El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

si eres

(Imatge: reflexionsencatala.blogspot.com)

si eres1

El feixisme franquista va fer pintar aquestes imatges a moltes façanes de les llars de la nació catalana. La llengua totalment perseguida. ‘Polacos’, ‘habla cristiano’… Els mestres, exiliats, condemnats, castigats. 

El fracàs de l’Estat espanyol  -Espanya és una nació de nacions, amb Estats no reconeguts ni acceptats-, arriba a proporcions mai vistes amb el govern del ‘Partido Popular’, centralista, nacionalista espanyol i amb poder absolut. El període de gairebé 35 anys de democràcia -molt mal tractada- , roman al dessota dels 40 de dictadura militar franquista i de les altres anteriors dictadures tant freqüents, imposades per els corruptes menyspreadors de la llibertat, la democràcia i l’enteniment entre les persones humanes.

Aquest fracàs es veu en les diferents figures d’uns cavallets que van donant voltes i més voltes…, unes imatges que no transmeten riures, sinó, llàgrimes i descoratjament. Vegem-les. Parlem-ne sense embuts ni privilegis. És propi de governs d’arrels autoritàries i amb poder absolut. Fets vergonyants com el d’eliminar el nom de dues llengües mil.lenàries -el català i l’aragonès- que són pròpies d’Aragó. No ho fan pas amb el gallec i el basc. Ja ho crec que no!

Untitled-1 copy(Imatge: sapeira.blogspot.com)

Ho remarcava recentment el diputat de la Chunta Aragonesista, la CHA, Chesús Yuste, erigit en portaveu dels signants de la impugnació registrada davant el Constitucional: “L’aragonès i el català són dues llengües mil.lenàries que són pròpies d’Aragó i que tenim l’obligació de protegir”. Segons que explica el rotatiu “El Punt Avui’, Yuste va explicar que la base sobre la qual se sustenta el recurs és que els drets bàsics dels ciutadans “no poden rebaixar-se del mínim en el qual estan situats”. És a dir, que no pot haver-hi marxa enrere en matèria de drets constitucionals. El recurs apel.la així a l’ara derogada llei de llengües del 2009, aprovada fa quatre anys gràcies al suport del PSOE i de la CHA. Aquella norma només declarava oficial el castellà, però reconeixia que el català i l’aragonès són llengües “pròpies i històriques” d’Aragó.

Tot aquest embolic ocasionat pel govern de dretes, radical i conservador del ‘Partido Popular’ -la dreta conservadora i radical, mai ha sabut governar Espanya-, prové de la denominació ‘Lapao’ i ‘Lapapip’ que donaria argument per una pel.lícula de comèdia francesa i que, actualment, emplenen de gom a gom els cinemes de Perpinyà, de la Catalunya Nord. Els ho explicarem. <<La “llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental”, la denominació que es va inventar el PP i el PAR per al català dins de la llengua d’ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó, ja és al Tribunal Constitucional. Un grup de 63 diputats del Congrés, del PSOE, IU-ICV-CHA, CiU i ERC, van recórrer contra la normativa que va aprovar el mes de maig passat el govern aragonès, encapçalat per la popular Luisa Fernanda Rudi, que elimina el nom del català i també el de l’aragonès, el qual passa a dir-se “llengua aragonesa pròpia del Pirineu i del Prepirineu”. Són les conegudes pels seus acrònims Lapao i Lapapip>>. 

16364_izquierda_aragon

Defensors de la democràcia, l’educació, la cultura i de les llengües de les nacions que formen Espanya. Un total de 63 diputats del PSOE, IU-ICV-CHA, CiU i ERC han presentat davant el Tribunal Constitucional, un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de Llengües de la comunitat aragonesa que elimina el nom del català i també de l’aragonés, dues llengües mil.lenàries. Quina vergonya per Espanya, nació de nacions, aquesta fòbia i menyspreu per les llengües que la formen! Quina manca de democràcia, cultura i educació! (Imatge: www.diarioprogressista.es).

Valga’m Déu! Com es pot embolicar la troca d’aquesta manera. No veuen que aquesta normativa no respecta la carta magna i que retalla drets! Ja ho va dir el senador del PSOE per Aragó, José Maria Becana: “Actuen a l’estil de la vella ideologia rància franquista que a Espanya només ha d’existir una llengua”.

Es comença eliminant el nom del català i l’aragonès -dues llengües mil.lenàries- i s’acaba en una dictadura. El diputat al Congrés per ERC, Alfred Bosch, senyala cap a l’Europa democràtica i progressista quan fa rerpresent que “el Constitucional és el primer pas per, després, recórrer a Europa”. Per la seva part el diputat de la Chunta Aragonesista (CHA), Chesús Yuste, va denunciar que el govern espanyol “no s’atreveix a dir les llengües pel seu nom”, una actitud que ha provocat que sigui la “riota” de tothom. Les burles als acrònims -Lapao i Lapapip- han estat una constant des que l’executiu d’Aragó va revelar la nova i sorprenent denominació del català, igual que les crítiques d’entitats lingüístiques i culturals i partits que censuren que els populars, en els diferents territoris on governen, estan obsessionats a esborrar el català. Segons que informa ‘El Punt Avui’ a més de Yuste, a la presentació del recurs també hi van assistir el senador socialista d’Aragó, José Maria Becana; el president de la CHA, José Luis Soro, i el coordinador general d’IU a Aragó, Adolfo Barrena, tots ells molt crítics amb la llei de llengües. Becana recordava que la normativa impulsada pel govern de Rudi no té suport acadèmic, universitari, ni tampoc de la Reial Acadèmia Espanyola, la RAE.

Tot plegat, una evidència entre altres, de la fòbia del govern central, centralista i nacionalista espanyol del ‘Partido Popular’, amb poder absolut, en contra de la llengua catalana. Pel que fa al govern aragonès, origen de tot l’enrenou, valdria més la seva dedicació a un Pla Autonòmic de Progrés i d’Expansió Econòmica mitjançant el qual, aquella ‘región’, -el ‘Partido Popular’ és més regionalista que autonomista- deixés de formar part de les 12 Comunitats Autònomes que reben més del que aporten. Només 5 aporten més del que reben i això no pot continuar de cap manera. Però, és clar, si cada any surten dels imposts dels ciutadans de Catalunya, 18.000 milions -un 8,5% del PIB català- que no tenen retorn per part del govern central, i se’n van cap a les 12 Comunitats que reben més del que aporten, per què cal fer cap esforç de progrés econòmic per part d’aquestes ‘regiones’? Si la nació catalana ja paga, per què esforçar-se? I a sobre, a l’Aragó, eliminen el nom de català de la llengua catalana, i a Extremadura baixen els imposts. I a sobre, van construint aeroports sense avions; línies de tren i autopistes duplicades deficitàries; més obres a les ambaixades; despesa funcionarial faraònica; ministeris amb competències duplicades; el poder financer i empresarial fa el que li dóna la gana; casos de corrupció a dojo…

El vídeo

Si tenen a bé, poden puntejar l’adreces de vídeo següents: http://youtu.be/kGAEUfK25so – http://youtu.be/xeZoHvWIV0Q

***********************************************************************************************

El Deure i la Glòria

Fi de la discriminació federal de les vivendes

<<Amb l’objecte d’ajudar als departaments i agències a portar a la pràctica la fi de la discriminació federal de vivendes i a coordinar els seus esforços, he creat el Comitè del President per la igualtat d’oportunitats de la vivenda. No és equitatiu ni humà el que es negui als nord-americans els beneficis d’habitar vivendes posseïdes per el Govern federal, o finançades mitjançant ajuda federal, tenint en compte simplement la raça, color, credo o l’origen nacional>>. (President John F. Kennedy, Conferència de Premsa, 20 de novembre 1962).

Martin Luther King y Kennedy

Rev. Martin Luther King and other civil rights leaders meet with President John F. Kennedy on August 28, 1963 at the White House. (Imatge: www.mundoesclavo.com). 

<<M’agradaria també anunciar que avui he signat una Ordre Executiva dirigida a tots els departaments i organismes federals perquè prenguin les mesures necessàries, a fi que impedeixin la discriminació en la venda o lloguer de mitjans d’allotjament posseïts o administrats per el Govern federal, vivendes construïdes o venudes com a resultat de crèdits o concessions realitzades pel Govern federal, i allotjaments que es puguin obtenir a través de programes de renovació urbana o del desenvolupament i reforma dels suburbis dirigida per organismes federals>>.

<<Amb relació als ja existents mitjans d’allotjament construïts o comprats com a resultat de crèdits directes del Govern federal o com a resultat del programa de Renovació Urbana, he ordenat a l’agència de vivendes i altres organismes adequats que emprin els seus bons oficis en promoure i estimular l’abandó de les pràctiques de descriminació que ara puguin existir en tal terreny…>>. (President John F. Kennedy, Conferència de Premsa, 20 novembre 1962).

El vídeo

Si tenen a bé, poden veure el vídeo següent:http://youtu.be/4cSrvqYKQH8

***********************************************************************************************

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

 

* LA RESPOSTA a la pregunta de la setmana anterior.- En general, la Corona catalano-aragonesa davant el Cisma d’Occident fou partidària del papa d’Avinyó enfront del de Roma. Pere III intentà de mantenir-se neutral, però el seu successor, Joan I, reafirmà el seu suport al papa avinyonès, sobretot quan fou elegit l’aragonès Luna, amb el nom de Benet XIII. En ser deposat (1416), el papa Luna es retirà a Peníscola (Baix Maestrat), on morí el 1422 sense haver acceptat la seva deposició. (Ulisses 11).

* LA PREGUNTA de la setmana.- Com transcorregué la primera fase de l’economia dels Països Catalans?

* LA CITACIÓ.- “Només s’és feliç en la proporció en què es dóna”. Louis Bromfield.11492-Louis_Bromfield_bio(Imatge: www.browsebiography.com)  

***********************************************************************************************

Els colors del món

65-4015

 

Armes químiques a la Primera Guerra Mundial. L’ésser humà neix criminal i assassí o l’hi fan tornar? (Imatge:www.taringa.net).

***************************************************************