El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

∠   Zero vots pels mandataris, aspirants i partits que la consenten. Els preus que haurien de baixar no baixen i encara pugen més (4,1%, tirant baix).Productes que han duplicat i triplicat el seu cost. L’augment d’un 80% del preu de la carn i del 30% altres aliments essencials per a la família.  Trampa grossa. Afany desmesurat de beneficis i enfonsament de l’economia familiar. Revolució al carrer. Ho veiem a la veïna França on l’enorme explosió de descontent popular, arrasa places, avingudes i carrers. La revolució ciutadana ja escala més de la meitat de la Torre Eiffel. Inestabilitat, incertesa, mal viure. No en va la renglera de canons situats als Invàlids, de París, apunten cap a Versalles. Els reis estaven avisats i, finalment, revolució i república.

Maleïts preus

   Veïns molt propers -els francesos- que ens els trobem tot sovint pels carrers d’aquí, i, expliquen coses. Expliquem, també, les nostres sobre els maleïts preus. Amb una freqüència supina escoltem a la ràdio catalana que les tarifes de l’electricitat baixen cada setmana. Sorpresa de gran calat: determinats dies i hores el seu cost és ‘zero’. I és que, probablement, els seus preus no tenien que haver pujat mai. Irresponsabilitat política. El mateix ha passat amb els del gas i no es té que aplicar el denominat ‘mecanisme ibèric’, per limitar el preu del gas i rebaixar l’electricitat.

Cosa de màgia

   Però, en el país de les meravelles i de les grans creences, el miracle s’ha fet realitat. Al revés. Els preus de la llum i del gas han baixat, però, els dels altres productes -tots, tots i tots-, no només no han baixat sinó que pugen encara més. I, cosa de màgia -com la d’en Harry Potter-, a molts productes els hi ha desaparegut la seva mida de sempre: més petits i més cars.

   En el país de la inflació descontrolada i sostinguda, no és res de l’altre món que els treballadors i productors de les empreses demanin sous justos i dignes. Zero vots pels qui han permès i no han aturat aquesta inflació. 

El President John F.Kennedy, el President màrtir, contra la pujada injusta i innecessària dels preus de l’acer, per evitar una gran inflació i una pèrdua del valor del diner

 

———————————————————————-

ELS COLORS DEL MÓN

La Mort Negra

 

Ciències Socials en Xarxa

L’expressió Mort Negra data del segle XIV i prové de l’ús medieval de la paraula llatina “negre” amb l’accepció de “terrible”. El 1348 van morir a Florència prop d’un milió de persones. Aquell any, el papa Climent VI, que vivia a Avinyó, va convocar un pelegrinatge a Roma. Més d’un milió de pelegrins van fer un viatge de prop de 800 quilòmetres. Només 100.000 van tornar. En els moments de més virulència es llançaven les víctimes al Roine. A finals del segle XIV les morts van pujar a 25 milions, la quarta part de la població del món. D’acord amb els càlculs es van produir 45 brots epidèmics entre l’any 1500 i el 1720. El més important va arribar a Londres el juny del 1665. A Londres es combatia la pesta cremant gats, gossos, ratolins i rates. Però la precaució va ser insuficient i tardana. Cap a l’any 1666 havien mort 68.000 londinencs i Europa patia una nova pandèmia. Però llavors, el 2 de setembre de 1666, va esclatar un incendi a Pudding Lane, a la zona més populosa de Londres. En quatre dies el foc va assolar les quatre cinquenes parts de la ciutat. Però la immensa foguera també va destruir les insalubres condicions que havien contribuït a la propagació de l’epidèmia. (READER’S DIGEST).

 

Chacarrex

El gran incendi a ‘Pudding Lane’, l’any 1666, la zona més populosa de Londres

 

   La expresión Muerte Negra data del siglo XIV y proviene del uso medieval de la palabra latina “negro” con la acepción de “terrible”. En 1348 murieron en Florencia cerca de un millón de personas. En aquel año, el papa Clemente VI, que vivia en Aviñón, convocó una peregrinación a Roma. Más de un millón de peregrinos realizaron un viaje de cerca de 800 kilómetros. Sólo 100.000 regresaron.

En los momentos de mayor virulencia se lanzaban las vístimas al Ródano.
A fines del siglo XIV las muertes ascendieron a 25 millones, la cuarta parte de la población del mundo. De acuerdo con los cálculos se produjeron 45 brotes epidémicos entre el año 1500 y el 1720. El más importante llegó a Londres en junio de 1665.
En Londres se combatía la peste quemando gatos, perros, ratones y ratas. Pero la precaución fue insuficiente y tardía. Hacia el año 1666 habían muerto 68.000 londinenses y Europa sufría una nueva pandemia.
Pero entonces, el 2 de septiembre de 1666, estalló un incendio en Pudding Lane, en la zona más populosa de Londres. En cuatro días el fuego asoló las cuatro quintas partes de la urbe. Pero la inmensa hoguera destruyó también las insalubres condiciones que habían contribuido a la propagación de la epidemia. (READER’S DIGEST).

———————————————————————-

L’EXILI QUE NO CESSA

   L’exili a l’Europa lliure dels representants polítics catalans manté viva la flama de l’independentisme democràtic i pacífic català. Catalunya, immemorial nació catalana, manté amb els presos polítics catalans -ara indultats- i amb els exiliats, una dignificació i raó de l’independentisme.  Espanya, nació de nacions constretes i amargades; no reconegudes ni acceptades, manté amb mediocritat supina i una democràcia insuficient el conflicte i problema espanyol amb Catalunya. No, no, no es tracta només del referèndum que va proporcionar una gran informació política i social i gratuïta a l’Estat espanyol sobre el denunciat malestar i afogament econòmic de la nació catalana. Es tracta de que en el país europeu amb trens de fireta i sense funcionar -el martiri de rodalies de cada dia- la xifra de 20.000 milions d’euros -un 8,5% del PIB català- que, cada any, surten dels impostos dels ciutadans de Catalunya i no tenen retorn per part de l’Estat central, centralista i nacionalista espanyol. No, no, no és el referèndum, és l’espoli fiscal denunciat contínuament pels presos polítics catalans -ara indultats-, els exiliats polítics a Europa i els milions de ciutadans de Catalunya partidaris de la independència davant d’aquesta situació.

 

Les desventures i tragèdies del ‘Cavall de Ferro’ a Catalunya

 

20Minutos

 

El Periódico

Trenes abarrotados: las claves del complicado verano de Rodalies

  • La red ferroviaria catalana tiene en pie de guerra a muchos usuarios, sobre todo en la R1, a causa de retrasos, cancelaciones y aglomeraciones en algunos servicios

Nació Digital

Més de 150 ferits en l’accident entre dos trens de Rodalies a Montcada i Reixac

El Periódico

Los retrasos graves de Rodalies afectaron a los usuarios cuatro de cada cinco días el año pasado

El Periódico

Caos en Rodalies tras la avería que ha dejado toda Catalunya sin trenes

EL PAÍS

La Generalitat reactiva las demandas por el traspaso de Rodalies y alega “cuatro días a la semana” de incidencias 

EL PAÍS

16 millones de usuarios abandonan Rodalies por las averías y la crisis | Cataluña | EL PAÍS

El Periódico

Aglomeraciones en el primer laborable del corte de la R-2 Nord y la R-11 de Rodalies en Sant Andreu

Rodalies atrapa a 80.000 personas | Cataluña | EL MUNDO

Principal.cat

Empieza una nueva semana de caos en Rodalies sin ninguna solución a la vista 

EL PAÍS

El nuevo caos en Rodalies abre una guerra entre el Govern y Adif 

20Minutos

Una nueva avería en el control de tráfico de Rodalies afecta a 80.000 viajeros y 200 trenes

Avui

Corredor Mediterrani sense mercat i Rodalies sense diners

La Vanguardia

Accidente en Rodalies Renfe: “El tren ha empezado a moverse muy fuerte, pensaba que daba la vuelta”

Cadena SER

 

Descarrila un tren en un túnel del Pirineo de Girona sin causar heridos 

El Periódico

Unidad frente al desastre de Rodalies

El Periódico

Vilalta tacha de “desastre” la gestión de Rodalies por parte del Gobierno

Diario Público

El Govern carrega contra l’Estat per la greu avaria de Renfe i reclama el traspàs de les competències de Rodalies 

 

El desastre segueix…

 

———————————————————————-