El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

(Imatge: pacma.es)

Article. 3r. A) Cap animal serà sotmès a mals tractaments i es prohibeixen els actes cruels envers els animals. B) En cas que la mort de l’animal sigui necessària, aquesta ha de ser instantània, sense dolor i no ha de generar angoixa. Article. 10è. A) Cap animal ha de ser explotat per divertiment de l’ésser humà. B) Es prohibeixen els espectacles i exhibicions incompatibles amb la dignitat de l’animal. Article. 11è. Tot acte que provoqui la mort innecessària d’un animal és un crim contra la vida, és a dir un biocidi. Article. 14è. A) Els organismes de protecció i salvaguarda dels animals han de ser representats a nivell governamental. B) Els drets de l’animal han de ser defensats per la llei com ho són els drets dels humans. (Declaració Universal dels Drets dels Animals, aprovada per la UNESCO -Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura- i per l’ONU -Organització de les Nacions Unides).

(Imatge: rivendel.wordpress.com)

La ILP dels toros, amb 550.000 signatures, té llum verda perqué la ‘fiesta’ sigui declarada com a ‘bé d’interès cultural. Ho va fer el Congrés de Diputats mitjançant 180 vots, els del ‘Partido Popular’ -centralista i nacionalista espanyol amb poder absolut- UPyD i UPN. El PSC i el PSOE si vàren abstendre (107) i CiU, ERC, ICV-EUiA i la resta (40) es van oposar a la tramitació. Ara, es tramitarà a la Comissió de Cultura del Congrés i un cop s’aprovi provocarà un enfrontament amb les competències de la Generalitat de Catalunya. O l’autonomia de la nació catalana, és una farsa? O l’Estat de les autonomies, és una gran mentida? O, 7,2 milions de ciutadans de Catalunya viuen enganyats? CiU ja ha advertit que el Govern defensarà la prohibició a Catalunya. I a la resta del territori espanyol, que fan al respecte?

La ILP dels toros, amb 550.000 signatures, sí; la ILP de TV3 al País Valencià, no; la tortura d’animals sí, el dret a la llibertat d’expressió, la informació, l’opinió i la cultura, no. TV3 que parla en l’idioma català, la llengua dels Països Catalans, no; la televisió en castellà, sí. Què fan en un calaix del Congrés de Diputats les més de 650.000 signatures dels ciutadans que han demanat la reobertura de les emissions en llengua catalana de TV3? Totes les nombroses i grans cadenes de televisió en llengua castellana es poden veure al País Valencià i, per què no una en català? Què passa amb el compliment de l’Article 20 de la Constitució Espanyola? <<…A expresar y difundir libremente los pensamientos, ideas y opiniones mediante la palabra, el escrito o cualquier otro medio de reproducción. Per TV3 al País Valencià, no? <<A la producción y creación literaria, artística, científica y técnica>>. Per TV3 al País Valencià, no? <<…A comunicar o recibir libremente información veraz por cualquier medio de difusión…>>. Al País Valencià, per part de TV3, no?. <<La ley regularà la organización y el control parlamentario de los medios de comunicación social dependientes del Estado o de cualquier ente público y garantizarà el acceso a dichos medios de los grupos sociales y políticos significativos, respetando el pluralismo de la sociedad y de las diversas lenguas de España…>>. La llengua en que s’expressa TV3 a la Comunitat Valenciana -per història, idioma i cultura forma part dels Països Catalans- no és una de les diverses llengües d’Espanya? El govern del ‘Partido Popular’, amb poder absolut, i el Tribunal Constitucional espanyol, protegeixen així les llengües minoritàries? Tanta nosa els fa la llengua de la mil.lenària nació catalana, parlada per 10 milions de persones?


Al País Valencià, l’oferta d’ensenyament en català “és insuficient” a secundària i en la formació professional. L’informe del comitè d’experts del Consell d’Europa, constata que “poques vegades un alumne ha estudiat en català durant tota l’etapa escolar”. Per això demana a les autoritats informació “sobre les mesures previstes per atendre la demanda de català a l’educació mitjana en el futur”. El document també exigeix que el sistema abrace també l’etapa universitària i que s’estenga per tot el territori i no sols sobre les zones catalanoparlants. A més, critica la implantació del model trilingüe obligatori, que ha suposat la desaparició del model d’immersió lingüística sorgit de la llei d’Ús i Ensenyament amb resultats més que notables, tal com constaten nombrosos informes. És per això que van fer tancar les antenes dels repetidors de TV3 del País Valencià?

Què fan en un calaix del Congrés de Diputats les més de 650.000 signatures dels ciutadans que han demanat la reobertura de les emissions en llengua catalana de TV3 a la Comunitat Valenciana? La ILP dels toros sí. Per què no la ILP de TV3?

Per la diputada d’ICV-EUiA al Congrés, Laia Ortiz, la ILP dels toros servirà per “rescatar amb diners públics una festa en decadència i deficitària” i que farà que part dels recursos destinats a cultura serveixin per “subvencionar la tortura dels animals”. Ortiz va lamentar que en comptes de dedicar diners a educar en el respecte a la natura i els animals es facin iniciatives d’aquest tipus, que creu que suposen “un retrocés ètic ètic  i cultural” de la societat.

Só un valencià del Nord.

———————————————————————————————————–

El vídeo

Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent:

UnQv7aWjYKI – Salutacions a Castelló de la Plana, lloc per visitar.

———————————————————————————————————-