El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]gnNFNI9_pT0[/youtube]

L’Escherichia Coli és un bacteri que està present en els intestins, necessari per completar el procés digestiu i que en ocasions, sobretot a l’estiu, s’altera i causa còlics i diarrees. També, lògicament es troba en les aigües fecals. Va ser descrita per primer cop el 1885 per Theodore von Escherich, un bacteriòleg alemany que la va batejar com Bacterium coli. Posteriorment la taxonomia li va adjudicar el nom d’Escherichia coli, en honor al seu descobridor. De ben segur que és l’organisme procariota més estudiat del món.

Ara l’E. Coli és notícia, no perquè ha provocat diarrees en els clients d’algun restaurant, sinó perquè a partir d’ella es poden general dos tipus de biocombustibles d’alta energia a partir de sucres simples. Ho ha publicat la revista Nature a partir d’un estudi realitzat per experts de la Universitat de Califòrnia, a Berkeley. La investigació explica com alterant el bacteri aquest pot arribar a segregar enzims hemicel·lulases, que poden digerir la cel·lulosa de les plantes. Aquestes alteracions genètiques possibiliten que els bacteris produeixin directament aquestes molècules a partir d’un component de biomassa derivat de les plantes.

És interessant el descobriment? Molt. Els experts creuen que la conversió microbiana de carbohidrats (sucres) a partir de la biomassa serà el camí més efectiu i de més rendiment per obtenir futurs biocombustibles. L’estudi dirigit per Jay Kaesling suposa un pas important cap a aconseguir aquest objectiu. Ja no faran falta enormes camps de conreu per aconseguir biocombustibles sinó que es podran produir biocombustibles a gran escala sense alterar cap ecosistema.