El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

 

   (Fotografia: http://sobrearagon.com)

   Areny de Noguera, Comarca de la Ribagorça/Sobre Aragó. L’Ajuntament d’Areny de Noguera (Ribagorça Oriental) s’ha convertit en el primer de l’Aragó en votar a favor d’anomenar ‘català’ la llengua que es parla al municipi, enlloc ‘d’aragonès oriental’, com proposa el nou avantprojecte de llei de Llengües que prepara el govern d’Aragó(PP). Gràcies. El PSOE ha presentat una moció que ha estat rebutjada pel ‘Partido Popular’.

   Que jo sàpiga no hi ha hagut cap president de Mèxic -nació d’estats federals- que mai hagi dit o proposat una llei de Llengües, en la que es vulgui determinar que l’idioma majoritari que parlen els mexicans -també tenen les seves respectables llengües- sigui el mexicà i no pas l’espanyol. És un exemple que es podria aplicar als altres pobles del continent americà, per suposat també amb les seves llengües maternes i que mereixen especial protecció. Respectar la llengua d’un poble, d’un país, d’una nació és defensar i respectar la veritable democràcia enfront l’abús de poder.

   Una altra circumstància és que a molts pobles americans es valori més parlar amb l’idioma de la nació federal del dòlar i circular en cotxes nord-americans. A altres països del continent americà van més lluny i, fins i tot, s’apropien d’empreses catalanes i espanyoles. Per ara, la senyora presidenta de l’Argentina, amb llei de Llengües o per ‘decretazo’, no ha pas determinat que l’argentí és la llengua que es parla a l’Argentina i no pas l’espanyol. Però, com veiem, els governs amb poder absolut fan el que volen.

   A Espanya -nació de nacions no federals constretes i amargades- i amb un govern del ‘Partido Popular’ que menysprea les autonomies i el federalisme just i progressista, es fan lleis de Llengües com la del govern de l’Aragó (PP) -avantprojecte de llei- que determina que el català no és la llengua catalana, sinó l’inventada ‘llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental’, això és, el català de la Franja. Per els del ‘Partido Popular’ de l’Aragó, la llengua catalana parlada per més de 10 milions de persones i que s’ensenya a universitats del món, no existeix. El mateix fan a ses illes Balears i a València, governades pel ‘Partido Popular’, amb poder absolut, -enemics acèrrims de la llengua catalana. A València, fins i tot, i en contra d’una gran part del poble valencià, van prohibir un mitjà d’expressió plural i estimat com és TV3. Aquest és un fet que va en contra de la Constitució. Què passa amb l’Iniciativa Legislativa Popular (ILP) ‘Televisió sense Fronteres’, signada per 650 mil persones, i que demanen es reprenguin les emissions de TV3 al País Valencià? Escoltin bé, sense democràcia no hi haurà cap classe de recuperació econòmica. Ni molt menys si la nostra estimada llengua catalana no és respectada. Els ciutadans de Catalunya pateixen un espoli fiscal de més de 16 mil milions d’euros anyals -surten dels impostos de Catalunya per anar cap a altres ‘regiones’ i no tornen-, un 9 per cent del PIB català i a sobre, la llengua catalana és vilipendiada. Constantment Catalunya pateix una invasió de competències autonòmiques per part del govern central del ‘Partido Popular’. Ja n’hi ha prou!

   Qui estima la llengua, estima la democràcia, el progrés i la pau. El Ple d’Areny de Noguera (Ribagorça Oriental) va votar recentment la moció contra la denominació ‘d’aragonès oriental’ al català de la Franja de Ponent. Gràcies. Ho llegim al diari ‘El Punt Avui’: “L’Ajuntament d’Areny de Noguera (Ribagorça Oriental) s’ha convertit en el primer de l’Aragó en votar a favor d’anomenar ‘català’ la llengua que es parla al municipi, enlloc d’aragonès oriental, com proposa el nou avantprojecte de llei de Llengües que prepara el govern d’Aragó. El PSOE ha presentat una moció que ha estat rebutjada pel Partit Popular (PP)”. L’alcalde d’Areny, Miguel Gracia, ha alertat de la pèrdua que pot suposar la nova llei després de més de 25 anys d’escolarització en català”.

   No és ‘l’aragonès oriental’, és el català. En el nom de la fòbia contra Catalunya, els Països Catalans i la llengua catalana, es poden fer grans barbaritats. És propi del totalitarisme, l’autoritarisme i l’abús de poder. Barbaritats que, sense cap dubte, es corregiran. L’Ajuntament d’Areny de Noguera s’ha convertit en el primer de l’Aragó en votar a favor d’anomenar ‘català’ la llengua que es parla al municipi, enlloc d’aragonès oriental. Han votat a favor de preservar l’idioma català, han votat a favor de la ciència, la cultura, l’instrucció i l’educació. Han votat a favor de la veritat i de la dignitat de la nostra estimada llengua catalana. Gràcies per fer-ho!

   Areny de Noguera és un poble digne de ser visitat i admirat, i més ara de cara a les vacances. Els ciutadans de Catalunya i dels Països Catalans hi podem parlar en català. En el proper capítol d’aquest ‘post’ en parlarem més d’Areny de Noguera (Ribargorça Oriental), municipi de l’Aragó. 

El vídeo

   Si tenen a bé, poden puntejar les adreçes de vídeo següents: 48_yGM4e164,m-Kv0H8rvDI

————————————————————————————-

  El Deure i la Glòria

<<No existeix cap raó que aboni el fet de que un milió de joves nord-americans, sense escola i sense feina, hagin de seguir essent persones indesitjables i sense formació, que deambulin pels nostres carrers quan les seves energies podrien dedicar-se a un millor ús.>>(JFK).

 (Fotografia: http://www.kersaber.com)

      <<Necessitem enfortir la nostra nació realitzant inversions més grans a favor de la nostra joventut. El futur de qualsevol país dependent del desitg i prudència dels seus ciutadans es danya irreparablement quan algun dels seus petits no es educat en la mesura que requereixen els seus talents, tenint dificultats per passar de la primera ensenyança a la segona. Avui dia es calcula que quatre de cada deu estudiants de cinquè grau mai finalitzaran els seus estudis de segona ensenyança. I això és una pèrdua que no hem de tolerar. Cal afegir, a més a més, que no existeix cap raó que aboni el fet de que un milió de joves nord-americans, sense escola i sense feina, hagin de seguir essent persones indesitjables i sense formació, que deambulin pels nostres carrers quan les seves energies podrien dedicar-se a un millor ús.>>  (President John F. Kennedy, tercer missatge de l’estat de l’Unió, Washington, D.C., 14 Gener 1963).

El vídeo

   Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent: KJWzalkpSPo

————————————————————————————-

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

   * LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- El cant a la reconquesta musulmana de València (1102), romasa a mans dels cavallers castellans de Rodrigo Díaz ‘el Cid’ d’ençà del 1904, va ser escrit pel poeta valencià Ibn Tâhir (segles XI-XII).

     Rodrigo Díaz ‘el Cid’ 

*LA PREGUNTA de la setmana.- Quan reprèn la política expansionista, Jaume I ‘el Conqueridor’?

        * EL LEMA de la setmana.- “Tot fracàs és el condiment que dóna sabor a l’èxit”. Truman Capote.

————————————————————————————-