El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

 Els Arenys de la Noguera Pallaresa

(Fotografia: http://blocs.xarxanet.org)

  L’Ajuntament d’Areny de Noguera (Ribagorça Oriental) s’ha convertit en el primer de l’Aragó en votar a favor d’anomenar ‘català’ la llengua que es parla al municipi, enlloc d’aragonès oriental, com proposa el nou avantprojecte de la llei de Llengües que prepara el govern d’Aragó. El PSOE ha presentat una moció que ha estat rebutjada pel ‘Partido Popular’. La incomprensible, injusta, inútil i d’una mediocritat absoluta guerra del ‘Partido Popular’ contra la llengua catalana. Mentre, un 9 per cent del PIB català, 17 mil milions d’euros surten dels impostos dels ciutadans de Catalunya i no tornen. Un espoli fiscal, un abús de poder. Per què el govern del ‘Partido Popular’ no publica les balances fiscals? On és la transparència que ha d’imperar en tota veritable democràcia? Catalunya s’ha de veure greument  perjudicada a causa d’una excessiva i abusiva solidaritat ?

===================

 Areny de Noguera

 (Fotografia: Panoramio)

   A on està situat el municipi d’Areny? -En la comarca de la Ribagorça (Osca). Limita al Nord amb Bonansa i Santorens, al NE amb Sopeira, a l’E amb el riu Noguera Ribagorçana i Tremp (Pallars Jussà), al S amb Montanyana, al SE amb Monesma i Queixigar, a l’O amb Serradui i al NO amb l’actual municipi de Veracruz. La seva situació fronterera amb Catalunya li confereix la característica de ser bicultural i bilingüe i la llengua habitual és el català. La llengua catalana, no ‘l’aragonès oriental’.

   L’economia de la població, en què es basa? – En una agricultura i ramaderia bastant pròspera com a conseqüència de les terres fèrtils de la zona i una climatologia propícia i no excessivament dura que afavoreix abundants collites de cereal. I es complementa amb el turisme ja que la bellesa dels seus voltants ofereix un lloc ideal per a gaudir de la naturalesa i aprofitar l’hospitalitat de les seves gents.

   Com és el poble? -La població capçalera del municipi és Areny. El poble és obert, enclavat al sud d’una lloma allargada, que el defensa del vent del nord. El seu nucli antic va ser declarat Conjunt Històric Artístic l’1 de juliol de 1982 i atresora un abundant patrimoni cultural i històric.

   Què cal destacar-ne? -El traçat medieval dels seus carrers, els arcs, les restes del castell medieval, considerat el primer castell documentat del Comtat de Ribagorça (citat el 823, ‘in Castro Arinio’) en el qual durant les tasques de restauració van sortir a la llum les restes d’una necròpoli amb tombes antropomorfes, anteriors al segle IX. A destacar també l’església parroquial de Sant Martí, del segle XVIII, amb façana d’estil barroc o algunes cases notables com la Casa del Governador en la que es troba el Centre d’Interpretació de la Ribagorça o tot el patrimoni paleontològic descobert a la zona, restes fòssils de dinosaures, petjades…

(Fotografia: Panoramio)

 I els dinosaures, no s’ens menjaran? -Podria ser, cal anar en compte. Però, per trobar-los, cal seguir els panells informatius i arribar fins al Jaciment de dinosaures de Blasi (més o menys a una hora caminant, per l’antic camí d’Iscles), fent una primera aturada al nou Museu, al carrer Major. De camí al jaciment podem fer una parada a la Font Vella i l’antic safareig públic. Si tenim ganes de continuar coneixent coses sobre dinosaures podem visitar les icnites (petjades de dinosaure), es troben prop del Poliesportiu al paratge denominat Lo Mallet. Les senyalitzacions ens guiaran.

(Fotografia: Facebook)

   I les ermites? -Deixant la N-230 a l’altura del Km. 103, a uns 6 quilòmetres està Cornudella de Valiera i a la roureda de Transsàs trobarem els dòlmens i el menhir, una mica més amunt Soperuny, que també pertany al Terme Municipal d’Areny i al fons la Serra de Sis i Coll de Vent. A la part alta de Serra Crestada queden les ruïnes de l’església de San Pere que és d’estil romànic – llombard del segle XII.

   I l’ermita de Santa Llúcia, restaurada pels caçadors? -Encara podem continuar la visita pel municipi fins a Claravalls (per pista forestal) i Tresserra o cap a Berganui, Suerri i l’ermita de Santa Llúcia, restaurada pels caçadors. O pujar fins al km. 114 de la N-230 i desviar-nos fins a Betesa i visitar l’ermita de la Verge de Rigatell (per pista forestal), de la qual es conserva el frontal que representa la Verge de la Llet en el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) o l’ermita de Santa Eulàlia, coneguda en la zona com Santolària).

   I aprofitant l’estada per Areny de Noguera podem acostar-nos fins a paratges interessants, oi? -Podem acostar-nos fins a paratges interessants dels voltants com la Terreta, pertanyent a la comarca del Pallars Jussà i les rutes dels voltors, Sopeira i el monestir d’Alaó, un passeig per Montanyana i tot el seu conjunt històric antic, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el romànic de la Vall de Boi, la catedral de Roda, el monestir d’Obarra…o aprofitar per a la pràctica d’esquí, pesca, esports de muntanya o la recollida de bolets a la tardor…

   No diem adéu-siau a Areny de Noguera, sinó, a reveure. Vos desitjem el millor per a tots els vostres ciutadans. Llibertat, felicitat i progrés. Un dia nosaltres deixarem el nostre estimat país, la nostra sagrada Terra, però, la nostra estimada llengua catalana seguirà cap a endavant. Perdurarà pels segles dels segles gràcies a l’esforç de tots i el de les generacions venidores. No ens deixem perdre, mai per mai, la instrucció pública, l’educació pública i la cultura.  Visca Aragó i Catalunya! Visca els Països Catalans!

  El vídeo

 Si tenen a bé, poden veure el vídeo següent:NXQMYZaB9Qg

—————————————————————————————————

 El Deure i la Glòria

 

“Urgència de la reducció d’impostos”

  <<Una reducció d’impostos significa més ingressos per a totes les famílies, més moviment comercial i més equilibri per el pressupost federal. Una reducció d’impostos significa nova protecció contra una altra i tràgica recessió. La prosperitat és la veritable forma d’equilibrar el nostre pressupost>> (President John F. Kennedy, Discurs televisat a tota la nació, La Casa Blanca, Washhington, D.C., 18 de Setembre 1963>>.

‘Urgència de la reducció d’impostos’

   <<El projecte de llei que es votarà a la Cambra en la propera setmana és un projecte de llei profund i eficaç, que necessitem per moltes raons. Primera: una reducció dels impostos significa més llocs de treball per els obrers nord-americans; més poder de compra per els consumidors i els inversionistes; i això, a la vegada, vol dir més producció i llocs de treball que la nostra nació necessita. Simplement, per reduir l’atur fins a arribar a un nivell acceptable per els propers dos anys i mig, hem de crear més de deu mil llocs de treball tots els dies. No podem escometre amb eficàcia el greu problema de la delinqüència juvenil mentre tants dels nostres joves vaguen sense treball pels carrers. No podem resoldre el greu problema de la injustícia racial mentre segueixi essent alt l’índex d’atur. Tampoc podrem resoldre el problema que presenta l’automatització quan estem perdent cada any un milió de llocs de treball en favor de les màquines>>. (President John F. Kennedy, Discurs televisat a tota la nació, La Casa Blanca, Washington, D.C., 18 de Setembre 1963).

   Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent: JrvW9owJIOM

————————————————————————————-

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

   * LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- A l’inici del seu regnat efectiu, el 1217, Jaume I reprèn la política expansionista: conquereix Mallorca (1229), Eivissa i Formentera (1235), València (1238) i Múrcia (1266) que lliura a son gendre Alfons X ‘el Savi’ de Castella-Lleó. El 1251, decreta els ‘Usatges’ com a únic text de dret, i signa, el 1258, el tractat de Corbeil amb Lluís IX ‘el Sant’ de França. (Ulisses).

El rei Jaume I ‘el Conqueridor’

   * LA PREGUNTA de la setmana.- A la seva mort, Jaume I, què deixa a son fill Jaume?

   * EL LEMA de la setmana.- “La violència és el darrer refugi de l’incompetent”. Isaac Asimov.

————————————————————————————-

————————————————————————————-