El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

 

(Fotografia: E.Figueras)

 Cala S’Alguer (Palamós-Costa Brava-Catalonia, nació d’Espanya)

EL NAIXEMENT

 Mirem embadalits

la munió de subtils petiteses

arrodonides entre els quatre brins

de l’herba i molsa de verdor més tendra.

L’ull de l’encantament

té el llanguiment de la mirada clara,

i veu, en la naixença, el parament

que hi sol haver; veu el riuet de plata,

la planúria i el bosc, l’home que llaura

i la Verge, que espera amb viu anhel 

el pas dels Reis -monarques fantasiosos

que van acompanyats del gran estel-.

Mirem amb ulls d’infant totes les coses

i no veiem que dintre el cor, tot l’any,

hauríem de portar-hi aquest afany

per les coses petites, harmonioses,

que ara refloren amb certer averany. 

Abril, 1985

(Autor, el recordat i estimat mestre de Palamós, Joan Rovira).

————————————————————————————

 L’Adoració dels Pastors – Murillo (1655) – Museu del Prado – Madrid

————————————————————————————-

Felicitació

Feliç Nadal i un Pròsper i Venturós Any Nou 2012

Salut, Pau, Llibertat, Democràcia i UN LLOC DE TREBALL  per a tothom.

————————————————————————————-

El vídeo

    Si tenen a bé, poden puntejar les adreces de vídeo següent:QMcOKF4L3aM, pyAqE766kvI

————————————————————————————-

El deure i la glòria 

    El 18 de novembre de 1963, quatre dies abans de ser assassinat, el President Kennedy va presentar el seu informe econòmic davant la Cambra de Comerç de Florida.

   <<Per primera vegada en molts anys, en els darrers 18 mesos el nostre índex de creixement excedeix als de França i Alemanya. Això és degut a que, com la revista <<Fortune>> senyalava recentment, els beneficis de les societats a Amèrica augmenten molt més de pressa que els beneficis de les societats americanes a l’estranger…

   <<Per el proper mes d’abril, amb el suport indispensable del projecte de reducció d’impostos pendent, els Estata Units navegaran amb els vents a favor de la més llarga i forta expansió econòmica en temps de pau de tota l’història de la nació>>.

   I va acabar tot recordant Dickens…

   <<Em dono compte de que alguns homes de negoci que només volen que s’els deixin sols, que el Govern i la política no es posin en els seus assumptes, que el balanç i els beneficis de les seves societats siguin més importants que el balanç mundial de poder o l’índex nacional d’atur. Però no voldria avançar-me a l’època si recordo a vostès aquell passatge de ‘Conte de Nadal’, de Dickens, en el qual Ebenezer Scrooge, aterroritzat davant el fantasma del seu antic soci, Jacob Marley, amb les seves cames lligades amb cadenes de llibres de comptabilitat i caixes fortes, respon:<<Negocis? L’home era el meu negoci. La caritat, la misericòrdia, l’indulgència i la benevolència eren el meu negoci. Els tractes del meu comerç no eren sinó una gota d’aigua en l’immens oceà del meu negoci>>.

   <<Membres i invitats de la Cambra de Comerç de Florida: treballem a la Casa Blanca o a l’edifici de l’Estat, a l’indústria o al comerç, l’home és el nostre negoci. I si treballem amb armonia, si comprenem els problemes de cadascú, les responsabilitats que cada u de nosaltres comporta, aleshores amb tota seguretat prosperarà el negoci de l’home. I els vostres fills i els meus aniran cap a endavant en un món més segur i en el que existeixin oportunitats per a tots ells…>>.

   Però molts homes de negocis eren indiferents a l’armonia, als problemes de l’home, al futur dels seus fills i a Charles Dickens. Quatre dies després, el president Kennedy aterrava a Dallas. No existeix odi més fort que el dels ‘nobles bandits’.

   Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent:x2Jr03ADQmk

————————————————————————————-

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

   LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- La presència catalana a Gerba data del segle XIII, quan l’almirall Roger de Lloria, l’any 1284, per compte del rei Pere III, s’apoderà de l’illa. Els mòbils de la conquesta estaven en l’estratègica posició de Gerba, situada al sud de Tunísia. (Ulisses).

   LA PREGUNTA de la setmana.- Quins eren els pobladors de Gerba?

   EL LEMA de la setmana.- “La felicitat consisteix a tenir bona salut i mala memòria”. Edwige Feuillère.

————————————————————————————-