El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

(Fotografia: E. Figueras)

     De lletres se n’escriuen moltíssimes i de paraules també. Però aquestes que volen escriure damunt la sorra de la platja gran de Palamós i que, de fet, avui escriuran els escolars dels col.legis palamosins, nens i nenes d’altres contrades i molta més gent solidària, són unes lletres tant grans com les emocions que ens donen les ganes de viure: ‘SOS Richi’. En el diari ‘El Punt Avui’ (14/04/12), Emili Agulló, ens ho explicava d’aquesta manera: <<Ricard García, ‘Richi’, el nen palamosí de 6 anys que lluita contra el càncer en un hospital de Boston -Dana Farber Cancer Institute– afrontava ahir -13/04/12– la delicada intervenció per extirpar-li el medul-loblastoma maligne que li van diagnosticar al novembre. El pressupost provisional del tractament, segons van explicar els portaveus de la família, ja s’ha enfilat des dels 70.000 euros fins a uns 200.000“. El nen ja ha estat intervingut fins a set vegades a Barcelona, però els metges només li han donat un 55% de possibilitats de supervivència d’aquí a cinc anys. A Boston (Massachusetts), en canvi, li han augurat un 70% de possibilitats i els pares, tot reconèixer l’esforç dels metges catalans, han apostat per escoltar una segona opinió.

  (Fotografia: www.tecnocino.it)

 Un allau d’adhesions -2.200 via ‘Facebook-, suport mediàtic de nombrosos rostres coneguts, iniciatives solidàries de tota mena, 500 guardioles per recaptar fons, recollida de taps d’ampolles de plàstic, donacions mitjançant un dipòsit a la Caixa d’Estalvis i Pensions, 5.000 polseres i samarretes amb el lema ‘Super Richi’, que es vendran per 5 euros. Avui, dissabte, -21/04/12-, de 10 a 20 h, hi hauran activitats musicals, lùdiques -tallers, màgia, jocs i balls-; actuacions escolars al centre cultural La Gorga; esportives -vòlei platja, futbol i ‘spinning’- i un mercat artesanal amb venda de quadres, productes tastets gastronòmics per recaptar donacions. Més de 50 col.lectius i el suport altruista de moltes empreses implicades en la marató solidària. El proper dissabte, 28/04/12, a la Nau Vincke, actuació de l’orquestra Di-versiones i The Covers Band, així mateix, músics com ara Miquel Abras i Joan Masdéu. El 6 de maig hi haurà un altre espectacle de la companyia de dansa local Cobosmika. També, la productora olotina Coloms ZS els ha regalat un espot que va ser presentat a internet…

   Vuit intervencions quirúrjiques

   I punts suspensius perquè són tantes les persones que s’han volcat per ajudar a pagar les despeses i estada al ‘Dana Farber Cancer Institute’, de Boston, com les moltes que encara falten per aconseguir els 200.000 euros que, segons expliquen, ja s’ha enfilat el pressupost. És ben vist i comprovat que per molts milions d’euros o dòlars que romanin parats o corrin d’un lloc a l’altre del món -efecte papallona-, el seu veritable valor és el seu ús a favor de la dignitat humana. Aquests no es perden mai. Es multipliquen. Mai són oblidats. Un exemple en podria ser ajudar a curar els malalts i més en el cas d’en Richi, que ja li han practicat vuit intervencions quirúrgiques, set a Barcelona i una a Boston. Els metges americans han dit que hi ha un 70% de possibilitats, no és en va que el govern federal dels Estats Units, els propis Estats i les institucions i empreses privades, dediquin més de 300 mil milions de dòlars anyals a investigació i recerca. Allà no existeixen les retallades per aquests conceptes, més aviat augmenten cada any.

   La coordinadora de persones i entitats palamosines que s’han mobilitzat en les últimes dues setmanes ja han recaptat 30.000 euros. El camí que falta recórrer passa pels 200.000 i les activitats que durant tot el dia d’avui, dissabte (21/04/12), i el proper (28/04/12) es fan a Palamós, són una crida a la participació de tot-hom. Particularment, de manera humil, he pregat a l’església de Santa Maria del Mar, de Palamós, davant Jesucris crucificat, per la recuperació d’en Ricard García, ‘Richi’. Des del més profund respecte i admiració per els palamosins que, de forma generosa, s’han entregat a la tasca noble d’ajudar a en ‘Richi’, i als seus pares, abracem a totes les persones d’altres contrades que vulguin compartir aquest suport.

   Una petició d’ajut a Victoria Reggie Kennedy

 

  (Fotografia: Roberto Schmidt/AFP/Getty)

 Em permeto fer arribar una afectuosa salutació a Vicki Kennedy, esposa del senador Ted Kennedy (q.e.p.d), tant estimat pel poble americà com per gent d’arreu del món i de la mateixa manera que els seus recordats germans John F. Kennedy, president dels Estats Units d’Amèrica i el senador Robert F. Kennedy. La Vicki coneix molt d’aprop l’encomiable tasca del senador Edward Kennedy -dos dels seus fills van patir càncer- a favor d’aconseguir un sistema de seguretat social universal als EUA i per els ciutadans més necessitats, nens i ancians. Els programes ‘Head Start’, ‘Medicare’ i ‘Medicaid’, provenen de legislació introduïda per l’Administració del president Kennedy. La lluita per aconseguir legislació que augmentés més fons per la investigació contra el càncer -llei nacional contra aquesta malaltia- va ser una constant entre les més del miler de lleis que Ted Kennedy va aconseguir fer aprovar pel Senat i la Cambra de Representants. Així ho va expressar el mateix senador Edward Kennedy: <<Ja l’any 1961 vaig tenir el privilegi extraordinàri de treballar amb el doctor Sidney Farber en la ‘Cancer Crusade’ de Massachusetts, -recordem que el ‘Dana Farber Cancer Institute-, de Boston, és el centre on es troba en ‘Richi’. El doctor Farber ha estat reconegut no només com el pare de la patologia pedriàtica moderna, sinó de la quimioteràpia com a tractament de la malaltia de la neoplàsia que és la causa de la formació de tumors. Em va ensenyar els estralls que el càncer provoca dintre la societat dels Estats Units, la intensitat dels sofriments que produeix, la vergonya autodestructiva i innecessària que experimenten les víctimes i els seus éssers estimats i les altíssimes despeses de la malaltia. En aquells anys no podia ni imaginar la proximitat en que dos dels meus fills i jo mateix, ens afectarien les dures realitats del càncer, com tampoc podia saber quan transformadores esdevindrien els seminaris que sobre aquesta malaltia, no només per mi, sinó per la causa de la investigació contra el càncer. Va ser aquest metge singular, doctor Sidney Farber, qui va donar principi a la meva llarga campanya senatorial per incrementar les partides pressupostàries de l’esmentada investigació>>. D’aquí en va sortir la ‘llei nacional contra el càncer’.

   ‘Narcisos’

   Per aquest motiu demano de manera humil, l’ajut de la senyora Vicki Kennedy per el nen palamosí de 6 anys, Ricard García, ‘Richi’, que lluita contra el càncer a l’hospital ‘Dana Farber Cancer Institute’, de Boston (Massachusetts). I, si m’ho permet, Vicki, voldria recodar-li unes estrofes del poema ‘Narcisos’, de William Wordsworth, que vostè tant recorda i que va ser una de les lectures escollides per la celebració del seu casament amb el seu estimat Ted.

   El poema comença així:

     “Andaba solitario como una nube

      que flota sobre valles y colinas,

      cuando de pronto avisté una multitud,

      un montón de dorados narcisos…

      Entonces mi corazón se llena de gozo

      y baila con los narcisos”.

   Si tenen a bé, poden puntejar l’adreces de vídeos següents:0mgKuZuTQxw ,7n8LUtGAH8M  

 

——————————————————————————————————————————————–

   (SOS Richi: www.sosrichi.org) – PALAMÓS (Girona) CATALUNYA (España)

————————————————————————————-

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

   *   LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- L’any 1300, Jaume II ‘el Just’ atorgà la carta universitària de Lleida, ciutat per a la qual instituí el privilegi exclusiu de les disciplines universitàries dins els seus dominis patrimonials, el conjunt dels quals no comprenia pas, cal dir-ho, la senyoria de Montpeller -integrada aleshores, amb els comtats de Rosselló i Cerdanya, en el regne de Mallorca. (Ulisses).

   * LA PREGUNTA de la setmana.- Quines facultats comprenia l’Estudi General de Lleida?

   * EL LEMA de la setmana.- “Una flor no s’obre estirant-la, sinó donant-li escalfor”. Étienne Perrot.

——————————————————————————————————————————————————————————-