El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

Concert per la llibertat, al Camp Nou

—————————————————————

“En una societat lliure, aquells que posseeixen el poder de governar, forçosament han de respondre a aquells que posseeixen el dret a votar” (John F. Kennedy).

barça3El proper dissabte, 29 de juny, el Concert per la llibertat al Camp Nou (Imatge: smxi.cat) 

del-que-Llach-al-Camp_ARAIMA20130531_0074_3(Imatge: www.ara.cat). Representants d’Omnium Cultural i de l’Assemblea Nacional de Catalunya.

* Concert per la llibertat i pel ‘dret a decidir’?.- Es tracta d’un nou esdeveniment de masses que ha d’ajudar a reforçar el procés que està vivint el nostre poble cap a l’exercici del dret a decidir. Omplir un dels escenaris més emblemàtics del nostre país, el Camp Nou, en favor de la llibertat, ha de servir per projectar la nostra voluntat cap al món i, a la vegada, ajudar a implicar el màxim de persones i entitats del país en la construcció d’aquest futur col.lectiu. Per això, són diverses les entitats que participen de l’organització d’aquest concert i que han unit esforços per a fer-ho possible.

* Un clam de la societat civil, un clam de la nació catalana?.- El Concert per la Llibertat serà un gran esdeveniment de país, un clam de la societat civil per reclamar, a través del llenguatge universal de la música, el dret del poble a català i de tots els pobles del món a poder decidir lliurement i democràtica el propi futur.

20120915_manifestacio_Diada

Els ciutadans de Catalunya, de la nació catalana, volen anar a votar per decidir a prop de la independència. La pressió per part del govern central, centralista i nacionalista espanyol del ‘Partido Popular’, és ja insostenible. La mil.lenària nació catalana diu, prou! 

* Una incidència forta de l’11 de setembre de 2012?.- Aquell dia, més d’un milió de persones es van manifestar a Barcelona amb el desig de poder exercir la pròpia sobirania cap a l’estat propi. El Concert per la Llibertat vol ser una nova ocasió perquè la veu del poble sigui escoltada dins i fora de Catalunya, i un esdeveniment que contribueix a implicar tothom en la construcció del futur col.lectiu del país.

* Més de 70.000 persones, en aquests moments?.- Entre tots hem d’omplir l’estadi, hem de ser un clam multitudinari a favor de la llibertat del nostre poble. El nostre missatge a tothom qui encara no hagi comprat entrades: <<Si encara no ho has fet, compra la teva entrada pel 29 de juny, aquest dia, ningú no hi pot faltar. Al nostre web (www.concertperlallibertat.cat) trobaràs entrades amb bona visibilitat i a bon preu. Fes pinya amb les 70.000 persones que ja han fet el pas>>.

* Es preveu complementar la força de l’esdeveniment?.- En aquest sentit, l’organització preveu presentar aquesta setmana diversos elements per complementar la força de l’esdeveniment com seran la cançó de Lluís Llach que clourà el concert, una recollida massiva d’aliments i l’espai d’entitats que hi haurà al recinte del Camp Nou hores abans del concert per fer més gran la festa.

* Quina serà aquesta cançó de Lluís Llach?.- Cantarà “Tossudament alçats”, el símbol per tancar el Concert per la Llibertat. La cançó, escrita pel mateix Lluís Llach l’any 2006, recull el sentiment popular de voler decidir el futur com a país d’una forma lliure i sense impediments. És per això, que l’organització del concert l’ha escollida com a símbol del concert i ha iniciat una campanya per difondre la seva lletra i el contingut fins el dia de l’esdeveniment.

* La llum dels mòbils… L’organització ha penjat un vídeo a les xarxes socials recuperant el darrer concert de Lluís Llach a Verges l’any 2007. En el vídeo, l’organització del concert fa una crida perquè tothom la difongui els dies previs a l’esdeveniment, la memoritzi i també perquè aquells que siguin a l’estadi el 29 de juny encenguin la llum del seu mòbil quan soni aquesta cançó per tal de reflectir tot el camp ple de llum.

* La fam no fa vacances?.- Omnium Cultural ha presentat una acció solidària prevista per al proper 29 de juny, que dins del marc de la campanya “la fam no fa vacances”, pretèn aconseguir una recollida massiva d’aliments coincidint amb el concert al Camp Nou a beneficis de la Federació Catalana dels Bancs dels Aliments (FECATBAL).

* La nació catalana, els seus ciutadans, ja no poden esperar més?.- Serà un acte històric, una de les demostracions cíviques i polítiques més importants de l’any. El món sabrà que volem ser lliures per decidir el nostre futur, perquè després de molt segles, ara és el moment, ara és la nostra oportunitat. Entre tots hem d’omplir l’estadi, hem de ser un clam multitudinari a favor de la llibertat del nostre poble.

estatut

L’Estatut d’Autonomia de Catalunya, any 2006, revisat pel Consell Consultiu de la Generalitat, aprovat pel Parlament de Catalunya, aprovat pel Congrés de Diputats i el Senat, sancionat pel rei d’Espanya i R E F E R E N D A T pels ciutadans de Catalunya, va ser portat davant el Tribunal Constitucional espanyol,NO RENOVAT,per part dels jerarques del ‘Partido Popular’, després a l’oposició, i fins 4 anys més tard, el 2010, la innecessària, injusta, retrògada sentència del Tribunal Constitucional que ha portat a la situació actual pel que fa a Catalunya i Espanya. Mentre el Govern de la Generalitat no es cansa de demanar diàleg i converses per trobar les solucions justes i apropiades, el govern de Madrid del ‘Partido Popular’ no fa res de res -entrar per una orella i sortir per l’altra- per arribar a un acord amb Catalunya. Cada any, 1 8. 0 0 0 M I L I O N S d’euros – un 8% del PIB català- surten dels imposts dels ciutadans de Catalunya i no tenen retorn per part del govern central, centralista i nacionalista espanyol del ‘Partido Popular’. Cada vegada que en el decurs de la història la dreta conservadora i radical governa Espanya -nació de nacions-, el conflicte greu i sense diàleg esclata a cada moment. A Espanya, la dreta radical mai ha sabut governar, no sap governar. La innecessària i injusta pressió política, social i econòmica contra la nació catalana i PAGADORA fa que, en aquests moments, un 70% dels seus ciutadans volen anar a les urnes pel dret a decidir. Cada vegada hi ha menys marge per la marxa enrere. (Imatge: www.racocatala.cat).

* Un espectacle inèdit?.- El Concert per la Llibertat és una espectacle inèdit que farà un recorregut per diverses cançons que formen part de l’imaginari col.lectiu del país i d’arreu del món que han servit per reclamar la llibertat de les persones i dels pobles. Entre aquestes cançons n’hi ha algunes de les més emblemàtiques de Lluís Llach, interpretades pel propi autor i per artistes de diversos països i diverses generacions.

* Veiem que hi participaran nombrosos artistes… Tals com Alessio Lega, Andreu Rifé, Amadeu Casas, Beth, Bikimel, Brams, Carles Santos, Castellers de Vilafranca, Cesk Freixas, Companyia Elèctrica Dharma, Cobla de Cambra de Catalunya, Cobla per la Independència, Cor per la integració, Cris Juanico, David Alegret, Dyango, Enric Casasses, Fermín Muguruza, Franca Masu, Gerard Quintana, Gorka Knörr, Gossos, Grup de Folk, Ismail, Ivette Nadal, Joan Amèric, Joan Dausà, Joan Isaac, Joan Paul Cumellas, Joana Serrat, Jofre Bardagi, Jordi Batiste, Lídia Pujol, Lluís Llach, Manel Camp, Maria del Mar Bonet, Marina Rossell, Massil, Mercedes Peón, Meritxell Gené, Miquel Gil, Nabil Mansour, Nena Venetsanou, Núria Feliu, Orfeó Català, Orquestra Simfonica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Paco Ibáñez, Pascal Comelade, Pastora, Pau Alabajos, Pedro Guerra, Pep Sala, Pere Jou (Quartet Primera), Peret, Projecte Mut, Quico Pi de la Serra, Sabor de Gràcia, Sopa de Cabra, Theo, Xavier Baró, Yacine Belahcene, Yannis Papaiannou, i les 90.000 persones que hi assistiràn per donar suport presencial a la llibertat, a la democràcia i a que els ciutadans de la nació catalana puguin anar a votar per decidir el seu futur.

* I el mosaic gegant de ‘Freedom for Catalonia 2014’?.- Es vol que el concert del Camp Nou, al qual hi assistiran 90.000 persones, sigui un crit al món i es visualitzi un missatge unitari. I és per això que, com ja s’ha fet en altres ocasions en aquest mateix escenari -sempre, però, coincidint amb partits de futbol-, el rotatiu El Punt Avui vol fer que els 90.000 assistents participin en un immens mosaic que cobrirà tot el camp amb l’eslògan Freedom for Catalonia 2014, en anglès perquè el món l’entengui i amb la data del 2014 perquè és la que es perfila com l’any en què Catalunya vol celebrar la consulta per la independència. El mosaic es desplegarà cap a quarts de deu, quan, just desprès dels parlaments, sonin Els segadors. Serà, segur, una de les imatges de la jornada que donaran la volta al món i que faran que el crit de llibertat traspassi les nostres fronteres.

(Del concert per la llibertat)

El vídeo

Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent: http://youtu.be/r3SkTbhh26Y

************************************************************************************

El Deure i la Glòria

“En una societat lliure, aquells que posseeixen el poder de governar, forçosament han de respondre a aquells que posseeixen el dret a votar”. (President John F. Kennedy, Missatge Especial al Congrés, Washington, D.C., 28 febrer 1963).

 John F. Kennedy and the Mormon Tabernacle lds7

      Visita de John F. Kennedy a Utah (Imatge: murilovisck.blogspot.com)

<<El dret a votar en unes eleccions lliures nord-americanes és el dret més poderós i inapreciable del món, i no deu negar-se a ningú a causa de la seva raça o color. Onsevulga que no s’hagin donat mostres d’una voluntària cooperació en aquest aspecte, el Departament de Justícia ha centduplicat els seus esforços legals sobre els aspectes d’investigar la coacció, els registres, la intimidació, prenent totes les mesures necessàries per a prohibir una interferència més àmplia o discriminació. Com a resultat d’aquesta tasca, milers de ciutadans negres estan registrant els seus noms i votant per primera vegada, molts d’ells en comtats on jamai havia votat un negre fins aquell moment. El Departament de Justícia continuarà prenent les mesures que cregui necessàries per assegurar el dret a votar a tots els ciutadans nord-americans>>. (President John F. Kennedy, Missatge Especial  al Congrés, Washington, D.C., 28 febrer 1963).

LYD1962013W00004-03

Any 1963: Un any decisiu per la lluita dels drets civils (Imatge: www.aarp.org).

El vídeo

Si tenen a bé, poden veure el vídeo següent: http://youtu.be/3TcG02sK-PU

***********************************************************************************************

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

 

* LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- La insurrecció dels habitants de les viles contra l’oligarquia de Ciutat, provocada pel mal govern dels estaments urbans superiors i llurs exigències en matèria d’impostos representà una fuetada que comprometé la prou malmenada economia de l’illa. (Ulisses 11). castell-de-bellver

Castell de Bellver. Fou construït en època de Jaume II de Mallorca, destinat a residència reial i fortalesa. En dirigí les obres el rossellonès Ponç Descoll. Països Catalans. (Imatge: www.bartrrings.com).

* LA PREGUNTA de la setmana.- Quina va ser l’espurna que encengué la revolta?

* LA CITACIÓ de la setmana.- “Només els morts no tenen problemes”. Charles De Gaulle. 

SIGE_DEGAULLE_apx_470_

(Imatge: www.ouest-france)

***********************************************************************************************

Els colors del món 

Observatori

Observatori Fabra – Barcelona (Imatge: lagotafria.blogspot.com)

El 31 de març de 1921, el Consell Permanent de la Mancomunitat va aprovar el Decret que establia la creació del Servei Metereològic de Catalunya, i Eduard Fontserè en va ser nomenat director. La Mancomunitat va assumir les despeses de funcionament i instal.lació, i el Servei va quedar sota la dependència científica de l’Institut d’Estudis Catalans. Es pensa el president Rajoy, del ‘Partido Popular’, que després de 92 anys de funcionament del Servei Metereològic de Catalunya, aquest deixarà de funcionar? Què fem riure? Veuen com no en tenen ni idea de governar Espanya, nació de nacions?

————————————————————————————————————