El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

Anormalitat

               Líders en atur

 A Espanya, 6.000.000 de treballadors sense feina; a Catalunya, 800.000. Ni l’economista americà, Paul Krugman, -2008 Nobel Prize of Economics-, pot comprendre com l’actual president d’un Govern espanyol ultraconservador, ho pot fer tot  tant i tant malament. Tampoc el món empresarial i dels grans negocis demostra una gran capacitat per donar feina als seus conciutadans que emplenen  les sucursals del ‘Instituto Nacional de Empleo’ i romanen a l’atur. Aquesta hauria de ser una de les seves trascendentals missions i sentit d’empresa. Més aviat han traslladat les seves factories a l’estranger, a països on als treballadors s’els paguen 60 euros mensuals i no saben el que és un seguro nacional de salut ni una educació pública amb pressupost suficient per ser eficaç.

   El president Franklin D. Roosevelt deia que molts dels grans presidents i alts directius de les grans corporacions financeres i industrials que van portar als Estats Units cap a la gran recessió econòmica de l’any 1929, eren més “burros que la sola d’una sabata”. Com ho és tenir que pagar la faraònica muntanya de diners al conjunt dels aturats espanyols, sense feina, o als que cobren dues pagues: una provinent del subsidi d’atur i l’altra del càncer de l’economia submergida, en detriment dels diners que es podrien dedicar a sanitat, educació, recerca i investigació com en els països europeus normals.

                               Reforma laboral, per què? I per qui?

   Les dictadures espanyoles, responsables dels mals d’avui. Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent: AC_J24h-tjs

————————————————————————————-

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

   * LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- L’Estudi General de Lleida, sota patrocini municipal i eclesiàstic, comprengué les facultats de lleis civils, lleis canòniques, filosofia, teologia, arts i medicina, autoritzada aquesta carrera per Joan I, en 1391, a fer disseccions en cadàvers per a la recerca anatòmica. (Ulisses).

L’Estudi General de Lleida

   * LA PREGUNTA de la setmana.- Què va determinar, l’any 1350, la creació d’una universitat a Perpinyà?

   *EL LEMA de la setmana.- “La política ha deixat de ser l’art d’arreglar les coses i s’ha convertit en el d’explicar-les”. Manuel Marín.

————————————————————————————-