El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

EL PARLAMENT CELEBRA UN PLENO MARCADO POR LA SUSPENSIÓN DE LA DECLARACIÓN DE SOBERANÍA-0INY1415.jpg-

Oriol -acorralat- i Alícia, les cares de l’empipament constant. Segons Sánchez Camacho, Oriol “mana molt”. (Imatge: www.lavozdigital.es).

 (segueix del ‘post’ anterior)

Per la dirigent del ‘Partido Popular’ fer esment del govern tripartit és com parlar de l’avern. A l’Europa democràtica i progressista han existit i existeixen governs tripartits. Són els anomenats de coalició. Una aliança temporal  de persones, partits, estats, a un fi comú. Uns exemples: ‘Els dos partits polítics han format una coalició per presentar-se a les properes eleccions’, ‘Aquests dos països es coalitzaren per lluitar a favor dels drets lingüístics’, o bé, els obrers s’han coalitzat contra els burgesos’…És clar que, tot això, és difícil d’entendre per una dirigent d’un partit, abans denominat Aliança Popular, que només sap governar mitjançant el poder absolut. Poder que, ni tant sols pot suportar l’Estat de les Autonomies, Llei Orgànica dintre la Constitució, i que això l’ha portat a un gravíssim enfrontament amb Catalunya que, com a gran nació que ha estat i és, no vol governar-se mitjançant una pantomima, sinó, a través d’una veritable autonomia.

Això vol dir ‘facultat de governar-se per les seves pròpies lleis’. Aquelles Comunitats Autònomes que, amb tots els respectes, vulguin ser ‘regiones’ governades des de Madrid i així hi estiguin d’acord la majoria dels seus ciutadans, doncs, endavant, que ho puguin ser. Aquelles Comunitats Autònomes que vulguin governar-se per les seves pròpies lleis -autonomia- segons estableix la Constitució i els seus respectius Estatuts d’Autonomia, que ho puguin fer en nom de la llibertat i la democràcia. Malauradament, des que governa el ‘Partido Popular’ i ja abans quan estava a l’oposició -la Llei Orgànica de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, revisat, retallat, aprovat, sancionat i ‘refrendat’, al Tribunal Constitucional, no renovat, les coses van de mal en pitxor. Un retrocés greu.

el-recorte-del-estatuto-de-cataluna-esta-al-caer

Com és possible que un Tribunal Constitucional, ‘no renovat’ pugui modificar una Llei Orgànica, ‘refrendada’ pels ciutadans, com la de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya? 

(Imatge: bitcoladopini.blogspot.com)

La presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, en declaracions als mitjans durant una visita a Granollers (Vallès Oriental), va considerar que si el soci de govern de CiU “continua manant tant”, -Esquerra Republicana de Catalunya- el que estan fent els convergents és seguir les polítiques del tripartit “que ha enfonsat Catalunya”. Escoltin, qui mana és el Parlament, tot i que penso que els representants del poble, mitjançant els partits, haurien de votar d’acord amb la seva consciència i disposar de llibertat de vot.

Pel que fa a ‘l’enfonsament de Catalunya’ que diu la senyora Sánchez Camacho, això ho hauria de parlar amb el president Mariano Rajoy, en el sentit de que la nació catalana pateix un espoli fiscal a l’Europa del segle XXI. La representant del Partit Popular de Catalunya, ja ho sap això. El testimoni aclaparador nacional i internacional de 18.000 milions d’euros -un 8,5% del PIB català- que cada any surten dels imposts dels ciutadans de Catalunya i no tenen retorn des del Govern central. Ofec aclaparador. Mentre, 12 de les 17 Comunitats Autònomes d’Espanya, reben més diners dels que aporten. Sí, 12. Només 5 Comunitats, entre elles la Catalunya ‘pagadora’, aporten més del que reben. Desequilibri econòmic funest i aclaparador. Ja no es tracta d’una justa solidaritat, sinó de subvencions permanents. Quin és el full de ruta dels governs autonòmics o ‘regionales’ del ‘Partido Popular’ i del Govern central per corregir aquest desequilibri?

mapa_las_balanzas_fiscales2 (1)

La senyora Alícia Sánchez Camacho es va referir al líder d’ERC, Oriol Junqueras, per les seves paraules a Europa. Camacho, segons que informa l’ACN, va dir que Junqueras “ha donat la pitjor imatge de Catalunya”. Mirin, el representant Oriol Junqueras, -tothom ho sap- és un historiador i polític molt respectat, admirat i amb una conducta política irreprotxable. Si hem de fer esment de paraules i de fer el “ridícul’, ho hauriem de fer de les que contínuament pronuncien alguns polítics espanyols com Alejo Vidal-Quadras (‘Partido Popular’), Vicepresident del Parlament Europeu, des de l’any 2004; Jaime Mayor Oreja (‘Partido Popular’), Diputat del Parlament Europeu, des de l’any 2004 o l’expresident del Govern Espanyol, José María Aznar. Pel que fa als dos primers esmentats i a jutjar pels disbarats que diuen amb relació a Catalunya, en nou anys de permanència al Parlament Europeu no han après res de res?

Així estem. La dreta radical, centralista, nacionalista espanyola que només sap governar amb poder absolut i que no reconeix ni accepta els altres nacionalismes de les nacions d’Espanya, constretes i amargades.

Alejo-Vidal-Quadras_ARAIMA20110216_0089_1

Alejo Vidal-Quadras (Partido Popular) (Imatge: www.ara.cat). Les altres paraules.

Jaime_Mayor_Oreja_MDSIMA20120820_0060_4

Jaime Mayor Oreja (Partido Popular) (Imatge: www.cuatro.com). Les altres paraules.

Jose-Maria-Aznar-durante-entrevista-Antena

José María Aznar (Partido Popular) (Imatge: www.cadenaser.com). Les altres paraules.

El vídeo

Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent: http://youtu.be/DhEIWLYHuK8

=============================================================

 El Deure i la Glòria

“Suprimir la segregació en l’educació pública”

 

<<També demano al Congrés que autoritzi al Govern federal perquè participi més directament en aquells mandats judicials encaminats a suprimir la segregació en l’educació pública. Hem tingut èxit en persuadir a molts districtes perquè realitzin la integració de forma voluntària. Dotzenes d’ells han admès als negres sense la menor violència. Avui en dia un negre està assistint a una institució subvencionada estatalment en cada un dels nostres cinquanta Estats; però l’avançament en aquest sentit és molt lent>>. (President John F.Kennedy, Discurs televisat a tota la nació, La Casa Blanca, Washington, D.C., 11 juny 1963).

BE14BEE606CC4097A9198D6B2A3

 

(Imatges: estilos.prodigy.msn.com)

<<Demano una ajuda perquè cada nen d’aquest país tingui una oportunitat de ser educat fins el límit que ho permeti la seva intel.ligència>>. (JFK)

 

<<Americans, amics meus tots, aquest és un problema amb el que haurem d’enfrontar-nos en cada ciutat del Nord i del Sud. Avui hi ha negres que no treballen, que estan aturats en nombre que supera en dos o tres vegades al dels blancs; hi ha negres que els hi manca la més elemental educació, negres que emigren a les grans ciutats, negres que no poden trobar on guanyar-se de manera decent un tros de pa, negres joves, sense esperances, sense drets, sense poder entrar a menjar en un restaurant o assentar-se davant el mostrador d’una cafeteria, ni entrar en un cinema o en un teatre; negres als que els hi són negats així mateix els drets a una educació decent o a ingressar en una Universitat de l’Estat per molt ben preparats que estiguin. Em sembla, amics meus, que aquest és un problema que ens afecta a tots, no només a presidents, diputats o governadors, sinó a cada ciutadà dels Estats Units>>. (President John F. Kennedy, Discurs televisat a tota la nació, La Casa Blanca, Washington, D.C., 11 juny 1963).  

un-asiento-rosa-parks-L-FlWaOz

 (Imatge: es.paperblog.com)

 

El vídeo

Si tenen a bé, poden veure el vídeo següent: http://youtu.be/hd7IpYj1GtI

*****************************************************************************

 

El naixement d’una nació.Què és Catalunya

 

* LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- Però és que tampoc no ens en sortiríem amb un criteri lingüístic. Proposar-se d’estudiar l’humanisme en vulgar, per exemple, és gairebé una ‘contradictio in terminis’; tanmateix, tradicionalment s’ha fet: el punt de referència obligat, Bernat Metge (Barcelona, 1340/46-1413), no era altra cosa que un excel.lent prosista català. Tothom sap a hores d’ara, però, que no podem dissociar l’humanisme català del llatí. Ja fa molts anys que ho va ensenyar Jordi Rubió i Balaguer (Barcelona, 1887-1982). (Ulisses 11).

 

Merce 145a

Pati de la Generalitat de Barcelona. A principis del segle XV hom decidí adoptar com a residència definitiva de la Diputació o Comissió Permanent l’actual edifici de la plaça de Sant Jaume, avui Palau de la Generalitat de Catalunya (Països Catalans). (Imatge: lamevabcn.blogspot.com).

 

* LA PREGUNTA.- Com s’expressa i es difon l’humanisme?

*LA CITACIÓ.- “Si vols fer alguna cosa aquesta nit de què puguis penedir-te’n demà, dorm fins tard”. Henny  Youngman.53-5565-thisiknow_8-26-13_0006_henny-youngman-1377555278

(Imatge: www.purpleclover.com)

*****************************************************************************

Els colors del món

 

hitleryfranco

 

(Imatge: www.actibva.com)

Hitler i Franco

 

Un cop d’estat, sollevament contra el Govern de la República Espanyola, alçament militar contra l’autoritat establerta  en unes eleccions del poble i portat a terme de forma violenta pel general Franco; tres anys d’una cruelíssima guerra ‘incivil’, un milió de morts, quaranta anys de dictadura i persecució implacables, una nació de nacions destrossada sense llibertat, sense democràcia…

I encara avui en paguem les conseqüències. Endarreriment de mig segle respecte Europa pel que fa a la qualitat democràtica, educació, ensenyament, enderrariment en tots els sectors econòmics i financers a exepció de Catalunya que ofegada cada vegada més pel govern centralista i nacionalista espanyol del ‘Partido Popular’, amb poder absolut, fa el que pot. Per testimoni, la xifra de 18.000 milions d’euros -un 8,5% del PIB català- que surten dels imposts dels ciutadans de Catalunya i no tenen retorn per part del Govern Central. Ara, 7.563.603 ciutadans de la nació catalana, demanen fer ús del seu democràtic dret a decidir i poder anar a votar a favor de l’Estat de Catalunya.

Tot i el pas dels anys -36- en el cas d’Espanya, nació de nacions constretes i amargades, les dictadures pesen com lloses sepulcrals.

***************************************************