El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

   Acusat de 22 càrrecs de corrupció i d’abús de poder, el president Nixon dimiteix del càrrec de president dels EUA. El Comitè Judicial de la Cambra de Representants havia començat el projecte de llei pel seu “impeachment”, és a dir, jutjar al cap de l’Estat. L’ “impeachment” no existeix en el dret constitucional de cap país, fora dels EUA. Nixon va fer amenaçar al diari “Washington Post” de no renovar-li la llicència de concessió d’una emissora de ràdio per tal de fer-los callar davant la corrupció del Watergate. Que encara hi hagi un lloc en el món on l’abús de poder porti a la destitució, és una sort i salvaguarda de la democràcia i, per damunt de tot, una garantia per el futur. Si les coses dolentes són contagioses, també ho són les bones. Una lliçó per l’Estat espanyol.

———————————————————————————————————

   El Partido Popular que s’hauria de poder anomenar ” la  lleial oposició al Govern de Sa Majetat” com, de forma orgullosa i satisfactòria la consideren els ciutadans de les monarquies democràtiques i progressistes d’Europa, s’ha transformat de  manera esperpèntica en  una oposició visceral i injusta contra Catalunya. Contra tot el que conforma l’autonomia ” tutelada” de Catalunya amb el seu  Parlament al davant. Una veritable autonomia té la sagrada facultat de governar-se per les seves pròpies lleis. Així s’entén en un país en el que la sobirania popular té com a base la democràcia i la llibertat. I així es té que respectar i defensar. El Partido Popular va portar la primera llei de Catalunya, l’Estatut ja retallat, davant el Tribunal Constitucional, caducat, i a més a més, anar recusant els seus membres fins a canviar l’estructura de la seva formació en un nombre superior de magistrats afí als resultats que volia obtenir aquest partit, representant del nacionalisme espanyol més agressiu i d’una dreta conflictiva ancorada als anys trenta. No veuen que llançar l’Estatut de Catalunya, referendat pel poble català, al TC i també així ho vàren fer altres autonomies governades per el PP i el Defensor del Pueblo español és anar contra l’autonomia i les justes aspiracions de la nació catalana. No veuen que l’Estatut, retallat, ja havia estat revisat pel Consell Consultiu de la Generalitat, aprovat per el Parlament de Catalunya, el Congrés de Diputats, el Senat i signat pel rei. No veuen que això no podria passar a cap país normal i democràtic. O és que no senten cap respecte per la sobirania del poble? Mirin el resultat, de moment, un 45 per cent del poble català desitja la independència. Mai aquesta xifra havia estat tant alta. I això no és tot. La campanya de recollida de signatures en contra de l’Estatut que no va ser una altra cosa que signar en contra de Catalunya i fomentar l’enfrontament entre Comunitats Autònomes. Aquestes Comunitats que s’aprofiten de l’espoli vergonyós i d’abús de poder de l’Estat espanyol contra Catalunya. Aquestes Comunitats que tenen un cost de la sanitat per cada habitant superior al de Catalunya, mentre que aquí la Generalitat té que reduir en 1.000 milions d’euros el pressupost de la nostra sanitat pública. I encara algunes d’aquestes Comunitats porten l’Estatut de Catalunya davant del TC. Quina poca vergonya! Escoltin, senyors de la Generalitat, que la Sanitat catalana no atenguin a cap altre ciutadà d’una altra Comunitat, si abans no han liquidat les despeses que deuen a la Sanitat catalana, despeses que les paga l’Estat. I una altra cosa, què passa amb els estrangers que són atessos per la Sanitat de Catalunya? Ha pagat l’Estat espanyol tot el que hi ha pendent? Perquè quan un català és atés a un centre hospitalàri europeu té que pagar el doble o el triple que aquell ciutadà d’Europa que és atés  per la Sanitat de Catalunya? I, per cert, quina és la quantitat que es deu per aquests conceptes? No saben encara a aquestes alçades que democràcia vol dir transparència? Au home! ja n’hi ha prou de tant de fer el burro. El “burro català”, per suposat. 

   I això no és tot. Boicot contra els productes catalans, i en el pla econòmic, intervenció totalitària per part del PP en el desitg normal i legal que Gas Natural va expressar per la compra d’Endesa i, d’aquesta manera, poder oferir gas i electricitat per part d’una mateixa companyia i en una comunitat autònoma a la qual pertanyen el major nombre de clients d’Endesa. “Antes alemana que catalana” vàren dir i mira per on que va ser venuda a l’ENEL italiana (empresa estatal de l’òrbita Berlusconi). “Antes italiana que catalana i espanyola”. Desprès els del PP van dient que no són intervencionistes. I seguim. L’atac constant contra la immersió linguística, mètode pedagògic per excel.lència, constitucional i alabat per el Consell d’Europa. L’atac constant, també, contra el normal desenvolupament de l’autonomia de Catalunya al perseguir les lleis que aprova el Parlament, lo qual mostra aquesta autonomia “tutelada”  i de “pandereta” ;impròpia d’un país que vol ser acceptat com a democràtic, progressista i europeu. I seguim. Vegin si no la sentència contra l’Estatut de Catalunya, ja retallat, portat al TC, caducat, per part del PP i que ja havia estat referendat pel poble català. Resposta: Dos milions de catalans es vàren manifestar a Barcelona, a Euskadi i a altres capitals del món, en contra de la sentència injusta i proclamant que Catalunya és una nació. Fa mil anys que ho és. Un altre resultat: en aquests moments un 45 per cent del poble català i va en augment,  votaria a favor de la independència. Quina vergonya per Espanya, els seus respectius Governs i la, lleial? oposició de Sa Majestat!

   I seguim. Ara, la prohibició i apagada de TV3 al País Valencià, per part del PP, en contra de milions de ciutadans que parlem la mateixa llengua, fet que vulnera l’Article 20 de la Constitució Espanyola quan diu que: “Se reconocen y protegen los derechos: A expresar y difundir libremente los pensamientos, ideas y opiniones mediante la palabra, el escrito o cualquier otro medio de reproducción. A comunicar o recibir libremente información veraz por cualquier medio de difusión. El ejercicio de estos derechos no puede restringirse mediante ningún tipo de censura previa.” Què passa amb la ILP -Iniciativa  Legislativa del Poble- avalada per 651.650 signatures demanant les emissions de TV3 al País Valencià, -Televisió sense Fronteres-  i que roman aturada en el Congrés de Diputats? Aixó és democràcia? A Europa o als Estats Units de Nord-Amèrica, per exemple, els ciutadans no  tolelarien de cap manera aquest abús de poder. 

———————————————————————————————————-

Què és Catalunya

   LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- L’empenta sarraïna, fruit de la guerra santa islàmica i de la debilitat política de la monarquia visigòtica, trobà l’aturador en terres de França a Poitiers (732) per obra de Carles Martell, antecessor de Carlemany. Els cristians que no se someteren a la nova religió i costums dels invasors buscaren refugi en les valls pirinenques, mentre els sarraïns es feien forts a les terres de l’interior del país i l’antiga Tàrraco quedava, per molt de temps, enrunada i despoblada.

   LA PREGUNTA de la setmana.- Què va fer Carlemany?

   EL LEMA de la setmana.- “La conversa no existeix, és una il.lusió. Hi ha monòlegs que s’entrecreuen, això és tot”. Rebecca West.

   NOTA.- Els lectors dels BLOCS del diari EL PUNT digital que tinguin a bé participar en la pregunta de la setmana, ho poden fer a l’apartat de comentaris. Ens plaurà fer-lis a les mans uns bolígrafs de LA CAIXA.

———————————————————————————————————-

Els Països Catalans

   Si tots els serveis de la nació catalana funcionen d’una manera excel.lent i de la millor forma possible, la gran majoria de ciutadans podrien  acceptar una apropiada pujada dels impostos  a nivell europeu. 

———————————————————————————————————-

El vídeo

   Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent:watch?v=jw6LhKCYUCQ