El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

 

    El rotatiu americà ‘New York Times” apuntant una vegada més a la gran contribució de Catalunya a la solidaritat amb les autonomies més pobres i no al malbaratament dels recursos, com a causa del dèficit de les finances de la Generalitat. Per què el govern espanyol del ‘Partido Popular’, amb poder absolut, no fa públiques les balances fiscals?

   Ho va dir recentment -diari El Punt Avui, 18/08/12- el secretari general del Partit Socialista de Madrid (PSM), Tomás Gómez, al ser preguntat per l’advertència del conseller d’Interior de la Generalitat, Felip Puig, a prop de les opcions que estudien si el govern de Mariano Rajoy rebutja la seva proposta -aprovada pel Parlament de Catalunya-, com crear una Hisenda pròpia de manera unilateral, convocar un referèndum o recórrer a Europa perquè reconegui els drets econòmics de Catalunya.

   Mecanismes de solidaritat? No sé com funcionen a la resta de nacions d’Espanya, ‘regiones’, i comunitats autònomes inventades, però, en el cas de Catalunya aquesta ‘solidaritat’ ha desbordat per els quatre cantons. No sé quina opinió en podrien tenir països moderns i progressistes com Alemanya, Àustria, entre altres, que també han de ser solidaris entre tots els seus territoris, els ‘lands’, referits com a ‘Länders’ a la seva constitució. En faig esment dins el concepte de democràcia europea i europeïtzació. Espanya no només ha de ser Europea a l’hora de rebre diners d’Europa. Espanya ha de treballar i ser més competitiva que Europa. Seria inacceptable per a ells que un 8 per cent del PIB del seu territori, dels impostos que paguen els seus ciutadans, anés cap a l’Estat central i no tornés. En el cas de Catalunya, 16.000 milions d’euros. I no només això.

La solidaritat de Catalunya amb Espanya ve de molt lluny

   Segons un informe elaborat pel govern de la Generalitat, l’Estat deu un total de 8.605 milions a Catalunya. La partida més gran correspon al deute d’infraestructures, reconegut pel mateix Ministeri de Foment i que puja a 5.700 milions. Després s’hi han de sumar altres greuges: els 1.450 milions del fons de competitivitat del 2011 i els 978 que pertanyen a les liquidacions d’inversions en infraestructures dels anys 2008 i 2009. Això seria inacceptable per a qualsevol país europeu.

   76 milions menys en la llei de dependència. Mariano Rajoy ha iniciat una ofensiva recentralitzadora -el centralisme del franquisme- i de retallades que afecta de ple a la Generalitat, que rep menys recursos. Un dels exemples és la llei de dependència. L’Estat deixarà d’aportar uns 76 milions anuals.

   La universitat més cara a Catalunya. Les matrícules seran aquest any el doble de cares a Catalunya -un 51% més- que a Madrid. A més, els estudiants catalans rebran un 30% menys de beques que a la resta.

   95 euros paga cada català en peatges a l’any. Segons alguns estudis econòmics, cada català paga de mitjana a l’any 95 euros en aquestes infraestructures, mentre que a la resta de l’Estat la mitjana és de 30 euros. Una despesa que ara anirà augmentant després que s’hagin apujat un 7,5% les tarifes.

   El corredor mediterrani, menyspreat per l’Estat. Només hi ha destinat 128 milions, mentre que en el tram del TAV entre Madrid-Galícia la inversió mobilitzada enguany és de 2.151 milions. El corredor mediterrani hauria de ser una aposta de futur. Europa així ho ha recomenat. El govern del ‘Partido Popular’ està més a favor de les retallades que no pas del creixement económic.

Quan la solidaritat de Catalunya cap a altres nacions d’Espanya, ‘regiones’ o autonomies inventades, es converteix en un abús. Cada any un 8% del PIB català s’aporta a l’Estat i no té retorn. Un injust espoli fiscal.

   82.000 milions s’ha gastat l’Estat en TAV. El govern espanyol ha malgastat una morterada de diners per construir infraestructures inútils que no han servit de res i ha deixat aparcades d’altres de molt més eficients. A més, part d’aquests diners provenen dels impostos catalans. Segons la campanya d’ERC contra l’espoli fiscal -ho informa el diari El Punt Avui, 29/07/12- l’Estat s’ha gastat 82.000 milions en línies del TAV i a Catalunya no han construït cap quilòmetre de tren convencional en els últims 30 anys. Tot plegat una barbaritat, si es compara amb Europa: el 44% dels quilòmetres de TAV de tot el continent es concentre a l’Estat. Des de l’any 2000 també ha construït 5.000 quilòmetres d’autovies gratuïtes, i cap a Catalunya. En aquest mateix camp, La Moncloa també ha tirat la casa per la finestra amb els aeroports -aquest Estat que dòna la culpa a les autonomies-, alguns dels quals són pura façana. Espanya disposa de 55 aeroports, mentre que altres països en tenen molts menys: Alemanya, 39 i França, 33.

L’Estat s’ha gastat 82.000 milions en línies del TAV i a Catalunya no ha construït cap quilòmetre de tren convencional en els últims 30 anys.

   170 milions de dèficit del 0,7% social. Els darrers cinc anys els contribuents catalans que han marcat la casella del 0,7% de la declaració de renda han aportat més de 290 milions d’euros a subvencions per als més necessitats. Però d’aquests diners només n’han tornat 120, i els altres 170 s’han quedat pel camí.

   Qui són els responsables d’aquests disbarats, desencerts i greuges?

   La traca final. El govern de la Generalitat de Catalunya ha demanat un prèstec de 5.000 milions d’euros del fons de liquiditat que ha habilitat el govern espanyol, per fer front als pagaments més immediats. Diners que ja són de Catalunya. Dintre de l’aspecte de normalitat democràtica, política, social i d’honestedat i d’honradesa humana, algú podria tractar d’explicar com és que si els ciutadans de la nació catalana aporten dels seus imposts 16.000 milions d’euros cada any a l’Estat espanyol -un 8% del PIB català- i no tornen, Catalunya ha de demanar 5.000 milions d’euros al govern de l’Estat i si aquest deu a Catalunya 8.605 milions? Com hi ha món! Com hi ha Déu!

Els ciutadans de Catalunya han dit, prou!

   Troben estrany, doncs, que més d’un 51 per cent dels ciutadans de Catalunya, demanin ser un Estat independent?

El vídeo

   Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent:oZU-jdG_A4o

————————————————————————————————————————————————-

 

     

     El Deure i la Glòria

“El concepte de benestar públic deurà reflectir consideracions culturals tant com econòmiques” (JFK)

El Centre d’Arts Escèniques John F. Kennedy, a Washington D.C, amb vistes al riu Potomac. Va ser inaugurat l’any 1971. Creat amb la missió de mantenir viva la memòria del president Kennedy i convertir-se en el centre més actiu de les arts als Estats Units. Cada any presenta més de 400 espectacles gratuïts i participa en esdeveniments com el Open House Arts Festival i concerts de temporada en el Kennedy Center Holiday Celebration. Està orientat per la visió  del president Kennedy sobre la cultura, les arts, la música…Tant ell com la seva muller hi van donar suport. El president va demanar al Congrés l’establiment d’un Consell Consultiu de Belles Arts.

   <<Així com l’educació necessita escoles, l’art necessita museus, els autors i actors necessiten teatres, i els compositors i músics necessiten companyies d’òpera i orquestres…El concepte del benestar públic haurà de reflectir consideracions culturals com econòmiques. Tenim departaments del govern encarregats del benestar social i del desenvolupament de la ciència i la tecnologia, de l’educació, de l’oci i la salut. Hauríem de començar a dedicar una atenció semblant a les Arts. Estic particularment preocupat per les oportunitats dels joves per a desenvolupar els seus dots…>> (President John F. Kennedy, intervenció davant el Congrés dels Estats Units, Washington D.C., 19 juny 1963).

(Fotografia: http://dressme-styleicon.blogs)

El vídeo

   Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent: eIkZK-Z21Pw

————————————————————————————-

Qüestions per a WikiLeaks

   * Cinc dies abans de l’assassinat del president Kennedy a Dallas (Texas), l’oficina de l’ FBI de Nova Orleans va rebre un tèlex avissant sobre la preparació d’un atemptat contra el president en el decurs del cap de setmana a Dallas. L’FBI no va transmetre aquest avís al Servei Secret ni a cap altra autoritat. Poc després de l’assassinat, el missatge de tèlex va desaparèixer de l’arxiu de l’oficina de l’FBI de Nova Orleans. Per què l’FBI del totpoderós senyor John Edgar Hoover  no va transmetre l’avís?

   * Per què el Govern federal dels EUA va decretar secret oficial, durant 75 anys,  les proves sobre l’assassinat del President dels Estats Units d’Amèrica, John F. Kennedy?

————————————————————————————-

 

 El naixement d’una nació. Què és Catalunya

   *   LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- Jaume II ‘el Just’, rei de Sicília, n’esdevé dels territoris catalano-aragonesos continentals a la mort de son germà el rei Alfons. Durant el seu regnat, té lloc l’expedició dels almogàvers a Orient, comandats per Roger de Flor, iniciada el 1303, que comporta la conquesta, el 1311 -a nom del regne de Sicília-, dels ducats d’Atenes i Neopàtria, on s’implanta la vigència dels ‘Usatges’ de Barcelona. L’any 1304, és anexionada una part de Múrcia. Els comtats d’Urgell, el 1314, i d’Empúries, el 1322, per extinció de les respectives dinasties són incorporats a la casa reial. En 1323-24, una expedició dirigida per l’infant Alfons conquista Sardenya. (Ulisses).

   * LA PREGUNTA de la setmana.- A què ens referim quan parlem del <<mal any primer>>?

   * LA CITACIÓ de la setmana.- “El cervell és un òrgan meravellós: comença a treballar des que vostè  es lleva fins que entra a l’oficina“. Edward de Bono.

————————————————————————————-