El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

 

“Sota les aigües de la mar hi ha un món estrany que no deixa de superar els nostres somnis” (Fotografia: http://salud.facilisimo.com/subm…)

——————–

   Tot lo poc que conec amb relació al busseig és allò que, de tant en tant, m’explica el meu fill que ha practicat alguna immersió. M’imagino que ha de ser quelcom meravellós trobar-se envoltat sota la mar, de tot un món de vida tant diferent però a la vegada, fins a cert punt, conegut per els habitants de la superfície de la Terra. Al menys ho veiem en els audiovisuals ,i, l’imaginació i el pensament ens ho recorden tot sovint. Allà on existeix el mar, fa milions d’anys hi havien praderies i montanyes i allà on hi han cases i passejos amb arbres a banda i banda, fa molts anys que hi havia la mar.

   Som animals caminadors, però tenim quatre aletes: els braços i les cames, que ens ajuden a nedar per damunt i sota de l’aigua. Només per unes estones. Hi han altres suports. <<Mentre pujem lentament cap a la superfície, Kakuk i jo tornem travessar els tels de sulfur d’hidrògen durant el camí cap a les nostres ampolles de descompressió: unes ampolles d’oxigen pur que penjen d’un tub de plàstic a una profunditat de sis metres. Ens quedem penjants per respirar tranquilament aquest aire pur. Després de 18 minuts de descompressió i una immersió total de 65 minuts, sortim a l’aire càlid de les Bahames. Inclús aquí, mentre suro un moment boca dalt, reposant damunt la seva pell líquida, Stargate em sembla un món benigne i estrany>>. (Les poues blaues de les Bahames).

   Sota les aigües de la mar hi ha un món estrany que no deixa de superar els nostres somnis. Aquest és el món del submarinisme, tant tranquil i apacible que pot semblar, però, a la vegada, tant perillós en el jeroglífic de l’aventura. Un món en el que cal prendre precaucions, més precaucions. Mai no ho havia vist abans a Palamós i a la Costa Brava: 5 submarinistes han mort en dos mesos a la costa gironina: un a l’Estartit, dos a Palamós i dos mes al Cap de Creus. L’11 d’abril, dos submarinistes van morir el mateix dia mentre practicaven el busseig mar endins. La primera víctima va ser un francés de 60 anys que va anar a fer immersió al nord de cap de Creus, a la zona coneguda amb el nom dels Tres Frares. L’altre incident es va produir davant de la costa de Palamós i la víctima va ser Jordi Mateo Rubio, de 41 anys, un instructor de submarinisme especialista en el busseig amb equip tancat. Quinze dies més tard, el 26 d’abril, un veí de Girona de 54 anys, José Antonio Gargallo, va morir mentre feia submarinisme a Palamós. L’1 de juny un home de 70 anys de nacionalitat alemanya va morir mentre bussejava en aigües del Cap de Creus. I la darrera mort, el 5 de juny, una submarinista francesa de 60 anys va morir quan bussejava a l’Estartit.

(Fotografia: http://sobrecadiz.com)

   Als palamosins ens dol la mort d’aquests submarinistes. Voldríem que mai no hagués passat i desitjem que no torni a succeir. Som conscients, però, que el mar que ha estat i és una de les marques de la Terra, trascendentals per el progrés de la nostra vila, és extremament perillós. I quan els vendavals li donen força és implacable. Moltes són les activitats relacionades amb la mar que es practiquen a Palamós, essent el busseig una de les més respectades i admirades. Hi han hagut excel.lents submarinistes i bussejadors professionals, alguns d’ells coralers. Avui existeix en auge la pràctica de la immersió i exploració subaquàtica amb finalitat esportiva. Aneu en compte!!!

     El vídeo

   Si tenen a bé poden puntejar l’adreça de vídeo següent:yefQb1y6uQg

————————————————————————————-

El Deure i la Glòria

(Fotografia: http://art-print-for-you-com)

<<Estem parlant ara mateix de les vides d’un milió de joves nord-americans, nois i noies, que fracassaran al enfrontar-se amb els seus deures docents en els propers mesos, a menys que nosaltres fem alguna cosa per evitar-ho>> (JFK).

   <<Aquest és un problema nacional molt greu. Un noi o una noia disposa durant la seva vida d’un període molt limitat per aconseguir una instrucció adequada i, malgrat això, aquest curt espai de temps és el que veritablement forma les seves vides i les vides dels seus fills. Així, doncs, demano a tots els pares nord-americans que recomanin amb afany als seus fills tornin a l’escola el setembre i que els ajudin de totes les formes possibles perquè no les abandonin. Demano a tots els directors de les escoles, sacerdots, dirigents sindicals, a tothom en el país, que es preocupin per aquest problema. Ací hi ha quelcom que tots podem fer durant aquest mes d’agost i en els mesos propers>>.

   <<Una de les coses que farem aquí és retirar dos-cents cinquanta mil dòlars del Fons d’Emergència Presidencial, i, sobre una base d’emergència, els destinarem als consellers i guies en aquest terreny durant el mes d’agost, i intentar si podem aconseguir que alguns d’aquests nois i noies tornin a ocupar les aules a les escoles. Valoraran, sens dubte, durant la resta de les seves vides, qualsevol esforç que fem per ells en aquest sentit>>.  (President John F. Kennedy, Conferència de Premsa, 1 agost 1963).

   Si tenen a bé poden veure el vídeo següent: -RupNaKbwH8

————————————————————————————-

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

   * LA  RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- Dins el període anomenat <<d’alta escolàstica>>, excel.liren Ferrer de Vilallonga, probablement rossellonès, que ensenyà a París (1272-1278); Ramon Martí (Subirats, 1230-Barcelona, vers 1284), un dels millors coneixedors dels grans pensadors àrabs i hebreus, primordialment Algatzell, Averrois, Maimònides; sobretot, excel.lí Ramon Llull, <<doctor il.luminat>>, figura discordant amb el rigorisme escolàstic i autor d’un sistema propi, el <<lul.lisme>>, que persistí fins al segle XVIII. (Ulisses).

Maimònides

   * LA PREGUNTA de la setmana.- Dins el segle XIV, a l’inici de la <<darrera escolàstica>>, quins personatges cal destacar?

   * EL LEMA de la setmana.- “Anem per aquest món com si en tinguéssim un de recanvi a la maleta”. Jane Fonda.

————————————————————————————-