El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

• El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, per mil.lèsima vegada ha demanat diàleg al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb relació al gravíssim problema espanyol amb la nació catalana -tot aquest embolic ja dura des de l’any 2006 i super agreujat des del 2012, en el que va començar el govern del ‘Partido Popular’- i que porta Catalunya cap a l’autodeterminació i la independència. No hi falta el suport de milions de ciutadans que viuen i treballen a Catalunya. Ciutadans catalans, molts d’ells vinguts de les nacions d’Espanya, constretes i amargades, de tot el món ,i, que els seus fills ja han nascut a la nació catalana. Parlen català i castellà; llegeixen en català i en castellà; estudien en català i en castellà i finalitzen els seus estudis sabent aquests dos idiomes, entre altres. Una persona i polític català que viatja per totes les nacions d’Espanya en campanya electoral -Albert Rivera Díaz, president de ‘Ciudadanos’-, és un gran representant de la llengua castellana que també s’ensenya a la nació catalana. No existeix ni un sol català que no sàpiga ‘la lengua de Cervantes’. Hi ha partits polítics que han utilitzat i utilitzen aquests dos idiomes com a tirador en campanyes electorals. Sense cap dubte, fan un flac servei a la democràcia i a la convivència ciutadana. Catalunya és un exemple per la seva immersió lingüística i on l’andalús, natural de Iznájar, Córdoba, José Montilla Aguilera, va ser president de la Generalitat de Catalunya de l’any 2006 al 2010.

 

 

diariodepontevedra.galiciae.com

Barcelona, 11 de Setembre del 2015

2.000.000 de ciutadans es manifesten a Barcelona, per la Diada Nacional de Catalunya i mentre demanen  la independència de la nació catalana, el president Artur Mas crida per mil.lèsima vegada al diàleg al govern central del ‘Partido Popular’ i demana poder votar

 

2,000,000 citizens are manifested in Barcelona for the National Day of Catalonia and while clamoring for the independence of the Catalan nation, President Artur Mas, called for the thousandth time the central government dialogue of ‘People’s Party’ and requests to vote

 

 

 

www.gettyimages.ie

 AFP PHOTO/LLUIS GENE

 

 

ppcc.lahaine.org

 

 Des de l’any 2006 -recurs injust, innecessari davant el Tribunal Constitucional pendent de renovació contra la Llei Orgànica, d’obligat compliment, de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya- i des de l’any 2012 començament del govern del ‘Partido Popular’, l’independentisme ha anat creixent de manera extraordinària. Els errors del govern central, centralista, nacionalista espanyol i amb poder absolut del ‘Partido Popular’, han estat i són enormes. Mai des de la restauració de la democràcia havia passat un fet com aquest.

 

Tant difícil era, o és, organitzar un equip de treball Moncloa-Generalitat i tractar d’estudiar els temes per arribar a un acord que fos aprovat per ambdós governs i els respectius Parlaments? Només es té en compte Catalunya a l’hora de portar de manera injusta i innecesària la llei orgànica -“de obligado cumplimiento”- del seu Estatut d’Autonomia retallat, aprovat, ratificat i “referendat” davant el Tribunal Constitucional no renovat? Només es té en compte Catalunya a l’hora de ser pagadora?

El president espanyol, Mariano Rajoy (PP), té temps per parlar sobre l’arxirepetit tema de la unidad d’Espanya -nació de nacions constretes i amargades i formades per diferents pobles, institucions, llengües, cultures, història…- però no té temps per al diàleg amb la Generalitat, després de les quatre vegades que el president Mas ha acudit a La Moncloa? Té temps pel desembarcament electoral del ‘Partido Popular’ a Catalunya, i no té temps per al diàleg?

• Certament, el problema espanyol és enorme i navega sense rumb. Les eleccions generals del mes de desembre -després de les del setembre a Catalunya-, poden canviar aquesta actual situació del problema espanyol amb la nació catalana ,i, que tant ha augmentat i augmenta l’intervencionisme autonòmic del ‘Partido Popular’. 

El vídeo

 

Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent:

Z7tPi3fLP7E

—————————————————————————-

El naixement d’una nació. Què

és Catalunya

•Entre els segles XI i XIII, trobem una sèrie de versions catalanes de textos jurídics. Els primers textos literaris jurídics escrits en català que coneixem són els fragments d’una traducció del Forum iudicum, de mitjan segle XII. Aquest text jurídic és important perquè suposa l’existència d’un públic que ja no sap utilitzar el llatí i la consegüent necessitat de posseir textos en vulgar. El primer text jurídic conegut escrit directament en català és Costums de Tortosa. Durant el segle XIII, el procés de creació d’una llengua literària i de vulgarització de textos jurídics va precipitar-se. N’esmentem els Usatges de Barcelona, les Commemoracions de Pere Albert i els Furs de València, de 1261.

Però la primera obra literària escrita en català són les Homilies d’Organyà, el primer document en prosa, escrit entre la fi del segle XII i principis del segle XIII. (Ulisses 11).

 

www.xtec.cat

Els primers textos en català

 

.. Fragment d’una traducció catalana del Liber iudiciorum o Forum iudicum de mitjan segle XII. Full únic conservat a l’Arxiu Capitular d’Urgell.

El vídeo

Si tenen a bé, poden veure el vídeo següent:

 

LxL04cOxuoU

————————————————————————————–

El Deure i la Glòria

 “Aquells que neguen la llibertat a altres no la mereixen per a si, i sota un Déu just no la poden conservar per molt temps”

Abraham Lincoln

(Hodgenville, Kentucky, 12 de febrero de 1809-Washington D. C., 15 de abril de 1865)

“Creiem que a tot el món -a l’Europa occidental i en l’oriental, a l’Àfrica del Sud i en la del Nord, a les velles nacions i a les noves-, la gent ha de gaudir de llibertat per triar el seu propi futur, sense descriminació o comandament arbitrari, sense coaccions o subversió” (President John F.Kennedy, Nacions Unides, Nova York, N.Y., 20 setembre 1963).

www.bbc.com

 

“No pot cabre dubte sobre el programa dels nostres futurs passos. Hem de continuar buscant acords sobre mesures que impedeixin la guerra per accident o errors de càlcul. Hem de continuar buscant acords sobre mesures que facin baixar la corva de la carrera de les armes nuclears; controlant la transferència de les armes nuclears; convertint els materials desintegrables en productes útils, i prohibint els assaigs nuclears subterranis mitjançant una inspecció i lleis internacionals adequades. Hem de continuar buscant acords sobre un intercanvi més lliure d’informació i de gent entre l’Est i l’Oest”. (President John F.Kennedy, Nacions Unides, Nova York, N.Y., 20 setembre 1963).

 

El vídeo

Si tenen a bé, poden veure els videos següents:

  Js6f-kpxb7A

poz_GgwabZU

————————————————————————————–