El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

Missa de 6

 

Paràbola del ric insensat

 

(Lluc 12,12-26)

 

(16) I els va explicar una paràbola, dient: -La terra d’un home ric va produir una gran collita. (17) L’home rumiava dintre seu, tot dient-se: <<¿Com m’ho faré, ara que no tinc on emmagatzemar la meva collita?>>. (18) <<Ja ho sé -es va dir-, enderrocaré els meus graners i en construiré un de més grans i hi encabiré tot el blat i tots els meus béns. (19) I em diré a mi mateix: Apa, noi, tens béns dipositats per qui-sap els anys. Reposa, menja, beu, diverteix-te!>>. (20) Però Déu li va dir: <<Insensat! Aquesta mateixa nit et reclamaran la vida. I això que has amuntegat, ¿de qui serà?>> (21) És el que passa al qui atresora per a ell i no s’enriqueix de cara a Déu.

——————–

 

Intervencionisme pesant i ofegador

 

 

No hi ha cap dubte per part de les grans democràcies que l’estat centralista es correspon amb el retrocés i amb una supina mediocritat. L’actual govern central espanyol baixa l’escala cap a la fondària dels anys 60. Aquest mateix govern que va portar al Tribunal Constitucional el decret llei de la Generalitat sobre pobresa energètica, que prohibeix tallar, per impagament, el subministrament de gas i electricitat durant els mesos de novembre a març a la gent sense recursos. Els sous cada vegada més baixos, la feina sense seguretat i futur, la pobresa envolta i avança a la Catalunya ‘pagadora’.

996558_1

El govern espanyol va portar al Tribunal Constitucional el decret llei de la Generalitat sobre pobresa energètica, que prohibeix tallar, per impagament, el subministrament de gas i electricitat durant els mesos de novembre a març a la gent sense recursos. (Imatge: www.elperiodicodearagon.com).

 

Així, el Tribunal Constitucional, sempre contra Catalunya? torna a suspendre una llei catalana. En aquest cas suspèn cautelarment el decret i, per tant, de moment, roman sense efecte. Per la seva banda el govern de la Generalitat ha demanat des de fa més de dos mesos al Tribunal Constitucional l’aixecament immediat de la suspensió del decret llei de pobresa energètica. Es tracta de molta gent que pateix i els governs han de romandre al costat d’ells. Més de 385.000 catalans no poden mantenir la llar a una temperatura adequada. Fa molta fred. Ara, les 895 famílies que s’havien acollit a les garanties ofertes pel decret s’exposen que els tallin la llum o el gas en cas d’impagament.

1352643735416mas645c4 (1)

Davant la suspensió del decret i en espera d’una resolució justa del Tribunal Constitucional,  el Govern de la Generalitat ha plantejat al ministeri d’Hisenda que apliqui una exempció de l’IVA en el terreny del consum energètic, ha demanat al Govern espanyol que traslladi a la directiva de la UE aquesta qüestió, així com la creació d’un fons de solidaritat a partir de recursos públics i privats. (Imatge:blogs.elpunt.cat).

Calen més llocs de treball i sous dignes i suficients per poguer viure amb dignitat i pagar les despeses de la família. Mentre milers de persones esperen una resolució justa del Tribunal Constitucional, el Govern de la Generalitat ha plantejat al ministeri d’Hisenda que apliqui una exempció de l’IVA en el terreny del consum energètic, ha demanat al Govern espanyol que traslladi a la directiva de la UE aquesta qüestió, i ha anunciat la creació d’un fons de solidaritat a partir de recursos públics i privats. Els impagaments seran a càrrec d’un fons 50% públic i 50% privat que es crearà en els pròxims mesos.

L’executiu de Rajoy argumenta que el decret envaeix competències estatals en matèria de regulació energètica. Com sempre, el pur i dur centralisme del govern del ‘Partido Popular’, l’intervencionisme pesant i ofegador sobre Catalunya i la seva autonomia, és a dir, “facultat de governar-se per les seves pròpies lleis”. Si el Govern central vol fer una llei de pobresa energètica millor, la facin. Això em recorda aquell refrany sobre “el perro del hortelano, que ni come ni deja comer”.

 

 

 

 

El_perro_del_hortelano.225x225-75

 (Imatge: www.fiuxy.com)

Una altra vegada utilitzar Catalunya com a instrument de campanya electoral

 

 

1140081422_850215_0000000000_sumario_normal

Riguin, riguin…

Utilitzar la campanya contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, com a campanya electoral en tot el territori de les nacions d’Espanya (Imatge: elpais.com) 

Any 2005. Els presidents del ‘Partido Popular’ nacional i català, Mariano Rajoy i Josep Piqué, demanant a Barcelona signatures contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. “Firmar contra Catalunya” deien molts signants.

1140189726_0 (1)

Utilitzar Catalunya com a campanya electoral per aconseguir majoria absoluta i poder absolut. Més recollida de signatures a tot Espanya contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. (Imatge: blogs.elpunt.cat)

 

 

Arenas-PP-situaciones-dificiles-elecciones_EDIIMA20150124_0212_5

 (Imatge: www.eldiario.es)

Una altra vegada utilitzar Catalunya com a instrument de campanya electoral, segons la temàtica separadora dels discursos i prèdiques de la Convenció del ‘Partido Popular’.Sempre contra Catalunya

 ———————————————————

 El naixement d’una nació. Què és Catalunya

 

 * LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- L’abolició dels mal usos comportava per al pagès una innegable llibertat envers el senyor, el qual havia controlat fins aleshores els moviments dels seus remences. D’altra banda, l’existència de l’emfiteusi -règim agrari pregonament arrelat  i fonamental a les Illes, el País Valencià i el Principat que establia el cens perpetu sense previsió de comiat- havia afermat una pagesia quasi propietària, base de la pagesia puixant de l’edat moderna. De fet, però, després del 1486, encara pesaren sobre els pagesos bon nombre de drets derivats de la terra que solament les lleis liberals del segle XIX començarien a liquidar. (Ulisses 11).

Imagen1

(Imatge: blogs.sapiens.cat)

* LA PREGUNTA.- Les guerres remences, havien implicat només als camperols afectats pel dret de remença?

 

* LA CITACIÓ.- “Quan les lleis són injustes, no obliguen en el fur de la consciència”.(Jaume Balmes).

balmes

 Jaume Balmes

(Imatge: movimientoraigambre.blogspot.com)

 

———————————————————-

 

AR*******7

 

 

‘Harry Black i el tigre’

 

Harry-Black-and-the-tiger-375x283

(Imatge: filmsofthefifties.com)

 

Harry Black Y El Tigre

 

 

(Imatge: videojor.blogspot.com)

 

Harry Black és un caçador que, encara que hagués perdut mitja cama en la Segona Guerra Mundial, segueix exercint la seva professió amb eficiència a l’Índia. Durant la caça d’un terrible tigre assassí, reapareix a la seva vida el causant involuntari de la pèrdua de la seva cama, la seva esposa (de la qual ell va estar enamorat), i el seu fill. Harry recordarà i reviurà el seu passat mentre s’enfronta al seu futur i al perill junt amb el seu restrejador Bapu.

‘Harry Black i el tigre’ és una pel.lícula de l’any 1958 realitzada pel Regne Unit. El seu director va ser Hugo Fregonese i el guió un treball de Sidney Boehm, segons la novel.la de David Walker. No hi podia faltar una música especial a càrrec de Clifton Parker, que acompanya les imatges de la fotografia de John Wilcox. Amb tot això, només falta un repartiment adequat i que és el següent: Stewart Granger, Barbara Rush, Anthony Streel, I.S. Johar, Martin Stephens, Frank Olegario, Kamala Devi, John Helier, Tom Bowman, Allan McClelland. Si parlem de premis hem de fer constar els BAFTA, 1958 i nominada al millor actor britànic (I.S.Johar).

Vaig veure a la gran pantalla -en aquells anys no teníem televisió-, la pel.lícula ‘Harry Black i el tigre’ l’any 1959 o el 1960. Deu o onze anys em separàven del primer dia que vaig sortir de la foscor, i la llum del dia em va acariciar el meu cos ínfim. O al menys així ho crec jo. La sala de cinema on la van projectar, era la Fontova, de Calonge, localitat del Baix Empordà (Girona) on, en aquells anys, la pagesia era l’exponent màxim. Em refereixo a l’agricultura i a la ramaderia. Hi havia de tot, i feina per a tothom. La sala Fontova encara existeix i avui dia és un centre polivalent per les activitats de la vila. El seu nom, molt ben acertat, vol recordar a una família catalana, els Fontova, integrada per destacats artistes de la música i el teatre.  

El vídeo

 

J77GHZXmJOc

m6A4Yn1eEtY

———————————————————-