El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

La Declaració Univesal dels Drets dels Animals va ser aprovada per la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) i per l’ONU (Organització de les Nacions Unides). Per els països que en són membres, no complir amb aquesta Declaració Universal, és un desprestigi mundial i manca de confiança internacional.

La representant d’ICV-EUiA al Congrés, Laia Ortiz, ho va declarar recentment amb relació a la ILP presentada a la cambra espanyola per declarar els toros bé d’interès cultural i, donada la trascendència d’aquesta declaració cara a la credibilitat nacional i internacional de les nacions d’Espanya, ho hem de repetir d’una manera més concreta. Ortiz creu que és una “aberració exaltar i promoure la violència i el maltractament d’animals”. La representant del poble va dir altres coses que també reproduirem. Estem convençuts que el partit polític que representa la senyora Laia Ortiz, es mereixia molts més vots dels obtinguts en les darreres eleccions nacionals, així com més representants. És d’esperar que això passi en una propera contesa electoral. La majoria absoluta del ‘Partido Popular’ porta cap a el poder absolut i això no és gens bo per la democràcia d’Espanya -nació de nacions- i l’europea. I més quan estem veient a cada moment que el Tribunal Constitucional espanyol, dicta sentències sempre en contra de Catalunya i a favor del ‘Partido Popular’. És evident -cada vegada a Europa es veu més clar- que l’autonomia de Catalunya és una farsa. No és estrany, doncs, que un 57% dels ciutadans de la nació catalana demanin votar a favor de la independència. Les actuacions del govern central del ‘Partido Popular’, centralista i nacionalista espanyol amb poder absolut, obren més i més la via independentista. Més aviat o més tard, la democràcia és imparable. Més aviat o més tard, 7,2 milions de catalans faran ús del seu dret a decidir.

Però, en aquest ‘post’ la protagonista principal és la representant d’ICV-EUiA al Congrés, Laia Ortiz i la ILP dels toros. Hi han fets i votacions com la de declarar les curses de braus ‘bé d’interès cultural’, que romanen ben retratats dintre la història d’Espanya i europea. I així ho va retratar Ortiz: <<la ILP servirà per rescatar amb diners públics una festa en decadència i deficitària i que farà que part dels recursos destinats a cultura serveixin per subvencionar la tortura als animals>>. El rotatiu ‘El Punt Avui’ explica les declaracions de la diputada d’ICV-EUiA: <<Ortiz va lamentar que en comptes de dedicar diners a educar en el respecte a la natura i els animals es facin iniciatives d’aquest tipus, que creu que suposen “un retrocés ètic i cultural” de la societat>>. Ara, com ha vist estupefacta gran part de la societat espanyola i tota l’europea, la iniciativa per declarar les curses de braus bé d’interès cultural ja és una llei aprovada per la majoria absoluta del ‘Partido Popular’.

D’aquesta manera Espanya -una tasa d’atur del 25,02% a finals del 2012- ha quedat ben retratada davant l’opinió pública europea i sobretot enfront de la Declaració Universal dels Drets dels Animals, aprovada per la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) i per l’ONU (Organització de les Nacions Unides). O és que Espanya, nació de nacions constretes i amargades, no pertany a la UNESCO i a l’ONU? Així, doncs, per el govern central espanyol del ‘Partido Popular’ és d’obligat compliment la Declaració Universal dels Drets dels Animals, on s’especifica clarament en els seus articles 2n. A) Tot animal té dret al respecte. B) L’ésser humà, com espècie animal, no té dret d’exterminar o explotar altres animals, ni violar aquest dret. L’ésser humà té l’obligació de posar els seus coneixements al servei dels animals. C) Tots els animals tenen dret a l’atenció, a ser cuidats i a la protecció per part de l’ésser humà.

(Imatge: elartedelaevolucion.blogspot.com)

Article. 3t. A) Cap animal serà sotmès a mals tractaments i es prohibeixen els actes cruels envers els animals. B) En cas que la mort de l’animal sigui necessària, aquesta ha de ser instantània, sense dolor i no ha de generar angoixa. Article. 10è. A) Cap animal ha de ser explotat per divertiment de l’ésser humà. B) Es prohibeixen els espectacles i exhibicions incompatibles amb la dignitat de l’animal. Article. 11è. Tot acte que provoqui la mort innecessària d’un animal és un crim contra la vida, és a dir un biocidi. Les escenes de violència en què els animals són víctimes han de ser prohibides en el cinema i la TV, a no ser que serveixin per mostrar els atemptats contra els drets dels animals.

En una veritable democràcia on l’educació, la instrucció, la ciéncia i la cultura són primordials per el desenvolupament del país, això s’entén molt bé. I mereix el respecte dels seus ciutadans. I si no és així, és que la democràcia trontolla per els quatre cantons i que cada vegada serà pitjor.

El grup parlamentàri d’ICV-EUiA ja va adreçar un escrit a la Mesa del Parlament de Catalunya perquè <<activi tots els mecanismes jurídics al seu abast fins arribar al TC per aturar aquest conflicte de competències davant d’una llei catalana, que, a més, emana de la voluntat directe de la ciutadania en ser fruit d’una ILP. L’Estat no té competències per declarar els toros bé d’interès cultural a Catalunya>>.  D’altra banda, Laia Ortiz, va considerar que Catalunya “no ha fet tots els deures” i va instar a continuar treballant per aconseguir també la prohibició de <<pràctiques igual aberrants com els correbous capllaçats i embolats que el govern continua promovent i facilitant>>.

El vídeo

Si tenen a bé, poden puntejar l’adreces de vídeos següents: K6_RKB7OVF4,

hIdyeoJdIiQ : La paraula com a exaltació de la gran política, la bona política que el poble demana i la grandesa de la democràcia. La utilització de la paraula com insult és la baixesa més gran contra la gran política, la bona política, l’enteniment i la democràcia del govern del poble, per el poble i cap a el poble. Tots els respectes i suport per el Molt Honorable Presidente de la Generalitat de Catalunya, senyor Artur Mas.


***********************************************************************************************************************************************************

El Deure i la Glòria

<<…Altres països deuen fer el mateix per el camperol que no té terres, per el més que pobre habitant dels barris baixos de la ciutat, per l’indi oprimit. No és cosa fàcil desfer-se dels privilegis. Però fins que els interessos d’uns pocs cedeixin el pas a les necessitats de la nació, la promesa de progrés i modernització no serà res més que una frase buida, una frase de burla per a milions dels nostres ciutadans…>>. (President John F. Kennedy, Associació Interamericana de Premsa, Miami Beach (Florida), 18 novembre 1963).

<<…el principi de que tot ésser humà té dret a una vida decent per ell i a una vida millor per els seus fills. Això vol dir que devem continuar en la perfecció dels plans per el desenvolupament nacional, millorar les institucions i maquinària financera. Vol dir que cada nació deu estar disposta a realitzar sacrificis i a mobilitzar les seves propies fonts de riquesa en benefici del seu desenvolupament. També vol dir que els Estats Units d’Amèrica deuen de fer honor a la seva paraula de continuar amb la seva ajuda. He promès que es posaran en moviment totes les energies del meu Govern per complir aquesta promesa>>.

<<Al voler aconseguir un benestar econòmic, l’Aliança per el Progrés no dicta a cada nació la manera com ha d’organitzar la seva vida econòmica. Cada país és lliure de donar forma a les seves pròpies institucions econòmiques d’acord amb les seves necessitats nacionals i desitjos. Malgrat això, així com cap nació pot dir-li a una altra la forma com ha d’ordenar la seva economia, tampoc cap nació deu actuar dins de les seves propies fronteres de manera que violi els drets dels altres sota els principis acceptats per la llei internacional>>. (President John F. Kennedy, Associació Interamericana de Premsa, Miami Beach (Florida), 18 novembre 1963).

El vídeo

Si tenen a bé, poden veure el vídeo següent: UaKAoMLYL7k

———————————————————————————————————–

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

* LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- Finalment, dugué Alfons IV a la corona de Nàpols, l’any 1442. A partir d’aquell moment , la cort reial catalano-aragonesa se situà, fins a la mort del sobirà, a Nàpols, mentre la reina Maria restava com a lloctinent del Principat i el germà del rei, Joan, com a lloctinent d’Aragó i de València. (Ulisses-11). El rei Alfons IV ‘el Magnànim’ de la corona catalano-aragonesa

* LA PREGUNTA de la setmana.- De quina manera la cort de Nàpols esdevingué ràpidament un focus de cultura humanista?

*   LA CITACIÓ de la setmana.- “El pensament ha de ser dur de cap i lleuger de peus”. Eugeni Trias.Eugenio Trias Sagnier (Barcelona, 31 agost 1942 – Barcelona, 10 febrer 2013). Filòsof català. Considerat, per bona part de la crítica, el pensador d’escriptura castellana més important des d’Ortega i Gasset. (Imatge: www.upf.edu/enoticies).

———————————————————————————————————–