El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

milers-valencians

(Imatge: diaridegirona.cat)

http://www.elpunt.cat

 (Imatge: www.elpunt.avui.cat)

 

Milers de ciutadans de València surten al carrer per rebutjar el tancament de la ràdio i televisió públiques valencianes, així com TV3, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació. Anar cap a enrere en els temps de democràcia, modernitat i progrés, no s’ajusta dintre el moviment comercial i d’inversions que destaca a la zona mediterrània. La informació és una realitat imprescindible per avançar i continuar avançant en els Països Catalans i, per damunt de tot, fidels a la nostra història, llengua i cultura. Disposem d’una manera pròpia d’actuar i de fer les coses, no necessitem que des de Castella ens manin i ens diguin com ens hem de governar. La veritable autonomia és la facultat de governar-se per les seves pròpies lleis.

Donar suport a estratègies que pretenen fer desaparèixer a una de les llengües mil.lenàries que existeixen a les nacions d’Espanya, ens fa pensar amb les imatges on s’apilen una muntanya d’exemplars de ‘Tirant lo Blanc’, per exemple, ruixar-los amb gasolina i calar foc. Sempre hi podrà heure, però, una robadora o un robador de llibres. En pel.lícula, capturada de la realitat, o la mateixa realitat com a injustícia anormal en un país que pretén ser normal. Per a tots aquells estudiants o ciutadans dels Països Catalans -història, llengua i cultura- que no sàpiguen de què es parla quan es fa referència a ‘Tirant lo Blanc’, només comentar -tot i que això ho han de fer els ensenyants-, que es tracta d’una gran novel.la escrita pel valencià Joanot Martorell i editada per primera vegada a València l’any 1490. No està escrita en llengua castellana, sinó, en la llengua dels Països Catalans: el català.

De la mateixa manera que tant es lloa i venera ‘Las Aventuras y Desventuras Del Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha’, escrit en llengua castellana, també es mereix tots els llorers l’obra de Joanot Martorell. I moltes altres escrites tant en castellà com en català.

I quan em refereixo a estratègies que pretenen fer desaparèixer a una de les llengües que existeixen a les nacions d’Espanya, és clar que -fins i tot els del ‘The Washington Post’ ho saben- com la llei de llengües d’Aragó, amb l’absurditat de canviar-li la denominació pel llarg nom que deriva en l’acrònim Lapao -es comença canviant el nom d’una llengua protegida per la Constitució i s’acaba en una dictadura- sinó també la llei de la funció pública del govern balear, que fulmina el català com a requisit per treballar a l’administració, i el decret de llengües del mateix José Ramón Bauzá, que posa fi a la immersió lingüística a ses Illes.

16436334

La llengua catalana no és només l’obsessió dels governs amb poder absolut del ‘Partido Popular’ de l’Aragó, València i ses Illes, convertits en alumnes avantatjats d’un PP que en aquesta legislatura ha obert la caixa dels trons amb la llei orgànica de millora de la qualitat de l’educació (LOQME) que vol eliminar el català com a llengua vehicular a l’escola.

La LOQME, més coneguda com la llei Wert, és una norma estatal feta i aprovada amb un ull mirant a Catalunya. El seu promotor, el ministre d’Educació i Cultura, José Ignacio Wert, ho va dir clarament al Congrés dels Diputats: “El nostre interès és espanyolitzar els nens catalans” perquè “se sentin tan orgullosos de ser catalans com de ser espanyols”. Als Estats Units de Nord-Amèrica, una nació d’Estats federals que cadascun d’ells també són Estat, els nens i nenes, tots els ciutadans, se senten plens d’orgull tant de ser californians, de Florida, de Michigan, de Massachusetts, de Washington, d’Oregon, de Nebraska, de New Jersey…, per exemple, com plens d’orgull de ser nord-americans. El Govern federal no els imposa cap bandera -tots la lluen amb orgull a les seves llars-, no els imposa cap LOQME, no els imposa res, res, de res. Cada Estat es governa segons les seves pròpies lleis. La llibertat els fa els millors. L’atur, en aquests moments, als Estats Units és del 6,6%. A Espanya, nació de nacions constretes i amargades, és del 26%. El govern en ple del ‘Partido Popular’ ja hauria d’haver presentat la dimissió. 

El conflicte i el malestar segueix amb el govern de poder absolut del ‘Partido Popular’. El govern valencià va posar fi a més de vint anys d’existència de les denominades línies en valencià amb l’aprovació del polèmic decret de plurilingüisme que dobla el nombre d’hores lectives en anglès i redueix el nombre d’hores en la llengua pròpia. El nou decret elimina el programa d’immersió lingüística (PIL), un dels dos programes d’ensenyament en català en educació primària juntament amb el programa d’ensenyament en valencià (PEV). Aquest programa estava adreçat a l’alumnat castellanoparlant i garantia el contacte amb el català més enllà de l’assignatura mateixa i l’adquisició de la llengua en igualtat de condicions que el castellà. L’eliminació d’aquest programa suposa la desaparició dels espais d’immersió lingüística i, segons van advertir els sindicats, “la marginació del català”.

1383052748530(Imatge: www.324.cat)

 

Escola Valenciana obre un micromecenatge i demana ajuda a la societat catalana per poder mantenir la seva defensa de la llengua

 

El govern espanyol del ‘Partido Popular’ va forçar el tancament immediat de Catalunya Ràdio al País Valencià 

 

P1040266-1

 (Imatge: rogercasero.cat)

 

Catalunya Ràdio ha emmudit al País Valencia. Tampoc es pot veure TV3

 

Però, de moment, es poden escoltar i veure per Internet. Esperem i desitjem que el més aviat possible es tornin a obrir en nom de la llibertat d’expressió 

 

La junta directiva d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) -segons que informa el rotatiu ‘El Punt Avui’- ha acordat el tancament de les emissions de Catalunya Ràdio. La decisió està motivada en l’expedient sancionador obert pel govern espanyol que podria acabar amb dues multes de fins a un milió d’euros. 

Segons va explicar l’entitat en un comunicat a la premsa, el passat divendres 17 de gener va rebre una notificació del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme en la qual se’ls notificava que se’els obria un expedient sancionador per dues suposades infraccions referides a les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació: la instal.lació d’estacions radioelèctriques sense autorització, cadascuna de les quals pot comportar una multa de fins 500.000 Euros (això és, un total d’un milió d’euros) segons la mateixa notificació.

El mateix escrit del Ministeri requereix l’entitat “amb l’objectiu que s’adopte les mesures necessàries per l’immediat i efectiu cessament de les emissions; amb l’advertència que, en cas d’incompliment de l’ací requerit, l’Administració procedirà al precinte dels equips i aparells que formen par de la xarxa de difusió”.

Finalment, el Ministeri els fixa un termini d’un mes per a presentar les al.legacions que considerem oportunes davant “l’òrgan competent per a imposar la sanció que corresponga”.

Així mateix, la junta d’ACPV vol agrair als socis i sòcies de l’entitat el seu suport, i referma el seu compromís amb l’objectiu fundacional de l’entitat de promoció de la llengua i cultura i dels valors democràtics de llibertat d’expressió i respecte a la pluralitat, i per això mateix  fa una crida a la unitat de tots els valencians que comparteixen aquests valors.

Catalunya radio

 

(Imatge: elblocdenjordinavarro.blogspot.com)

Només una pregunta: Si en lloc de tractar-se de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, la situació afectés -és un supòsit- a Madrid Ràdio i Madrid Informació, també se les hagués fet emmudir i forçar el tancament immediat?

***********************************************************************************************

  

El Deure i la Glòria

 

<<…govern, del poble, pel poble, i per al poble…>>

 

Abraham Lincoln

(Gettysburg, 1863)

 

El caos dels transports nord-americans, preocupació de l’Administració Kennedy

 

<<…Aquesta dràstica revisió de normes de viatge a moltes zones urbanes ha perjudicat greument a l’efectivitat i viabilitat econòmiques del transport públic massiu que es troba subjecte a normes molt més antigues…>>. (President John F.Kennedy, Missatge especial al Congrés, Washington, D.C., 4 abril 1962).

JFK Caroline Kennedy

La filla de l’expresident, John F.Kennedy, Caroline Kennedy, ha estat investida com la nova ambaixadora dels Estats Units al Japó, la nova ambaixadora ha estat nominada pel president Barack Obama. Caroline Kennedy ja havia rebut l’autorització per part del Senat. (Imatge: telediario.mx).

<<…Conservar i augmentar els valors en les existents zones urbanes és essencial. Però tan important com això són els passos que es donin per promoure eficiència econòmica i habitabilitat en zones de futur desenvolupament. En menys de vint anys podem esperar que més de la meitat de la nostra actualment dispersa població visqui a quaranta grands complexes urbans. Molts altres llocs més petits també experimentaran un fenomenal creixement. Les formes en que la gent i les mercaderies es moguin en aquestes àrees exerciran influència importantíssima sobre la seva estructura, sobre l’eficiència de la seva economia i sobre les oportunitats socials i culturals que puguin oferir als seus ciutadans. Per tant, el nostre benestar nacional requereix la provisió d’un bon transport urbà, amb una utilització equilibrada de vehicles particulars i transport massiu urbà que ajudi a formar i a servir el creixement de la ciutat>>. (President John F.Kennedy, Missatge especial al Congrés, Washington, D.C., 4 abril 1962).

fotos-nueva-york-estados-unidos-060

(Imatge: www.pic2fly.com)

 

El vídeo

Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent: http://youtu.be/G6_INK8hEvc

************************************************************************************

 

 

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

 

* LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- El vulgar català no ocupa pas sempre un lloc preeminent en l’obra d’aquests autors, si fem excepció de Valentí i de Malla. A l’altre bàndol, hi hauria la poesia de certamen, els autors del cançoner satíric valencià, sor Isabel de Villena (València, 1430-1490), els autors de cronicons universals…Queda per discutir la part més substanciosa de la literatura en vulgar del segle. Què hi ha d’humanístic en el ‘Curial e Güelfa’ el ‘Tirant lo Blanc’, el ‘Spill’ i l’obra de Marc i la de Corella? En absència d’unes anàlisis serioses, podem fugir per la tangent parlant d’un <<clima>>, que es podria dir <<tardor>> de l’edat mitjana>>: l’ingredient de la <<nova cultura>> de vegades hi és, però sovint conviu en curiosa simbiosi amb tota mena d’altres coses. (Ulisses, 11).Isabel de Villena, 4

(Imatge: mateovicentet.blog…)

Sor Isabel de Villena i el seu ‘Vita Christi’

 

* LA PREGUNTA.- La cultura del Renaixement i del Barroc pot ésser entesa, i, de fet, ho ha estat sovint, com a producte històric de l’humanisme?

* LA CITACIÓ.- “En mi s’obre l’espai d’un món dividit per tots”.  Roberto Sosa.

Murio-Roberto-Sosa-un-grande-de-las-letras-hondurenas.-Murio-Roberto-Sosa-un-grande-de-las-letras-hondurenas_noticia_full (1)

(Imatge: archivo.elheraldo.hn)

 

***********************************************************************************************

 

Els colors del món

 

Abans, en el passat, sempre contra Catalunya; ara, avui dia, sempre contra Catalunya, per això, el Govern central, centralista i nacionalista espanyol del ‘Partido Popular’ fa tots els possibles imaginables i inimaginables per evitar el diàleg amb la Generalitat de Catalunya. Per continuar sempre contra Catalunya. 

 

Repressió cultural i lingüística

(segueix del ‘post’ anterior)

Dictadura del general Miguel Primo de Rivera (1923-1930).- Foren dissoltes organitzacions i entitats, com ara els Pomells de Joventut, l’Ateneu Popular d’Estudis Socials; tancat l’Orfeó Català i la Biblioteca Popular de la Dona, de Girona; clausurat el camp de joc del primer club futbolista barceloní, travada i fiscalitzada l’obra de l’Institut d’Estudis Catalans, etc.

vanguardia_sancion

 

(Imatge: www.dialogosdelduero.com)

 

Primo de Rivera no s’aturà davant la Mancomunitat -la qual buidà de sentit i finalment dissolgué-, ni davant l’Església catalana: sacerdots distingits o humils foren empresonats o exiliats pel simple fet d’haver predicat o escrit en català. I tot això dins un marc de mesures generals que comprenien el total bandejament de la llengua catalana de les escoles, de tot acte públic, de la retolació de carrers, així com també de la senyera, dels vestits i cants patriòtics, la suspensió de les commemoracions de l’Onze de Setembre, la constant censura en les publicacions, etc.

primo-rivera-1926--644x362

Maçolar Catalunya. Els ciutadans de la nació catalana han dit prou.

(Imatge: abc.es)

 

Als ulls del general, la cultura i la llengua pròpies dels Països Catalans eren perilloses, els intel.lectuals catalans eren sediciosos, el poble català tenia una tendència innata a deixar-se emmetzinar per idees antipatriòtiques, separatistes. I tot això que Primo de Rivera no havia sabut veure quan feia de capità general a Catalunya, ho descobrí  en arribar a Madrid… (Ulisses, 11 – Enciclopèdia de la recerca i la descoberta).

Actualment, recentment, el govern espanyol del ‘Partido Popular’ha forçat el tancament immediat de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació a València -País Valencià, història, llengua i cultura. Després de més de 20 anys de funcionament, cop de garrot a la promoció de la llengua i cultura i dels valors democràtics de llibertat d’expressió i respecte a la pluralitat. La protecció de la llengua catalana per part de la Constitució queda vulnerada i en un país de la Comunitat Europea.

Es comença amb l’absurditat de canviar-li la denominació de la llengua catalana pel llarg nom que deriva en l’acrònim ‘Lapao’-la llei de llengües d’Aragó- i es pot’acabar en una dictadura.

***********************************************