. Per qué no hem de tenir la millor d’Europa? És que no hem pagat i no paguem? Són vostès que gairebé han suprimit i rebaixat impostos. Es pensen que un país sense impostos o tant baixos -per motius electoralistes, evidentment- pot anar cap a endavant? És que no veuen el desastre i vergonya que estan passant al EUA, per no voler pagar els impostos que en justícia els toca recaptar? Quins impostos paguen el centenar de famílies multimilionàries dels EUA? Quina vergonya!

  I d’esperances. Que quedi molt clar. A Nova York, a la porta sempre oberta del seu despatx, Bob Kennedy, tenia penjat un gran rètol amb lletres majúscules on s´hi podia llegir: Robert Kennedy, Senador per Nova York:”Passi, expliqui, exposi, pregunti”. Per què no planten cara al Govern de Madrid -el de la nació castellana-, i exigeigen la fi de l’espoli contra Catalunya? El poble català té la facultat constitucional de governar-se per les seves pròpies lleis, o l’autonomia és una farsa nacional? Es pensen les “regiones” espanyoles que mai havien demanat, tingut, ni desitjat l’autonomia -Catalunya si la tenia i el cop d’estat d’en Franco que va provocar la guerra “incivil” espanyola, ens la va treure-, que els 22 mil milions d’euros que surten de Catalunya per a no tornar -un 10 per cent del PIB català- i una tercera part dels impostos que paguem els catalans, els anem a recollir a l’hort?I ara resulta que Comunitats governades pel PP, volen deixar competències. Què és això? D’això s’en diu Espanya?

   Saben que amb tota aquesta cascada de retallades -les més doloroses les de sanitat pública i educació-, la nació catalana entrarà en el camí del desenvolupament? Tants anys de solidaritat amb Espanya -els números canten-, quí és ara solidari amb Catalunya? Ah!, i una solidaridad amb premi “gordo”: l’Estatut, referendat pel poble, la primera llei de Catalunya, impugnat pel “Partido Popular” davant el TC, caducat, i la sentència -una altra vegada- contra la nació catalana i la seva llengua. D’on surten, per posar uns exemples, els diners de tot aquest grapat d’aeroports faraònics construïts recentment i anomenats “fantasmes”, degut a que amb prou feines i aterra cap avió? Europa entera en va ple, de tota aquesta “fantasmada” i mediocritat supina mostra d’una democràcia de baixa qualitat. El mateix podem dir de les autovies i autopistes “radials” -“España, unidad de destino en lo universal”-, sense apenes trànsit. El flamant cap de l’oposició, Mariano Rajoy, “no sabe, no contesta?”. D’on surten els diners per a mantenir el Palacio de El Pardo, residència que va ser del dictador Franco, i el Valle de los Caídos?  Caídos només d’una Espanya, és clar. Quí respón a la cancillera de la RFA, Angela Merkel, quan diu que Espanya, Grècia i Portugal són països de “vagos”? No diu res la senyora Merkel a prop del 10 per cent del PIB català, en impostos, que surten de Catalunya i no tornen? Els del “Financial Times”, tampoc diuen res? Val la pena que tinguin un corresponsal a Madrid?

   Per culpa de la sentència contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i de l’espoli fiscal per part de l’Estat espanyol -per això a Madrid i a la nació castellana no poden engolir la democràcia d’un Estat federal-, Catalunya està perdent el bon funcionament dels serveis públics com sanitat, educació, medi ambient…, entre altres, degut a les retallades de progrés, il.lusions i esperances. Per posar un exemple: la retallada a la Universitat de Girona, representa més del 10 per cent del pressupost, de 90 milions, és a dir, 9,5; les previsions pel que fa a inversions es redueixen un 76% i s’ajornen els projectes; la subvenció del 2011 serà de 48,5 milions, un 16% menys que la del 2010. L’educació a ras de terra. Ara resulta que en lloc de reforçar els CAP a l’estiu, els tanquen. Es pensen que molts ciutadans de Catalunya vàren votar el partit que governa actualment perquè la sanitat pública catalana vagi mimbant? Què passa amb la reordenació dels serveis d’alta especialització i de les urgències dels CAP, dintre de la reestructuració que ha presentat la Conselleria de Salut? Què passa amb el tancament de sales i centres dels hospitals? Volen deixar a tot el personal de la Sanitat Pública Catalana que treballi en pau? Volen que atenguin malament als pacients? Escoltin, tanquin vostès la Generalitat,home!

   I amb tot això, van i suprimeixen entre altres gairebé tot l’impost de successions com fan sempre els governs de dretes quan arriben al poder. Abans de la reforma de l’impost l’any 2009, la Generalitat recaptava per aquest tribut uns 800 milions d’euros -el deute de l’any passat de la Generalitat als hospitals-, ara amb prou feines quedaran unes engrunes. Escoltin, quan els governs conservadors i de la dreta extrema -deu ser per qüestió de l’educació d’elit-, sempre afavoreixen als poderosos, als rics, al món dels negocis i als grups empresarials i multinacionals que en lloc de crear i mantenir llocs de treball, els suprimeixen i ara resulta que a Catalunya hi ha la vergonyosa xifra de 700 mil treballadors sense feina. Ah!, i la gran quantitat de tècnics i treballadors -principalment joves- que han de deixar el propi país per anar a treballar i viure a un altre.

   Per què treuen part de l’impost de successions i rebaixen altres impostos si, amb aquests, haguessin pogut recaptar gran part del dèficit de la sanitat pública? Què no estan al tino?

   Tantes retallades als serveis públics i socials de la nació catalana, què és que vostès no els utilitzen? Saben, de veritat, el que és anar a urgències al CAP o a un hospital comarcal -amb el magnífic esforç, simpatia i professionalitat dels de bata blanca- i ara vostès, els retalladors de les aspiracions del poble i tot el que s’havia aconseguit “pagant”, ho volen trinxar. Per quan per Catalunya, el dret dels pobles a l’autodeterminació? Ja està bé home!

————————————————————————————- 

El vídeo

   Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent: 5003311

————————————————————————————-

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

   LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- Aquest terme “l’Ultramar”, era atribuït a l’Orient pròpiament dit, particularment Síria, Palestina i Egipte, objectiu primer de les ambicions comercials catalanes, perquè era el lloc on havien d’aconseguir les preuades espècies. El comerç, però, no es limitava tan sols a la “drogueria”. A l’Orient, recorda Claude Carrère, s’hi anava a buscar també cotó, sucre, esclaus, alum i s’hi venien teles de llana, mel, oli, coral. (Ulisses).

   LA PREGUNTA de la setmana.- Amb la conquesta castellana d’Andalusia, quina nova ruta s’obrí a mitjan segle XIV?

   EL LEMA de la setmana.- “El periodisme és per el públic; la poesia és una espècie de vici secret.” Stephen Spender.

Agraïment

   Als 41 ciutadans de Switzerland que, fins al moment, han visitat aquest BLOG del diari digital EL PUNT AVUI.

   Appenzell, Switzerland in Nature

————————————————————————————-

  Els desitjo una feliç setmana i com deia JFK: “anem cap a endavant”.

————————————————————————————-