El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]UKq7VKeO81Q[/youtube]

Científics britànics han registrat un augment d’un terç en la quantitat de gas metà que es filtra en la capa subterrània de gel permanent de l’Àrtic en els últims cinc anys, cosa que pot provocar un increment de 10 graus de la temperatura mitjana de la zona per l’any 2100. El descobriment l’han fet científics de la Universitat d’Edimburg i ha estat publicat a la revista Science. La capa de gel de l’Àrtic amaga bilions de tones de metà, un gas que contribueix quatre vegades més que el diòxid de carboni a  l’efecte hivernacle. Per això molts científics creuen que si es fon l’Àrtic, tots els esforços que s’estan fent per a reduir les emissions de CO² seran totalment inútils.

El pitjor de tot és que l’escalfament causat per l’increment de les emissions de metà a l’atmosfera tindrà un efecte dòmino. Més desglaç, més metà a l’atmosfera, més augment de la temperatura, més deslgaç… un cercle autodestructiu que farà augmentar les temperatures molt més ràpid que el què es preveia fins ara.

Els aiguamolls o la tundra de les altes latituds emeten per ara relativament poc metà però les previsions apunten a que augmentaran un terç en cinc anys. Això demostra que un petit escalfament provoca un fort augment de les emissions de metà. Un dels científics que ha treballat en l’estudi Paul Palmer diu que el metà explicaria el perquè a l’Àrtic el canvi climàtic s’està desenvolupant el doble de ràpid que a d’altres llocs del món. Les emissions de metà a l’Àrtic es van incrementar un 31% entre el 2003 i el 2007, això significa un milió més de tones de metà per any.

L’estudi explica que la meitat de les emissions mundials de metà provenen de la zona dels tròpics, amb 20 milions de tones alliberades per la selva amazònica cada any i 26 milions de tones generades a la conca del riu Congo. Els camps d’arròs de la Xina i del sud-est asiàtic van produir un terç de les emissions mundials de metà, 33 milions de tones, i només el 2% prové de les regions àrtiques, però en canvi és aquí on s’han registrat proporcionalment els augments més importants.