El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

   Els “Boroughs” són el nom que reben els barris perifèrics a Nova York. A l’extrem d’un d’ells, el de Staten Island, si troba el Alice Austen Hous, museu dedicat a la vida i obra d’Alice Austen (1866-1952), una de les primeres i millors fotògrafes dels EUA. És coneguda la fotografia de l’any 1896 d’un venedor ambulant d’ous a Hester Street. Actualment, queden de la seva obra uns 4.800 negatius, molts en plaques de vidre.———————————————Alice Austen coneixia molt bé allò de que una imatge val per mil paraules. Així s’ha dit sempre, però, en el fons, tots sabem, també, que hi han imatges que no voldriem haber vist mai: l’explosió, per exemple, de les bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki o les de l’assassinat del president John F. Kennedy, a Dallas (Texas). Parlant d’imatges jo els voldria mostrar aquestes del Palamós nevat l’any 2010, és a dir, d’ara. Ja sé que, possiblement, moltes persones no les voldrien veure, ni recordar. Es pot dir que, aquestes i altres fotografies que s’han fet, van més enllà de la neu. Certament, rere la seva visió bucòlica hi han les imatges de patiment de milers de ciutadans atrapats per una tempesta de neu -ALERTA 2-, ningú en va fer cas, amb la qual no hi estem acostumats. A les cases, mancats dels més elementals serveis per poguer sobreviue -En busca del fuego-, sentim la nostra debilitat davant d’una naturalesa meravellosa i, a la vegada, extremament cruel. I, també, molt mal tractada.——————————————————————–Tampoc hauriem de tolerar deixar les nostres vides en mans d’uns sectors econòmics, cada vegada amb més ànsies de poder i de beneficis faraònics, per sobre d’un tracte d’acord amb la dignitat de la persona humana. Som massa conformistes. També, penso, que la nostra nació no és com Alicia en el país de les meravelles. Hem de treballar millor si volem recuperar el lloc que ens correspón a Europa. Moltes vegades hauriem de recordar aquelles paraules pronunciades per el president Kennedy, el dia de la seva presa de possessió: I així, compatriotes meus, no pregunteu el que el vostre país pot fer per vosaltres; digueu més bé el que vosaltres podeu fer per la pàtria i, tots junts, per la llibertat de l’home.——————————————————————————————————–

   LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- Poc desprès del seu trasllat al Bronx el 1846, Edgar Allan Poe va descriure la seva casa com una acollidora caseta de camp. En aquest lloc va escriure Ulalume i The Bells. La casa va ser transformada en museu l’any 1917.  

  

LA PREGUNTA de la setmana.- El Yankee Stadium, llar dels New York Yankees i destinat a ser reemplaçat per el nou Yankee Stadium, va ser el primer camp de béisbol anomenat stadium. L’any 1972, un personatge va comprar l’equip i la ciutat de Nova York va comprar el camp. Qui va comprar l’equip?

   EL LEMA de la setmana.- “Compra només el blat que vegis amb els teus ulls, no el que encara està per germinar.” Mika Waltari.

—————————————————————————-