El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

Se-profundiza-brecha-entre-ricos-y-pobres-en-España

L’esvoranc entre rics i pobres, cada cop més impactant a Espanya nació de nacions

 Segons un informe del Fons Monetari Internacional (FMI) els quals resultats van ser emesos recentment, mostren que Espanya pateix el més gran augment de la breixa social d’Europa. “Un anàlisi dels 27 processos d’ajust recents en les economies europees elaborat pel FMI mostren com la desigualtat entre els ingressos dels ciutadans han augmentat durant aquests períodes d’austeritat, una tendència en la que Espanya s’ha col.locat en la capçalera”. (Imatge: Hispantv).

 

1349866090_351512_1349908594_noticia_normal

(Imatge: www.ais-int.com)

 

pobreza-dia-321xXx80

La injustícia social trepitja els principis del cristianisme 

(Imatge: www.vidasolidaria.com)

 

A Espanya hi han 3 milions de persones en situació de ‘pobresa severa’ (Càrites), això és que viuen amb menys de 307 euros al mes l’any 2012. Les persones que es troven en situació de pobresa severa representen el 6,4% de la població del país, una taxa que quasi duplica la del 2007 (3,5%), segons dades de l’Enquesta de Condicions de Vida recollits a l’informe de l’Observatori de la Realitat Social 2012.

Els més vulnerables no podrien comptar amb l’ajuda que preveia el decret de la pobresa energètica que va aprovar l’any passat la Generalitat. El TC espanyol -una altra vegada, una altra, una altra i una altra…-, ha suspès cautelarment la reforma de la llei del Codi de Consum de Catalunya, ja que va admetre a tràmit el recurs -un altre recurs, un altre, un altre i un altre-, que va presentar el govern de Rajoy contra la modificació del codi esmentat. No fan ni deixen fer i volen impedir un veritable funcionament autonòmic.

“El Tribunal Constitucional suspèn la llei catalana que prohibia tallar la llum i el gas als pobres”. Notícia que explica un fet dolorós i s’ha d’entendre no només pel fet de llegir-la i comentar-la, sinó perquè aquesta situació és inacceptable. Com sempre, el pur i dur centralisme i intervencionisme del govern del ‘Partido Popular’.

Aquesta situació contrasta amb els grans beneficis obtinguts per entitats financeres (7.674 M euros durant 2013 per part de Santander, BBVA, Caixabank, Popular i Sabadell) i empreses de subministraments (7.639 M euros entre Endesa, Gas Natural-Fenosa, Iberdrola, EON Espanya i EDP durant els tres primers trimestres). Cal recordar, igualment, que des que va començar la crisi les administracions públiques han transferit al voltant de 165.000 M euros a les entitats financeres, sense demanar res a canvi.

cartell-ILP-catalana-print

 

 Així, les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca de Catalunya, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC presenten una ILP per fer front a l’emergència habitacional i la pobresa energètica i exigeix canvis legals urgents a Catalunya per aturar la vulneració sistemàtica dels drets fonamentals. (Imatge: pobresaenergetica.es).

Moltíssims ciutadans esperen una resposta justa amb la situació de pobresa, per part del Tribunal Constitucional espanyol i que, en aquest cas, fa referència al decret de pobresa energètica que va aprovar la Generalitat de Catalunya. És una resposta a la demanda de les 895 famílies de Catalunya que s’havien acollit a les garanties ofertes pel decret i que ara s’exposen que els tallin la llum o el gas a l’hivern en cas d’impagament. És una resposta a la demanda de més de 385.000 ciutadans de la nació catalana, que no poden mantenir la llar a una temperatura adequada. Les altres Comunitats Autònomes, no hi tenen res a dir?

Recordem que el govern espanyol va portar el decret llei sobre pobresa energètica de la Generalitat de Catalunya al Tribunal C0nstitucional, segons el qual prohibeix tallar el subministrament de gas i electricitat durant els mesos de novembre a març, per impagament, a la gent sense recursos. I el Tribunal Constitucional -sempre contra Catalunya?- n’ha suspès cautelarment el decret i, per tant, de moment, queda sense efecte.

No hi ha dubte de que en el decurs de les pròximes eleccions, ja siguin municipals, autonòmiques o generals, també quedaran sense efecte una immensa pluja de vots, provinents dels ciutadans conscients de que la democràcia fa possible acomiadar als polítics governants. Dir-lis, sencillament, adéu!

 

 El vídeo

 

Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent:

 

o7yujmVULqg

 

———————————————————-

El Deure i la Glòria

 

 

<<…Govern, del poble, pel poble, i per al poble…>>

Abraham Lincoln

(Gettysburg, 1863)

 

<<…aquest tractat -prohibició de proves nuclears-, senzill i breu, molt bé podrà convertir-se en un moment històric en aquest llarg camí que ha seguit l’home per buscar la pau…>>

1278767_10151787789730914_1529873473_o 

El president John F.Kennedy signa a la Casa Blanca el ‘Peace Corps Act’ -‘Cos de la Pau’- convertida en llei, el 22 de setembre de 1961. (Photo credit Abbie Rowe, White House Photographs – passport.peacecorps.gov).

 

Pau, Paz, Peace

 <<Però la dificultat en predir quin serà el següent pas no és una raó que ens impedeixi acceptar de bona gana aquest primer pas. Les negociacions sobre una suspensió de proves nuclears, desde fa temps han estat el símbol del desacord entre l’Est i l’Oest. Si aquest tractat també pot ser un símbol; si pot ser la fi d’una era i l’inici d’una altra; si ambdues parts poden, mitjançant aquest tractat, obtenir confiança i experiència en pacífica col.laboració, llavors aquest tractat, senzill i breu, molt bé podrà convertir-se en un moment històric en aquest llarg camí que ha seguit l’home per buscar la pau>>.

El vídeo

 

Si tenen a bé, poden veure els vídeos següents:

uWvyseUw-LU

hhANTymDIYk

———————————————————-

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

 

 

 * LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- La historiografia ha benvist, en general, la ‘sentència arbitral de Guadalupe’, del 1486, pel fet que els pagesos de remença n’obtingueren la redempció. Però cal analitzar-ne les clàusules, com reconvé Eva Serra, per comprendre el seu abast real. D’antuvi, la sentència derogà els anomenats <<sis mals usos>> -intestia, eixorquia, remença, cugucia, àrsia i ferma d’espoli forçada. En contrapartida, els pagesos eren obligats a pagar a llurs senyors 60 sous barcelonins, deu per cada ús, en forma de cens i amb un interès del 5% anual. (Ulisses 11).

Esquarterar

La revolta remença va aconseguir que Ferran II, fill de Joan II, s’impliqués en el cas dels remences i dictés la Sentència Arbitral de Guadalupe. (Imatge: coneixercatalunya.blogspot.com).

 

* LA PREGUNTA.- L’abolició dels mal usos, que va comportar per als pagesos?

 

* LA FRASE.- “Ja sabem tots que el famós article 2 de la Constitució (…)va arribar en un sobre tancat, amb la capçalera de l’estat major de l’exèrcit. I que o es posava allò o aquí hi hauria un cop d’estat. Això invalida completament el text”.(Ramón Cotarelo).

ramon-cotarelo

 Ramón Cotarelo

(Imatge: librocatarsis.blogspot.com)

 

———————————————————-

Els colors del món

 

 

loup_garou

 

Loup-Garou

(Imatge: www.jdracroix.fr)

 

Algunes tradicions europees asseguren que la transformació de l’home en llop, es realitza al beure en un rierol on ha abeurat un llop, al ser mossegat per un llop rabiós o al menjar l’acònit, una planta medicinal. Són plantes atractives però molt tòxiques i fins i tot mortals, àdhuc amb el contacte de la pell amb la planta. Sota control estrictament mèdic el seu ‘alcaloide aconitina’ és medicinal. Una de les espècies més perilloses és ‘Aconitum ferox’ del Nepal anomenat ‘bikh’ i amb el qual enverinaven les fletxes.

24656244

L’acònit, són plantes atractives però molt tòxiques i fins i tot mortals, àdhuc amb el contacte de la pell amb la planta

(Imatge: www,panoramio.com)

 

Els procediments utilitzats contra els homes llop són també nombrosos. La saviesa franccanadenca aconsella l’exorcisme, tot invocant el nom de Crist, o cridant tres vegades a l’home llop pel seu nom baptismal.

A França s’assignava a l’home llop el nom de ‘loupgarou’, i es deia que la manera de vèncel era extreure-li tres gotes de sang durant la transformació.

la_marca_del_hombre_lobo_2-grande

(Imatge: cvc.cervantes.es)

Però el remei més estès per lliurar a un cristià de la trista maledicció era ferir l’animal amb un projectil de plata, preferentment sagrada, agafada per exemple del crucifix d’alguna església.

8062142401_a1f8d54bc3

 Caminar pel bosc llunyà, tot sols, en una nit de lluna plena pot resultar agradable i misteriós. Si deixes de caminar el silenci que t’envolta és, francament, escruixidor. Però, mentre camines, la fresa de les teves passes és esgarrifosa, no pots fer-la callar. Has de parar. Però no ho pots fer, perquè l’udol del llop -home llop?- és cada vegada més proper. Tremoles i l’esquena no la pots girar, perquè és com si ja no en tinguessis.

(Imatge: joanvinyoli.wordpress.com)

 ———————————————————