El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

   El nou conseller d’Economia i Coneixement, Mas-Colell, ha dit que les necessitats de la Generalitat aquest any, són d’uns 10 mil milions d’euros. Està molt preocupat. Tots els catalans hauríem d’estar-ho davant l’espoli de la nació catalana per part de  l’Estat espanyol i del “atado y bien atado”> de la dictadura franquista, encara pervivent dins els privilegis de la mediocritat i inutilitat política espanyola. “El que no pot ser és el que ens hem trobat. El component bàsic de l’excés de despesa ha estat l’excés de despesa sanitària”,va afirmar el senyor Mas-Culell en una entrevista a Catalunya Ràdio. En què consisteix aquest excés? Hem pagat i paguem mols diners a la Seguretat Social -descomptats de les nòmines controlades,  vistes i no amagades- per ser ben atesos i amb els millors mitjans tant  en els CAP com en els  Hospitals Comarcals. I això té que continuar i millorar. És quelcom sagrat. És clar que també, això els hi té que dir a la poderosa indústria farmacèutica, quasi tota instal.lada a Catalunya, i que guanya milers de milions amb un sistema enorme d’expedició de medicaments que porta a un consum desenfrenat i excessiu. És injust i vergonyós que, moltes vegades sense volguer-ho els ciutadans, es troben amb una extraordinària acumulació de medicaments -molts d’ells caducats- dins d’un armari de casa. I mirin que n’hi han d’armaris a Catalunya! Si per un tractament determinat d’una malaltia menys greu una dotzena de pastilles són suficients, perquè quan anem a la farmàcia les capses són de 25 o més? S’en donen compta del que això representa si pensem amb el nombre de malalts circumstancials o no, a tot Catalunya? És evident que cal parlar de forma seriosa amb els metges perquè donin la seva opinió d’una manera clara i justa, i amb els laboratoris farmacèutics. Cal parlar amb tot el personal sanitari perquè donin la seva opinió i amb els usuaris. La fa pocs dies consellera de salut, Marina Geli, va instar el nou govern a enfrontar-se amb les farmacèutiques. Si els polítics no ens defensen amb coratge, qui ho farà? És veritat que aquesta indústria subvenciona cursos per a la formació de metges, però, per guanyar una cosa no s’en pot perdre una altra. Quan es diu que la sanitat catalana és una de les millors d’Europa, es pot permetre el seu esfondrament? Les Comunitats Autònomes de les quals  venen tants malalts per tractaments o a operar-se a Catalunya, han pagat les despeses que això comporta? El senyor Mas-Colell podria, també, haber-se referit als 22 mil milions d’euros que surten de Catalunya per a no tornar, un 10 per cent del PIB català, més d’un 3 per cent pot qualificar-se d’espoli. O de la miserable evasió fiscal a Catalunya que va arribar el 2009 al 22,3 per cent del PIB, així, com la borsa de diner negre que va augmentar 4,4 punts percentuals entre els anys 2000 i 2009, un augment de 8.667 milions d’auros. Hem de callar davant tanta injustícia social? Perquè els hem votat, senyors? I pel que fa als senyors Rodrìguez-Zapatero, Rajoy i Aznar, cada vegada que obren la boca, deixen Espanya -nació de nacions-  a ras de terra. Callin home! no veuen que romanen ancorats a l’Espanya nacionalista i totalitària dels anys del franquisme. Pleguin d’una vegada!

       Espanya, el país amb més treballadors sense feina -més de 4 milions a l’atur-, més frau fiscal, més    economia submergida i amb el major nombre de bitllets de 500 Euros de tot Europa.

———————————————————————————————————-

QUÈ ÉS CATALUNYA

   LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- El desembarcament de Gneu Escipió i els legionaris a Empúries    (218 a. de C.) es produí en el context de les guerres púniques entre Roma i Cartago pel domini del mar, per tal d’evitar reforços vinguts d’Hispània als cartaginesos que lluitaven a la Península Itàlica. Els romans es desplegaren sense forta oposició per les terres costaneres del país i hagueren de sotmetre la revolta de les tribus ilergetes de l’interior acabdillades per Indíbil i Mandoni (205 a. de C.). 

   LA PREGUNTA de la setmana.- Què vàren fer els romans un cop tingueren a la gent sotmesa?

   EL LEMA de la setmana.- “Quan s’és lloat per l’enemic, és que s’ha fet alguna cosa malament“. Amintore Fanfani.

   NOTA.- Els lectors dels BLOCS del  diari digital EL PUNT que tinguin a bé participar en “la pregunta de la setmana”, poden fer-ho a  l’espai dels comentaris i rebran uns bolígrafs de LA CAIXA.

———————————————————————————————————-

LA IMATGE DE CATALUNYA

 GIRONA

———————————————————————————————————-

EL VÍDEO

   Si tenen a bé poden puntejar el vídeo següent: watch?v=EvmqIbZR–g

 ———————————————————————————————————