El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

img1082892sMig centenar d’alcaldes i regidors, vint-i-vuit ajuntaments i tres consells comarcals han elaborat una nova Declaració de Mequinensa en defensa de la llengua catalana a la Franja. (Imatge: www.aragondigital.es).

ayuntamientos-rechazan

 

Una trentena d’ajuntaments de la Franja s’adhereixen a una nova Declaració de Mequinensa com a resposta a la llei del ‘lapao’. Insten al govern d’Aragó a retirar-la i a promoure el català. (Imatge: diariodelaltoaragon.es).

Són paraules de Miquel Gràcia, l’alcalde d’Areny de Noguera (Franja de Ponent) i vicepresident de la Diputació d’Osca, en defensa de que a l’Aragó es parla l’aragonés i el català. Aixó sempre ha estat així, ho és avui dia i ho seguirà sent fins que l’infern es congeli. I mai per mai ho deixarà d’ésser per més que els dirigents del ‘Partido Popular’ vulguin canviar els noms dels pobles, ciutats, carrers o, ignorància supina!, el nom d’una llengua mil.lenària com és el català. Catalunya és una nació i té el seu propi idioma. Els Països Catalans ho són per raons de germanor, història, institucions, llengua i cultura. I també per raons de voler viure en llibertat. 

arago-catalunya-alcarras

 

El canal d’Aragó i Catalunya. (Imatge: www.regadius.cat).

El poder absolut d’un partit centralista i nacionalista espanyol, pot portar a fets molt greus com és el de canviar, per llei, el nom de la llengua catalana per el de ‘lapao’. Les democràcies europees, llurs mandataris comparteixen taula de treball amb el president espanyol, Rajoy, els hi és molt difícil comprendre tot el que passa a Espanya, nació de nacions. Els fets històrics ho expliquen quan és la dreta radical qui governa. Mai han sabut governar a Espanya. El conflicte existeix contínuament. El país s’enderrareix i la democràcia esdevé minvada, mentre la borsa segueix caient. 

Que els éssers humans i pensionistes membres de la classe obrera i treballadora, no cobrin la seva pensió perquè ja no hi seran en aquest món terrenal, no és qüestió que immuti a governants i poderosos que maneguen i desmaneguen, el que interessa per damunt de tot és que a l’Aragó la llengua catalana desaparegui. De per tot, vaja. Com que els del ‘Partido Popular’ i la PAR, amb poder absolut, ho han fet per llei, passen a anomenar-la ‘Llengua Aragonesa Pròpia de l’Àrea Oriental’ un llarg circumloqui que forma la sigla ‘lapao’.

Quina burla cap a els acadèmics de les llengües que es parlen a Espanya, nació de nacions! Quina burla cap a els ciutadans d’un país que forma part d’Europa! I fent esment dels pensionistes, és que no podran cobrar la seva humil pensió degut als nombrosos anys d’interminable treball. La pregunta és: les pensions dels treballadors alemanys, austríacs, dinamarquesos, suecs, holandesos, francesos…, seràn com les dels espanyols? Els pensionistes dels països que, per llei, canviïn el nom de les diferents llengües que s’hi parlen, cobraran una pensió més elevada? 

36008588_13638765

 

“Todo lo que se ignora se desprecia”. (Antonio Machado).

“Els municipis de la Franja donen la cara pel català”

Ho explica David Marín a el rotatiu ‘El Punt Avui’. Mig centenar d’alcaldes i regidors, vint-i-vuit ajuntaments i tres consells comarcals van elaborar una nova Declaració de Mequinensa en defensa del català a la Franja. L’acte l’havia convocat l’alcaldesa de Mequinensa, Magda Gòdia, per canalitzar el rebuig que ha generat als municipis catalanoparlants la nova llei lingüística del govern aragonés del PP i la PAR, que elimina el nom del català i passa a anomenar-la Llengua Pròpia de l’Àrea Oriental, un llarg cincumloqui que forma la sigla Lapao, S’hi van presentar alcaldes i regidors del PSOE, CHA.IU, PAR, Convergència Democràtica de la Franja (CDF), que té una alcaldia a Ribagorça, i el regidor d’ERC de Calaceit. No hi havia cap representant del PP, tot i que el regidor de Calaceit va afirmar que hi anava amb coneixement de l’alcalde i que s’aprovarà al consistori una moció d’adhesió. Després de més de dues hores de reunió, els edils van donar a conéixer la declaració. En el text, lamenten el “ridícul universal” que han fet el govern i les Corts d’Aragó per haver modificat el nom de les llengües pròpies d’Aragó, adverteixen que la nova llei comdemna a mort l’aragonés i desprotegeix greument el català, i demanen la derogació immediata de la llei.

bandera_aragon_p_49c699ad298d01

 

Aragó i Catalunya, tornar a la seva grandesa històrica

En la declaració, els alcaldes i regidors es comprometen a impulsar mocions de suport en tots els municipis i a portar a terme “les actuacions que siguin necessàries” en l’àmbit de la justícia, el Tribunal Constitucional i les autoritats europees en defensa de la denominació de la llengua catalana i dels drets dels seus parlants. Al principi de la trobada, els reunits van escoltar la intervenció de diversos acadèmics que van explicar els motius històrics i científics que expliquen l’existència del català a la Franja, i la seva unitat amb la resta de l’àmbit lingüístic.

Suport a l’aragonés

Durant l’acte, els assistents van recordar el caràcter històric de la cita. Alguns d’ells, com els alcaldes de Torrent de Cinca i Areny de Noguera, ja van ser-hi a la primera Declaració de Mequinensa, el 1984. També hi van assistir representants de les associacions de suport a l’aragonés, llengua que també perd el seu nom en la nova llei. Chusé Aragües, de la coordinadora Aragó Trilingüe, també va reclamar la derogació de la llei. La Diputació d’Osca aprova una moció en defensa del català. 

El vídeo

 Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent: http://youtu.be/xDgVOvN2w1M

**********************************************************************************************

El Deure i la Glòria

<<El dret a votar en unes eleccions lliures nord-americanes és el dret més poderós i inapreciable del món, i no deu negar-se a ningú a causa de la seva raça o color>>. (President John F. Kennedy, Missatge especial al Congrés, Washington, D.C., 28 febrer 1963).

President-John-Kennedy-with-Martin-Luther-King

 El president Kennedy amb el reverend Martin Luther King. En tot el país va guanyar creixent fervor la lluita dels negres per assolir la igualtat de drets, i en algunes ciutats del Sud va provocar greus conflictes. L’Administració Kennedy hi va donar tot el seu suport i va redactar una llarga llista de negres capaços per ocupar alts càrrecs. (Imatge: erepublik.com).

El vídeo

Si tenen a bé, poden veure el vídeo següent: http://youtu.be/AYuVKbEPgoc

***********************************************************************************************

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

* LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- EL 1315, a la ruralia mallorquina, aparegué la primera manifestació d’un antic enfrontament, quan els forans presentaren llurs reivindicacions polítiques contra el predomini de la Ciutat de Mallorca en el govern illenc i aconseguiren de la corona la concessió d’una representació pròpia en el Gran i General del Consell. Aquesta decisió reial permeté de contenir els forans durant molts anys, fins a l’esclat de la gran revolta de mitjan segle següent.

joanot-colomJoanot Colom va ser un cap dels agermanats mallorquins. Barreter d’ofici, vivia amb la seva família a Palma, davant l’Església de Sant Nicolau Vell. (Imatge: 1esoe1011.wordprees.com).

* LA PREGUNTA de la setmana.- Què va provocar la insurrecció dels habitants de les viles mallorquines?

* LA CITACIÓ de la setmana.- “En una societat lliure, aquells que posseeixen el poder de governar, forçosament han de respondre a aquells que posseeixen el dret de votar”. John F. Kennedy.

************************************************************************************

Els colors del món

1360249656_extras_ladillos_1_0 (1)

 

Adolf Hitler se entrevista con Muñoz Grandes, a cuyo mando estaba la División Azul. (Imatge: alberto.wordpress.com).

***********************************************************************************************