El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris
  1. Concert-per-la-Llibertat-los-m_54376427532_53699622600_601_341

No és impossible, no és impossible, no és impossible. És possible, és possible, és possible. Els ciutadans de Catalunya ho avalen. És la força imparable de la democràcia i de les aspiracions d’un poble. (Imatge: www.lavanguardia.com). 

En el decurs de la roda de premsa prèvia a l’entrega del Premi Planeta, l’editor José Manuel Lara Bosch, va insistir advertint que el debat sobiranista “genera enfrontament” i que “hi ha famílies que no es reuneixen per això”. “Catalunya en sortirà malament, una societat dividida mai serà una societat potent”, va manifestar.

Jose-Manuel-Lara-Planeta

José Manuel Lara Bosch

(www.illadelsllibres.com)

Mirin, dintre la meva família hi ha qui simpatitza amb el ‘Partido Popular’. Jo no, de cap manera. Penso que és aquest partit el qui ens ha dut a la situació actual declarada entre Catalunya i Espanya, nació de nacions constretes i amargades. És més, penso que els dirigents del ‘Partido Popular’ legislen mitjançant el continuat canvi de lleis, per deixar a la més diminuta expressió l’autonomia constitucional de la nació catalana. A la mínima expressió el contingut de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i la llengua catalana que protegeix la Constitució. Cras error. Irresponsabilitat política d’envergadura que ens fa endarrerir trenta anys. Hi ha qui diu més enrere, encara. Això ho confirma el fet de que els més alts organismes europeus i internacionals, no paren d’amonestar Espanya governada, amb poder absolut, pel ‘Partido Popular’.

Sí, hi ha algú de la meva família que creu en la política del partit que governa Espanya, però, no per això ni pel debat sobiranista que ens ha portat aquesta política, hi ha enfrontaments a la nostra família ni hem deixat de reunir-nos. Els meus néts porten el cognom Rodríguez i els meus nebots Díaz. Ens hem barrejat i aquesta és la grandesa de Catalunya. <<Vinguis d’on vinguis, siguis qui siguis, pensis com pensis, aquest poble és casa teva>>. És la grandesa de la nació catalana que sempre ha cregut amb la llibertat, la democràcia i el dret a decidir mitjançant el dret a votar. Tal com el mateix José Manuel Lara Bosch va dir: “el malestar del 90% de la població catalana dins del sistema polític i econòmic espanyol”. Aquesta gent demana poder anar a votar, vol anar a votar. Només és a les dictadures on les urnes són menyspreades.

El president del Grup Planeta també va assegurar que “la independència és impossible i tots ho saben”. Escoltin, es tracta de fer possible allò que és necessari i que reclama la majoria del país mitjançant la política com a ciència i art de governar, el raciocini, l’enteniment i les urnes. Ja no estem pas en el segle XVIII. Permetim una mica de somriure per allò de la distensió i relaxació. L’editor Lara coneix abastament la història d’un viatge a la Lluna escrita per Jules Verne i publicada el 1865 -any de l’assassinat del president Abraham Lincoln-, en dues parts: ‘De la Terra a la Lluna’ i ‘A l’entorn de la Lluna’. Qui ho havia de dir!

16983245

 

‘De la Terra a la Lluna’ i ‘A l’entorn de la Lluna’. Qui ho havia de dir! Fer possible allò que tothom deia que era impossible. Gairebé tot el que va escriure Jules Verne es va fer realitat. (Imatge: www.todocoleccion.net).

Existeixen vàries semblances amb el primer veritable viatge a la Lluna, l’Apolo 8, l’any 1968: en la nau hi viatjen tres astronautes, els Estats Units d’Amèrica són els promotors i productors de la proesa, s’enlairen des de l’Estat de Florida, escapen de la gravetat terrestre a 11 quilòmetres per segon, requereixen de 150 hores de viatge per arribar a la Lluna, no aterren allà sinó que donen vàries òrbites a l’entorn i tornen a la Terra. Gairebé tot el que va escriure Jules Verne es va fer realitat. El submarí ‘Nautilus’ a ‘Vint mil llegües de viatge submarí’, publicada a Espanya l’any 1869, i, va ser impossible la construcció del submarí? “La independència de Catalunya és impossible i tots ho saben”. És el que volen fer creure a milions de ciutadans de la nació catalana i europea.

veintemil

 El submarí ‘Nautilus’ a ‘Vint mil llegües de viatge submarí”, publicada a Espanya l’any 1869. Fer possible allò que tothom deia que era impossible. Va ser impossible la construcció del submarí? (Imatge: hbtl.wordpress.com).

L’empresari català i president de ‘Planeta’ sosté que sigui quina sigui la resolució, “Catalunya en sortirà malament”. Encara més? Mirin, actualment, cada dia 45 milions d’euros en imposts se’n van de Catalunya i no tornen. La xifra de 18.000 milions d’euros -un 8,5% del PIB català- que els ciutadans de Catalunya paguen en imposts i que no tenen retorn per part del Govern central. Costa de dir, però, encara existeix l’espoli fiscal a l’Europa del segle XXI? Mentre, 12 de les 17 Comunitats Autònomes, reben més diners dels que aporten. Només 5 aporten més del que reben i entre aquestes Catalunya que, per aquesta causa i altres d’origen polític, pateix un greu ofec econòmic. Això és intolerable i produeix un desequilibri econòmic que ja ha estat denunciat per la Comissió Europea. El marge de dèficit imposat pel Govern central a Catalunya per aquest 2013 és del 1,58%, com és possible que el del Govern central que hauria de ser el primer en donar exemple, sigui del 6%?

mapa_las_balanzas_fiscales2 (1)

Desequilibri fiscal inadmissible

(Imatge: ibrigou.wordpress.com)

La xifra de 7.563.603 ciutadans de Catalunya demanen, mitjançant les urnes, fer ús del seu democràtic dret a decidir. Volen anar a votar i així ho han demanat al Govern central, el Parlament, el Govern de la Generalitat i el president Artur Mas. “En una societat lliure, aquells que posseeixen el poder de governar, forçosament han de respondre a aquells que posseeixen el dret a votar”. (President John F. Kennedy). 

El vídeo

Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent:

 http://youtu.be/2bRjK8ojxr8

*****************************************************************************

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

 

* LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- Un altre dels grans problemes de l’humanisme és que una definició del terme tampoc no ens ajuda a centrar-nos històricament. L’afecció per la forma literària que comporta el mot -l’estil de dir i de raonar controlat, perfecte i llimat que és propi dels clàssics llatins i grecs- va indestriablement lligada a la impregnació dels continguts que aquesta forma vehicula -la poesia de Virgili o d’Ovidi, el discurs moral o filosòfic de Ciceró o de Sèneca, l’històric de Livi, etc.-; per aquest camí, la presència en un determinat text de qualsevol dada cultural relacionable amb el que acabem d’esmentar pot fer-lo cabre dintre l’àrea conceptual d’humanisme. (Ulisses, 11).25659081

En el segle XIV Manises pren una indiscutida preeminència en la producció de ceràmica que s’estén per bona part del món occidental.  

* LA PREGUNTA.- Així, doncs, els epítets <<humanístic>>, <<humanista>> i el corresponent abstracte <<humanisme>> a qui, de veritat, poden designar?

* LA CITACIÓ.- “Espiar és una professió estranya”. Graham Greene.graham_greene

 (Imatge: markpowellwired.blogspot.com)

***************************************************************************

El Deure i la

Glòria

 

Kennedy contra la segregació racial

<<La propera setmana demanaré al Congrés dels Estats Units que actuï perquè faci una declaració; una declaració que encara no s’ha fet plenament en aquest segle, en el sentit de que la raça o el color de la pell és cosa que no distingeix ni la llei ni la vida nord-americana. La judicatura federal ha enarborat aquesta mateixa preposició en varis casos. El poder executiu ha adoptat aquesta mateixa positura en el curs dels seus assumptes, incloent l’ocupació de personal federal, l’ús de mitjans federals i la venda de vivendes federalment finançades>>. (President John F. Kennedy, Discurs televisat a tota la nació, La Casa Blanca, Washington, D.C., 11 juny 1963). 

cb_john_f_kennedy_crisis_wy_110913_wg

 

Contundència davant el problema racial. Kennedy va obrir la porta de bat a bat. (Imatge: abcnews.go.com).

 

<<Però hi ha altres mesures necessàries que només el Congrés pot proporcionar i que deuen ser proporcionades en aquesta sessió. L’antic còdi de llei equitativa sota el qual vivim exigeix posar remei a tot mal; però, en massa comunitats, en massa lloc del país, s’infligeixen ofenses als negres que la llei no pot remeiar. A menys que el Congrés actuï, el seu únic remei es troba al carrer>>.

<<Per tant, demano al Congrés que promulgui una legislació concedint a tots els nord-americans el dret a ser servits per igual en llocs que estiguin oberts al públic: hotels, restaurants, teatres, establiments i altres llocs similars>>.

<<Això, em sembla a mi, es tracta d’un dret absolutament elemental. La seva negativa és una arbitrària indignitat que cap nord-americà, a l’any 1963, deuria soportar; però alguns ho fan>>. (President John F. Kennedy, discurs televisat a tota la nació, La Casa Blanca, Washington, D.C., 11 juny 1963). 

El vídeo

       Si tenen a bé, poden veure el vídeo següent:http://youtu.be/VXUJErr_vfo

***************************************************************************

Els colors del món

 A few questions for Edward Snowden, WikiLeaks and The Washington Post:

 

* La gran mayoría de los testigos de la plaza Dealey, en Dallas, oyó varios disparos de rifle que venían del montículo de hierba situado frente a Kennedy. En la persecución que siguió al atentado, la policía de Dallas detuvo a tres hombres y se los llevó arrestados a punta de pistola. Sin embargo, muchas fotos de prensa de esta detención jamás se publicaron y no queda constancia de sus caras, de sus huellas dactilares o de sus nombres. Per què? (Jim Garrison, Fiscal de Districte de Nueva Orleans).

* Cinco días antes del asesinato, la oficina del FBI de Nueva Orleans recibió un télex advirtiendo que se preparaba un atentado contra el presidente durante el fin de semana en Dallas. El FBI no transmitió esta advertencia al Servicio Secreto ni a otras autoridades. Poco después del asesinato, el mensaje de télex desapareció del archivo del FBI de Nueva Orleans. Per què? (Jim Garrison, Fiscal de Districte de Nueva Orleans).

Thank you very much in name freedom, democracy and justice.

JFKthomasA2

Llàgrimes o somriures? Qui mira i somriu a Lyndon B. Johnson? 

(Imatge: www.spartacus.schoolnet.co)

**************************************************