El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

El ‘Partido Popular’ i el ‘Partido Aragonés’, amb poder absolut, aproven a les Corts d’Aragó, la llei que anomena la llengua catalana de la Franja com a la ‘Lapao’. (Imatge: www.cadenaser.com).

Canviar el nom d’un idioma mil.lenari només pot provenir de la falta de cultura, educació o formació. Canviar el nom de l’idioma d’una nació mil.lenària, com és la catalana, parlada per 10 milions de persones arreu dels Països Catalans, només pot provenir de l’autoritarisme com a conseqüència d’un poder absolut. Tot plegat i plantejant el cas davant el lliure raciocini de les democràcies europees i mundials, s’arribaria a la conclusió de dictaminar una fòbia malaltissa contra la nació catalana. Que porta cap a enlloc i evidència un endarreriment colossal com a país i com a nació, dels qui practiquen tals plans preconcebuts des d’ ideologies impròpies dels temps actuals. També van en contra de la Constitució.

Com veiem, des de l’any 2006 en que els jerarques del ‘Partido Popular’ vàren cometre el disbarat de portar davant el Tribunal Constitucional espanyol -no renovat- l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, dictaminat pel Consell Consultiu de la Generalitat, aprovat pel Parlament, el Congrés dels Diputats, el Senat, sancionat pel rei i ‘referendat’ pels ciutadans de Catalunya, aquest partit polític -després a l’oposició i avui en el govern, amb poder absolut- no detenen la seva constant agressivitat contra Catalunya i, especialment, contra les estructures que formen la nació catalana. És a dir, el conjunt de persones que tenen una comunitat d’història, de costums, d’institucions, d’estructura econòmica, de cultura i de llengua, un sentit d’homogeneïtat i de diferència, i una voluntat d’organització i de participació en un projecte polític que pretén arribar a l’autogovern i a la independència política.

Com que tot això és Catalunya, ofegant totes aquestes estructures pretenen diluir la grandesa del que Catalunya ha estat, és, i mai per mai deixarà de ser: una nació mil.lenària. Els Països Catalans tampoc no seran escombrats. Quan més el ‘Partido Popular’ de Madrid i de les ‘regiones’ que governa aquest partit amb poder absolut, pretenen aquest ofegament ofensiu, més va en alça el nacionalisme i la reivindicació de la pròpia nació, de la seva unitat i de la seva independència. Ja no és només qüestió d’ideologies, sinó dels drets humans.

L’atac roí i constant contra la llengua catalana per part dels dirigents del ‘Partido Popular’ del País Valencià, ses illes Balears i l’Aragó n’és una penosa mostra davant els Estats federals de les democràcies europees, del Continent Americà i del turisme internacional que visita Espanya, nació de nacions.

Pel que fa al canvi de nom de la llengua catalana que es parla a la franja d’Aragó pel de la ‘Lapao’, aprovat per les ‘Cortes de Aragón’, l’escriptor Joan Doménech, escriu al diari ‘El Punt Avui’ (15/5/2013): <<En un món on s’estan imposant els ignorants, contràriament al que la majoria pensàvem que passaria en el segle XXI, arriben a situacions que ja no sé si poden produir pujades de tensió, acidesa d’estómac o cap mena d’exaltació. Hem quedat immunitzats. No cal perdre el temps amb diàlegs de sords. Val més deixar dir i anar a la nostra i assegurar el procés que pot posar fi a aquests despropòsits. Si existís el premi Nobel de la imbecil.litat, no dubto que se l’endurien els que han encunyat aquest nou terme lingüístic tan definidor del que es parla a la franja d’Aragó: la Lapao…>>.

Del “si eres español, habla español” -en realitat l’espanyol no és un idioma ni existeix com a llengua, sinó que és el castellà-, que el franquisme feixista va fer escriure a les façanes de les llars catalanes; al de ‘catalanes polacos’ i, ara, pretendre esborrar l’idioma català del mapa de les llengües del món protegides per l’ONU i la UNESCO. Per tot el que estem veient al País Valencià, ses illes Balears i l’Aragó -governades amb poder absolut pel ‘Partido Popular’-, en contra de la llengua catalana, resulta difícil de creure en la seva protecció per part del que diu  la ‘Constitución Española’. Per tant, en aquests moments d’endarreriment històric i de retorn al passat d’Espanya -nació de nacions, constretes i amargades-   l’hauran de protegir els ciutadans de la nació catalana. El silenci dels acadèmics, intel.lectuals i escriptors espanyols, és patètic i deplorable.


D’ençà ara i segons la ‘Lapao’, llei aprovada a les Corts d’Aragó per part del ‘Partido Popular’ i el ‘Partido Aragonés’, que anomena la llengua catalana parlada a la Franja com a la ‘Lapao, la que es parla a Mèxic és el mexicà; la de Cuba, el cubà; la de Veneçola, el veneçolà; la de Colòmbia, el colombià; la de Bolívia, el bolivià; la del Perú, el peruà; la llengua que es parla a l’Argentina, l’argentí; la de Xile, el xilè; la de l’Uruguay, l’uruguayà; la del Paraguai, el paraguayà… i això sí, a les Falkland Islands, l’anglès britànic.

El vídeo

Si tene a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent:

gLUW4T8MbRo

**********************************************************************************

El Deure i la Glòria

Més practicants i menys espectadors

<<Per aconseguir dos homes en bones condicions físiques, en l’actualitat, l’exèrcit dels Estats Units ha d’examinar-ne a set. D’entre els cinc refusats, tres ho són per raons físiques i dos per incapacitat mental. Per aconseguir els cent noranta sis mil homes addicionals que necessitàvem per Berlín, el Govern va haver de citar a set-cents cinquanta mil homes. I aquest índex d’exclusió va en augment cada any>>. (President John F. Kennedy, National Football Foundation, Nova York, 5 desembre 1961).

JFK

(Imatge: kidsthosedays.com)

<<Trobo aquesta situació molt molesta. Com a nació, sen’s pot considerar com a un poble que no fa exercici. Som simples espectadors en els camps d’esports. Fem servir constantment el cotxe en lloc de caminar. La nostra existència ens priva del mínim d’activitat física essencial per una vida saludable. Segons la meva opinió, el remei apunta cap a una sola direcció…, és a dir, en la necessitat de desenvolupar programes d’exercici físic en els que participin tots els nostres homes i dones joves i tots els nostres nois i noies>>.

<<Aquest any hem començat a fer progressos per aconseguir tal objectiu amb la institució del nou Consell per l’Aptitud Física de la Joventut. La idea que hi ha rere aquest programa anomenat ‘del president’, és proporcionar a tants nois i noies nord-americans com sigui possible l’oportunitat de disfrutar d’un bon desenvolupament físic>>. (President John F. Kennedy, National Football Foundation, Nova York, 5 desembre 1961).

El vídeo

Si tenen a bé, poden veure els vídeos següents:

JV0OCjXkMXQ, 1-_yitXcHU0 (defensar al poble, defensar als ciutadans)

——————————————————————————————————–

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

*LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- Els remences hi respongueren, els uns aixecant-se en armes i els altres redoblant la defensa jurídica de llur causa davant el tribunal reial, que sentencià finalment la suspensió dels mals usos i la redempció dels remences. Aquesta decisió d’Alfons ‘el Magnànim’, mantinguda pel seu germà Joan II, provocà una tal decepció entre la noblesa, que esdevingué veritable ruptura entre aquesta i el monarca i constituí una de les causes de la Guerra contra Joan II i Primera Guerra dels Remences (1462-1472), que enfrontà les forces tradicionals -clerecia, noblesa, burgesia de la Biga- a les pretensions arbitrals del monarca, que trobà tothora el suport de la pagesia de remença i de la menestralia buscaire. (Ulisses 11).

* LA PREGUNTA de la setmana.- Quina va ser l’actuació de la Diputació del General i el Consell del Principat de Catalunya?

* LA CITACIÓ de la setmana.- “El que té poca memòria s’estalvia molts remordiments”. John A. Osborne. (Imatge: www.dosisdeinnovacion.com)

*********************************************************************************************

Els colors del món


La Franja de Morella, un país per visitar i si parla l’idioma català. (Imatge: in.directe.cat/Joaquim Monclus/blog).

********************************************************************************************

`…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………