El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

Un país d’indústria, ciència de les arts industrials, recerca, investigació, produir més i millor, valor afegit, més exportació…Què no ho veuen això senyors del govern central i centralista del ‘Partido Popular’? Parlin amb els empresaris de vocació, tot aquells que estimen el món empresarial i tracten amb dignitat als seus treballadors, facin tornar a tots aquells empresaris que han abandonat Espanya, nació de nacions. A on van amb tants i tants funcionaris i tantes despeses per l’exèrcit?

Raymond Zhong és el periodista del ‘The Wall Street Journal’ -altres periodistes i rotatius també ho estan fent- que en un article es va mostrar partidari de la Generalitat en relació al compliment dels objectius de dèficit exigits pel govern central espanyol. Zhong va responsabilitzar Rajoy d’ofegar les Comunitats Autònomes, utilitzant-les per no realitzar les pròpies reformes. ‘The Wall Street Journal’ va criticar el model centralista espanyol: <<Els catalans coneixen de primera mà que a Espanya, tots els camins, inclosos els de llarga velocitat, passen per Madrid>>. I va passar revista a les inversions en infraestructures de l’Estat, que té <<més aeroports internacionals i més quilòmetres d’autopistes que cap altre país a l’Europa continental>> i només és superat en trens d’alta velocitat per la Xina.

També, però, campions de l’atur a l’Europa continental. Més de 6 milions de treballadors sense feina i joves que no en troben. D’aquests, 900 mil corresponen a Catalunya. A les nacions d’Espanya cada minut es perd un lloc de treball. La nació catalana -pagadora- pateix un espoli fiscal per part del govern central i centralista del ‘Partido Popular’, de 16.000 milions d’euros que paguen en imposts els ciutadans de la nació catalana i que no tenen retorn per part de l’Estat. Un caos vergonyós. Un afogament econòmic i social de Catalunya. Un afogament al progrés, a l’educació, a la instrucció, a la sanitat, a la cultura, a la recerca i investigació…Els ciutadans contribuents, els ciutadans a l’atur ja estan més que farts. La protesta al carrer és cada vegada més nombrosa. I mentre tot això passa, el govern central espanyol no fa públiques les balances fiscals. La Catalunya pagadora rep molt i molt menys del que aporta, mentre les altres ‘regiones’ espanyoles, a excepció de País Basc, Navarra, País Valencià, Murcia, Illes Balears, Madrid i Catalunya, reben molt més del que aporten i el cas de Ceuta i Melilla és escandalós. A cap país europeu succeeix un desastre com aquest. Moltes reformes de pacotilla però res d’arribar al fons de la veritat. Pleguin home d’una vegada!

Només 7 Comunitats Autònomes, algunes d’elles nacions, aporten més del que reben. No veuen que això no pot ser de cap manera! No s’en donen vergonya? I encara parlen de la ‘marca’ Espanya! Què passa amb Melilla i Ceuta? De què parlen a la Comissió Europea, de futbol?

Apunta el rotatiu nord-americà que <<els catalans tenen motius per a queixar-se. La reducció de les aportacions de l’Estat central a les autonomies per sortir millor a la foto, una discriminació constant a les inversions i recuros que dedica a Catalunya, entre altres, que fan que el sentiment independentista català creixi cada cop més>>. Actualment és del 57 per cent.

A la tertúlia del programa ‘8 al dia’ de la cadena ‘8 TV’, que té lloc en aquests moments de redactar aquest ‘post’, un tertulià acaba de comentar que una persona de Madrid que té una finca en una població d’Andalusia, li va comentar que dels nombrosos jardiners que treballen en els xalets de la zona, “cap està donat d’alta per raó de la seva activitat professional”. Si això és així, què passa a Andalusia? Què passa en altres indrets? És estrany que Espanya s’enfonsi per moments? Quina diferència hi ha entre el ‘Titànic’ i Espanya, nació de nacions?

El vídeo

Si tenen a bé, poden puntejar les adreces de vídeo següents: 509Zmc_w55g5zhYNg7ut_4Més de 30 anys després, les reformes encara pendents. Aquell president del govern si ho hagués fet. Algun politicòleg ens podria explicar què va passar? Espanya un país endarrerit.

——————————————————————————————————–


El Deure i la Glòria

<<La teoria de la independència, tant antiga com el mateix home, no es va inventar en aquest saló, però va ser aquí on la teoria es va portar a la pràctica; va ser desde aquí que es va proclamar a tot el món la frase de que <<el Déu que ens va concedir la vida, al mateix temps ens va concedir llibertat>>. (President John F. Kennedy, Independence Hall, Filadelfia (Pensilvania), 4 juliol 1962).

(Imatge: www.tipete.com)

<<Existeixen aquells que lluiten per suplir allò que manca a una existència despullada en una terra infecunda que mai per mai ha sentit parlar de la lliure empresa, però que acaronen la idea de la independència. També existeixen aquells que lluiten amb greus problemes d’analfabetisme i mala salut i que es troben mal preparats per celebrar eleccions lliures, però que estan decidits a agafar-se desesperadament a la seva independència nacional. Inclús aquells que no desitjen o no poden prendre part en cap lluita entre l’Est i l’Oest, estan firmament agafats a la seva independència nacional. Si en els temps d’avui hi ha una sola cosa que divideix el món és la independència…,la independència de Berlín o Laos o Vietnam; l’anhel d’independència que existeix rere el teló d’acer; la pacífica transició a la independència en aquelles zones que emergeixen de la fosquetat del colonialisme i les quals dificultats alguns esperen explotar…>>. (President John F. Kennedy, Independence Hall, Filadelfia (Pensilvania), 4 juliol 1962).

El vídeo

Si tenen a bé poden veure el vídeo següent: QSsgNDfFGoA – Una conferència de premsa en una veritable democràcia. Els periodistes poden preguntar el que vulguin. Mai per mai, el president dels Estats Units d’Amèrica, d’esquenes als periodistes. Cara a cara.

———————————————————————————————————–


EN COLORS

‘Els arbres de la vida’ – Cireres a la primavera al Mas Ponsjoan, de Calonge – Baix Empordà – Catalunya- Nació d’Espanya (Foto: Joana Vidal).

Si tenen a bé, poden veure el vídeo següent: xgq7QX9V2n8

**********************************************************************************************

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

*LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- Els camperols moderats acudiren a la corona i en recaptaren, per via de l’argumentació jurídica, acompanyada de donatius, a l’erari reial, una política favorable, des de Joan I fins a Ferran II ‘el Catòlic’. Tot i que no cercaven de perjudicar la noblesa, els reis es mostraren amatents envers la reivindicació dels pagesos de remença. (Ulisses 11).

* LA PREGUNTA de la setmana.- Quin tipus d’organització va beneir la corona?

* LA CITACIÓ de la setmana.- “No hi ha res més terrible que un poder il.limitat en mans d’un ésser limitat”. Vasyl Symonenko.Vasyl Symonenko. (Lubny Raion, (Ukrainian SSR, January 8, 1935- December 13, 1963, Cherkasy Ukrainian SSR), aged 28). A well-known Ukrainian poet, journalist, activist of dissident movement. Considerat una dels més importants figures a Ukrainian de la literatura dels anys 60.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————-