El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

 

El ple de debat i votació de la proposta sobre el pacte fiscal que va ser aprovat pel Parlament de Catalunya el 27-07-2012 i que properament serà presentada davant el govern espanyol. És una oportunitat per veure els valors de la democràcia espanyola.

   El secretari general del Partit Socialista de Madrid (PSM), Tomás Gómez, va criticar les “ximpleries” amb que amenaça la Generalitat de Catalunya, per forçar al govern espanyol a un pacte fiscal i va defensar la necessitat que existeixin “mecanismes de solidaritat” entre autonomies per mantenir “nivells de cohesió social”.

   Si d’entrada ja des de Madrid tanquen les portes a la Generalitat, al seu Parlament i als ciutadans de la nació catalana, i tanquen els ulls a la injustícia i l’espoli fiscal que pateix Catalunya, lo qual posa en evidència un menyspreu a la democràcia i a una veritable autonomia, la Generalitat i el Parlament han de donar suport al poble. A la fi es tracta dels seus diners que paguen en impostos. Escoltin, és molt clar. És una qüestió de pàrvuls. De voler entendre les coses. Clavar la porta pels nassos, només passa amb els governs autoritaris. Això voldria significar el totalitarisme provinent del poder absolut.

   Mirin, la xifra de 16.000 milions d’euros anuals que surten dels impostos dels ciutadans de Catalunya i no tornen -un 8 per cent del PIB català- és un espoli fiscal. Això són “ximpleries”? Només reconduint la meitat dels 16 mil milions anuals que ‘perd’ Catalunya hi hauria dèficit zero i no s’haurien de fer tantes retallades. Mecanismes de solidaritat, parla el senyor Tomás Gómez? Fa centenars d’anys que Catalunya els coneix, els aplica i els pateix. Fins a l’asfixia econòmica i social i, quan d’aquesta solidaritat, s’en fa un abús permanent. No volem, de cap manera, que altres nacions d’Espanya, comunitats autònomes i ‘regiones’ -mentre no hi hagi un veritable i just Estat federal modern i progressista- visquin pitjor que Catalunya, però tampoc volem que a Catalunya es visqui pitjor degut a un excés i abús de solidaritat i a un manifest espoli fiscal. Catalunya amb nombroses i importants competències està mal finançada.

  (Fotografia: Xarxanet – Octubre 2011)

 I no només pateix una asfixia econòmica i social: l’informe titulat Dinàmica de la Pobresa a Catalunya publicat per els professors Sara Ayllón i Xavier Ramos, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per la Fundació Jaume Bofill, conclou que “un 11% de la població catalana viu en situació de pobresa de caràcter permanent. És a dir, uns 650.000 catalans han viscut amb menys de 585 euros al mes”. Actualment una de cada cinc persones és pobre, és a dir, han de sobreviure amb menys de 640 euros al mes. La població de més de 65 anys és el col.lectiu més vulnerable amb una taxa de risc de pobresa del 25,1%, seguida dels menors de 16 anys, amb un 23,4%. Uns 36.800 catalans no disposen de vivenda o pateixen un allotjament inadequat. Les contínues retallades afecten a les persones més dèbils de la societat. El pressupost de la Generalitat cada vegada es veu més restringit com a conseqüència de l’espoli fiscal per part de l’Estat espanyol i del deute que manté amb Catalunya. Això són “ximpleries”?

   Sí, oi! Els 8.605 milions que deu l’Estat a Catalunya. El mes de març passat un informe elaborat pel govern del president Mas i que ja va avançar el diari ‘El Punt Avui’, estimava que l’Estat deu un total de 8.605 milions a Catalunya. La partida més gran correspon al deute d’infraestructures, reconegut pel mateix Ministeri de Foment i que puja a 5.700 milions. Després s’hi han de sumar altres greuges: els 1.450 milions del fons de competitivitat del 2011 i els 978 que pertanyen a les liquidacions d’inversions en infraestructures dels anys 2008 i 2009. Això són “ximpleries”?

    En tot país democràtic de veritat, on la democratització no és una comèdia per sortir a la foto, la transparència informativa, explicativa, entenedora i l’acció de replicar és, entre altres valors humans i socials, un pedestal de la sobirania del poble, per què l’Estat espanyol no fa públiques les balances fiscals?

   Hi ha tema per un altre ‘post’.

El vídeo

   Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent:

   4gprtSykrXA

 

————————————————————————————-

                                 El Deure i la Glòria

“Jo vos demano que mireu en el vostres cors -no en busca de la caritat, perquè el Negre no vol ni necessita compassió- sinó en la busca d’aquesta  virtut sencilla, orgullosa i sense preu que ens uneix a tots els americans: el sentit de la Justícia” (JFK).

    <<…demano a cada membre del Congrés que deixi a un costat els llaços polítics o partidistes, i que consideri aquest assumpte sota el punt de vista de la nació. Jo vos demano que mireu en els vostres cors -no en la busca de caritat, perquè el Negre no vol ni necessita compassió- sinó en la busca d’aquesta virtut sencilla, orgullosa i sense preu que ens uneix a tots els americans: el sentit de la Justícia. En aquest any del Centenari de l’Emencipació, la Justícia ens exigeix assegurar les bendicions de la llibertat per a tots els americans i la seva posteritat -no només per raons d’eficiència econòmica, diplomàcia mundial i tranquilitat doméstica- sinó, per damunt de tot, perquè és just>>. (President John F. Kennedy, discurs davant els membres del Congrés dels Estats Units d’Amèrica, 19 Juny 1963).

   Si tenen a bé, poden veure el vídeo següent:zWNhWANkq0Q

————————————————————————————- Qüestions per a WikiLeaks

   *   Per què el Govern federal dels EUA va decretar secret oficial, durant 75 anys, les proves sobre l’assassinat del president dels Estats Units d’Amèrica, John F. Kennedy?

————————————————————————————-

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

   * LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- Alfons ‘el Franc’ o ‘el Liberal’ (1285-1291), hereu dels territoris continentals, manté com a vassalls els monarques de Mallorca i de Sicília, el primer son oncle i el segón son germà, sense aconseguir, però, llur entera submissió. El 1287, conquereix Menorca. (Ulisses).

 Alfons ‘el Franc’ o ‘el Liberal’ (1285-1291)

  * LA PREGUNTA de la setmana.- Després de la mort del rei Alfons ‘el Franc’, qui va esdevenir rei dels territoris catalano-aragonesos?

   * LA CITACIÓ de la setmana.- “La televisió és l’únic somnífer que es pren pels ulls”. Vittorio de Sica.

————————————————————————————-