El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

230313pobresa3R (1)

El Tribunal Constitucional, que ha admès a tràmit el recurs que va presentar el govern Rajoy (‘Partido Popular’), suspèn cautelarment la llei catalana que prohibeix tallar la llum i gas a l’hivern en casos de pobresa energètica. Els ciutadans de Catalunya ja vàren demanar l’any 2013 que les administracions públiques donin solucions per a les famílies en risc de pobresa energètica i que “s’acabin els abusos de les companyies”. (Imatge: www.btv.cat).

 

Els 7.600.000 ciutadans de Catalunya i moltíssims d’Espanya -nació de nacions constretes i amargades- no poden acceptar de cap manera que un grup de dirigents polítics governants del ‘Partido Popular’ puguin plasmar aquest menyspreu no només vers el Parlament de la nació catalana, sinó cap a ciutadans de Catalunya. El fet és d’una gravetat extraordinària i posa en evidència, un cop més, la manca de sensibilitat per part dels governants del ‘Partido Popular’ cap a les persones més pobres que pateixen, com a conseqüència de la manca de recursos econòmics. I, en aquest cas, -entre altres- les famílies en situació de vulnerabilitat que no podran restar protegides del tall de subministrament de llum i gas entre els mesos de novembre i març. Un menyspreu que no es pot acceptar envers les persones i famílies consumidores amb una mancança de recursos econòmics.

Acció contra la pobr

Les entitats socials de Catalunya demanen mesures preventives per l’hivern davant l’increment de pobresa energètica. Gairebé l’11% de les llars catalanes no poden mantenir una temperatura adequada, el doble que a l’inici de la crisi. (Imatge: www.elpuntavui.cat). 

   Per què, tot això? Doncs perquè els més vulnerables no podran tenir l’ajuda que preveia el decret de pobresa energètica que va aprobar l’any passat la Generalitat de Catalunya. El Tribunal Constitucional espanyol -una altra vegada, una altra, una altra i una altra i ja en van…-, ha suspès cautelarment la reforma de la llei del Codi de Consum de Catalunya, ja que ha admès a tràmit el recurs -un altre recurs, un altre, un altre i un altre; no fan ni deixen fer i que una veritable autonomia pugui funcionar-, que va presentar el govern de Rajoy contra la modificació del codi esmentat.

   Una notícia important que explica un fet important s’ha d’entendre, i, no només pel fet de llegir-la, comentar-la perquè no es pot acceptar aquesta situació. D’una manera rebladora: <<El Constitucional suspèn cautelarment la llei catalana que prohibeix tallar la llum i gas a l’hivern en casos de pobresa energètica>>. <<El Tribunal Constitucional suspèn la llei catalana que prohibia tallar la llum i el gas als pobres>>. <<El Constitucional suspèn el decret català de pobresa energètica…>>. Així, segueix tot un reguitzell de titulars a la premsa.

L’executiu de Mariano Rajoy (‘Partido Popular’), argumenta que el decret de pobresa envaeix competències estatals en matèria de regulació energètica. Com sempre, el pur i dur centralisme del govern del ‘Partido Popular’. Un intervencionisme pesant i ofegador sobre Catalunya i d’una veritable autonomia que no ho vol ser de pantomima: ‘facultat de governar-se per les seves pròpies lleis’. Ah! I el que, en aquests moments, estan passant els ciutadans de les illes Canàries davant la consulta proposada pel president canari, Paulino Rivero. El govern espanyol del ‘Partido Popular’ considera que també és inconstitucional que els canaris decideixin si volen prospeccions petrolíferes a les illes. El consell de ministres va aprovar recòrrer -una altra vegada!!!- al Tribunal Constitucional la consulta proposada pel president canari. Quina democràcia més estranya! S’en recorden de la Llei Orgànica, d’obligat compliment, de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya? Revisat pel Consell Consultiu de la Generalitat, aprovat pel Parlament de Catalunya, retallat i aprovat pel Congrés i el Senat, ratificat pel rei i ‘referendat’ pels ciutadans de Catalunya. Cap al Tribunal Constitucional no renovat, any 2006, i amb el ‘Partido Popular’ a l’oposició que va presentar recurs sobre una Llei Orgànica. Quina democràcia més estranya!

La normativa catalana prohibia a les companyies tallar la llum i el gas durant els mesos d’hivern a les persones amb pocs recursos. Ara, les 895 famílies que s’havien acollit a les garanties ofertes pel decret s’exposen que els tallin la llum o el gas a l’hivern en cas d’impagament. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, un 11% de les llars catalanes, és a dir, 300.000 famílies, tindran problemes aquest hivern per mantenir casa seva a una temperatura adequada. També s’estableix com s’ha d’ajornar el deute que les famílies tenen amb les empreses i la possibilitat de satisfacer el deute pendent de manera íntegra o fraccionada entre l’abril i l’octubre següents.

Membres-Pobresa-Energetica-ROBERT-BONET_EDIIMA20140319_0573_5

L’Aliança contra la Pobresa Energètica

(Imatge: www.eldiario.es)

 El Tribunal Constitucional ha admès el recurs de l’executiu de Rajoy, que argumenta que envaeix competències estatals en matèria de regulació energètica. Doncs que el govern del ‘Partido Popular’ faci una llei com aquesta, que és la que ha fet la Generalitat i el Parlament de Catalunya donant suport als ciutadans. I si aquesta llei catalana no els hi agrada, que la millorin i que instin a que les Comunitats Autònomes que consideren que necessitin una llei com aquesta, que la portin a terme. Però, home, si us plau! no portin al Tribunal Constitucional la llei catalana que prohibia tallar la llum i el gas als pobres. Tot això ens recorda allò que es diu de que “Eres como el Perro del Hortelano, que ni come ni deja comer”…persones per quan ‘ni fan’ una cosa ‘ni’ deixen que els altres les facin. 

Bqw25QfCcAA2uwX

 La CUP presenta una moció proposada per l’Aliança contra la Pobresa Energètica. (Imatge: manresa.cup.cat).

 

———————————————————-

 

 

El Deure i la Glòria

 

<<…govern, del poble, pel poble, i per al poble…>>

 

Abraham Lincoln

(Gettysburg, 1863)

 

<<…En tercer lloc examinem la nostra actitud cap a la guerra freda, recordant que no estem en una sessió de debat buscant amuntegar temes per a la discussió. No estem aquí distribuint acusacions o senyalant amb el dit de la justícia a ningú. Devem tractar amb el món tal i com és i no com podria haver estat si la història dels darrers divuit anys hagués estat una altra…>>. (President John F.Kennedy, Universitat Americana, Washington, D.C., 10 juny 1963).

 

kruschev-y-kennedy-en-viena-en-junio-de-1961

Donar-se la mà, per la pau i no per la guerra. Diàleg per la pau i no per la guerra. Parlar per la pau i no per la guerra. Afavorir la justícia social, per la pau. Ser homes de veritat i no de pantomima, per la pau i no per la guerra. Kruschev i Kennedy a Viena, juny 1961, per dialogar sobre la pau no per la guerra. (Imatge: tigrepelvar4.wordpress.com).

 

<<…Per tant, devem perseverar en la recerca de la pau, amb l’esperança de que es produeixin canvis constructius dintre del bloc comunista, que a la vegada donin lloc a solucions que ara semblen haver quedat molt allunyades de nosaltres. Devem dirigir els nostres assumptes de tal forma com perquè els interessos dels comunistes portin cap a un acord de veritable pau. Sobretot, encara quan defensem els nostres propis interessos vitals, les potències nuclears deuen evitar a tot preu aquestes confrontacions que obliguen a un adversari a elegir bé una humiliant retirada o recórrer a una guerra nuclear. Adoptar aquest darrer extrem en una era atòmica només evidenciaria una fallida de la nostra política o un desig col.lectiu de mort per tot el món…>>. (President John F.Kennedy, Universitat Americana, Washington, D.C., 10 juny 1963).

 

El vídeo

 

Si tenen a bé, poden veure els vídeos següents:

 

VaFTVR-hZqg

 

Poble, Senat, democràcia, justícia, Estat de dret, separació de poders als EUA

RGNsZgI0MA0

———————————————————-

 

 El naixement d’una nació. Què és Catalunya

 

 

 * LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- Dues obres sembla que formen la base ideològica de la germania: el ‘Dotzè del Crestià’, de Francesc Eiximenis -a jutjar per l’afirmació del cronista valencià Miquel Garcia-, i en especial un seu passatge que conté una profecia atribuïda a Lactanci:<<D’aquí avant no hi haurà reis, ne ducs, ne comtes, ne nobles, ne grans senyors, ans d’aquí avant a la fi del món regnarà per tot lo món la justícia popular e tot lo món per consegüent serà partit en comunes…>> Tot s’havia de complir en una època benaurada, anunciada per Joaquim de Fiore, que duraria mil anys, fins a la fi del món, i durant la qual regnaria la justícia i la pau i el descans en el treball. Altres profecies aportades per Eiximenis afirmaven la necessitat de la conversió dels infidels. (Ulisses, 11).

 eiximenis2

 (Imatge: blogs.ua.es)

 

* LA PREGUNTA.- En quina altra obra, del 1514, eren idees esgrimides la conversió dels infidels? 

 

* LA CITACIÓ.- “La llibertat mai és voluntàriament atorgada per l’opressor; deu ser exigida per qui està essent oprimit”.Martin Luther King.

rfkennedy

El reverend Martin Luther King i el senador per Nova York, Robert F. Kennedy. (Imatge: discursosparalahistoria.wordpress.com)

 

———————————————————-

Els colors del món

 

 Un tercer ull

 

public sepient blog

(Imatge: animalesimpactantes.blogspot.com)

 

Les profundes obertures entre els ulls vermells d’aquesta vibra del bambú de Formosa són òrgans sensibles al calor. Detecten en les tenebres preses de sang calenta. Vàren ser observades, per primera vegada el 1952, en la serp cascavell per un neuròleg estatunidenc.

L’any 1952, T.H. Bullock, neuròleg de la Universitat de Califòrnia, va advertir que les serps de cascavell posseeixen un tercer ull. Va comprovar que aquest rèptil, amb els dos ulls embenats, caçava ratolins amb asombrosa precisió. Semblava orientar-se mitjançant dos clotets situats un a cada costat del cap entre els ulls i el musell. En ells es van observar unes cèl.lules sensibles al calor que de nit detectaven les preses, així com el tamany de les mateixes pel calor emès.

 34

Les serps deuen menjar aproximadament el 10% del seu pes

(Imatge: www.ophidia.es)

 

***********************************************