El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

 Es reconeixen i protegeixen els drets: A expressar i difondre lliurement els pensaments, les idees i les opinions mitjançant la paraula, l’escriptura o qualsevol altre mitjà de reproducció. A la producció i a la creació literària, artística, científica i tècnica. A la llibertat de càtedra. A comunicar o a rebre lliurament informació veraç per qualsevol mitjà de difusió. La llei regulararà el dret a la clàusula de consciència i al secret professional en l’excercici d’aquestes llibertats… (Article 20 de la Constitució).

 

 

I ara, com estratègia electoral, altre cop el tema de la immemorial llengua catalana tan maltractada. Per història, nacionalitats i cultura és la llengua dels Països Catalans. Obsessió del representant Albert Rivera, Ciudadanos i del president en funciones, Mariano Rajoy, del Partido Popular. No hi ha ni un de sol ciutadà català que no sàpiga parlar i escriure la llengua castellana, superior i beneficiada en tot a Catalunya. No poden suportar que la immemorial llengua catalana tan prohibida, perseguida i castigada al llarg de la història d’Espanya, sigui ensenyada a les escoles de Catalunya. Actualment, totes les nenes, nens i estudiants de la nació catalana estudien, aprenen, parlen i escriuen en català i en castellà. Comprovin els exàmens de la Selectivitat i els seus resultats. Comprovin els de l’Informe Pisa.

 aula-ee.com

Resultats proves PAU 2016 

www.unportal.net

 www.unportal.net

www.unportal.net

 

Èxit de la immersió lingüística i de l’escola catalana, que continua treballant

 

www.diaridetarragona.com

 

Patricia Torres (Tarragona), millor nota de selectivitat de Catalunya: “Vull fer un doble grau a la URV”

 

www.aragirona.cat

 

Anabel Moreno obté la millor nota de la selectivitat a Catalunya amb un 9,7

La jove de Ripoll cursarà els estudis de Traducció i Interpretació en anglès i alemany a la UPF de Barcelona

 

www.elperiodico.cat

David Ramírez

La millor nota de Girona, 9,7: “Em sabia la paronímia i hauria encertat la catàfora”

 

www.elperiodico.com

Carles Domingo se lleva un récord inédito

Un estudiante de Vilanova logra el primer 10 en la selectividad en Catalunya

 

www.fetasantfeliu.cat

 

El santfeliuenc Pau Ariño treu una de les notes més altes de la Selectivitat – Societat – Fet a Sant Feliu

 

Èxit de la immersió lingüística i de l’escola en català

 

No sap i no parla en castellà el representant Albert Rivera Díaz (Barcelona, 1979), de Ciudadanos? No sap i no parla en castellà el representant Xavier García Albiol (Badalona, 1967), del Partido Popular? No sap i no parla en castellà la representant Alicia Sánchez -Camacho Pérez (Barcelona, 1967), del Partido Popular? No sap i no parla en castellà la representant Andrea Levy Soler (Barcelona, 1984), del Partido Popular? No sap i no parla en castella la representant Dolors Montserrat i Montserrat (Sant Sadurní d’Anoia, Alt Penedès, 1973), del Partido Popular?…

Per cert, cap president de Govern espanyol, des de la restauració de la democràcia, ha sabut parlar i escriure en la tan important llengua anglesa. Si que a Catalunya, ho han fet tots els presidents de la Generalitat.

 www.elperiodico.cat

Mestres, famílies i polítics fan pinya per l’escola catalana i demanen la insubmissió. Ara, ja, la independència.

 

El ‘trilingüisme’, de Ciudadanos i del Partido Popular, una excusa i una manera de fer desaparèixer la immersió lingüística posada com exemple i model per Europa, així com la llengua de la nació catalana, forma part d’una estratègia electoral per aconseguir més vots i que portarà més enfrontaments pels atacs a les competències autonòmiques, més malestar, més inestabilitat política, social i econòmica, més manifestacions dels docents i del poble, vagues a l’escola i, fins i tot, de fam com va succeir a les Illes Balears. L’independentisme com a defensa pròpia. I tot, tot i tot perquè la dreta radical, centralista, nacionalista espanyola i amb poder absolut mai ha sabut governar a Espanya.

Només una pregunta. Els ciutadans de les nacions que formen Espanya, coneixen la veritable realitat de tot el que està passant a Catalunya des de l’any 2006? I en major mesura, des de l’any 2012 amb el govern del Partido Popular?

  www.lavanguardia.com

 Diada de Catalunya 2016

Ara, ja, la independència

 

———————————————————————–

El Deure i la Glòria

La qüestió moral de la igualtat de drets per els ciutadans de qualsevol color

“…i aquesta nació, amb totes les seves esperances i fanfarronades, no serà enterament lliure fins que tots els seus ciutadans siguin lliures…>>(JFK)

 

www.ethicalsystems.org

 

 

www.historyisnowmagazine.com

JFK and Eleanor Roosevelt together in New York in October 1960.

<<El problema rau en si tots els nord-americans han de disfrutar de drets i oportunitats iguals, i en si tractarem als nostres conciutadans nord-americans com ens agradaria a nosaltres ser tractats. Si un nord-americà, perquè la seva pell és fosca, no pot dinar en un restaurant obert al públic; si no pot enviar als seus fills a la millor escola pública; si no pot votar en favor de funcionaris públics que representin els seus interessos; si no pot disfrutar de la vida lliure i agradable que tots volem, ¿qui de nosaltres agradarien canviar de color de la pell i posar-se en el seu lloc? ¿Qui d’entre nosaltres estarien d’acorden rebre només recomenacions de paciència?>>(President John F.Kennedy, discurs televisat a tota la nació, La Casa Blanca, Washington, D.C., 11 juny 1963).

 

www.aarp.org

<<Han transcorregut cent anys des que el president Lincoln va alliberar als esclaus, però, els seus descendents, els seus néts i besnéts encara no són homes lliures; encara no s’han alliberat dels lligams de la injustícia; encara no s’han alliberat de l’opressió social i económica, i aquesta nació, amb totes les seves esperances i fanfarronades, no serà enterament lliure fins que tots els seus ciutadans siguin lliures…>> (President John F.Kennedy, discurs televisat a tota la nació, La Casa Blanca, Washington, D.C, 11 juny 1963).

 

No, no, no more walls: freedom, justice and progress for all

 

———————————————————————–

 

La veritat, tota la veritat i res més que la veritat

Sempre contra Catalunya. Sempre contra la llengua catalana

 

Des de l’any 1715

 

“Nunca fue la nuestra lengua de imposición sino de encuentro; a nadie se le obligó nunca a hablar en castellano: fueron los pueblos más diversos quienes hicieron suyo por voluntat libérrima el idioma de Cervantes.” (Joan Carles I, en el discurs de lliurament dels premis Cervantes, any 2001).

Remarquem que, amb l’expressió “la nuestra”, el rei de tots els espanyols es referia, és clar, a la llengua castellana. No eren seves, doncs, les altres llengües de l’Estat? 

(Revista PRESÈNCIA – Rotatiu El Punt Avui)

 

1821

 

La maquinària estatal no s’atura i la legislació estableix l’ensenyament en castellà i sovint també prohibeix la llengua catalana

 

El pla Quintana

 

Durant el primer terç del segle XIX hi ha diversos reglaments que pretenen començar a regular l’ensenyament i, és clar, ho fan en castellà. El pla Quintana –Reglamento General de Instrucción Pública-, aprovat el 29 de juny de 1821, establia, en el seu article 27, que “Todos los ramos comprendidos en la segunda enseñanza se estudiarán en lengua castellana”, i en el seu article 46, que “La enseñanza de la teología, del derecho canónico y del derecho civil romano continuará dándose  en lengua latina; pero la de los demás ramos de esta tercera enseñanza se dará en castellano”.

Marfany dóna la notícia que aquest any 1821 el capellà Manuel Casamada, fent propaganda de l’escola que havia obert a Barcelona, insistia en la seva competència en l’ensenyament del castellà, la importància del qual no calia ni ponderar: “Basta decir que la lengua castellana es la lengua de la Nación.”

(Espanya està formada per nacions immemorials, actualment constretes i amargades; no reconegudes ni acceptades)

 

1824

 

“Las explicaciones, en castellano…”

 

El 14 d’octubre de 1824 es va aprovar el Plan literario de estudios y arreglo general de las Universidades del Reino, que va accentuar la centralització i va determinar que “Las explicaciones y las preguntas y respuestas se harán en castellano, pero los argumentos y las respuestas precisamente el latín. Este canon se observarà inviolablemente en todos los ejercicios de academias exámenes para grados y oposiciones, en no siendo preguntas, y en los actos mayores quedando a cargo del que preside el hacer que se observe.” També diu que “Se adoptará por ahora en las aulas de las Universidades la ‘Gramática latina en castellano’, dispuesta por el P.Fr. Josef Carrillo, franciscano, y publicada en Pamplona en 1817.”

(Revista PRESÈNCIA – rotatiu El Punt Avui)

 

www.naciodigital.cat

———————————————————————–

La frase

 

“Per lluitar per altres ideals nobles hi ha molta gent. Però Catalunya només ens té a nosaltres” (Lluís Companys)

 

 

ccaa.elpais.com

 

Lluís Companys i Jover, 123è President de la Generalitat de Catalunya, horas antes de ser fusilado en el Castillo de Montjuïc.

 

 

Lluís Companys i Jover, 123è President de la Generalitat de Catalunya, hours before being shot in the castle of Montjuïc (October 15, 1940)

———————————————————————–