El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

Placa-Major-Palma-plena-llacos_ARAIMA20140531_0229_5

En defensa de la llengua catalana

Plaça Major de Palma – ses Illes Balears – Països Catalans

(Imatge: www.racocatala.cat)

 

Resulta difícil de creure i d’acceptar que, després de 37 anys del retorn de la democràcia a Espanya -nació de nacions-; de la instauració de la monarquia parlamentària i de l’aprovació de la Constitució que en el seu article 3er., protegeix les llengües catalana, gallega i l’èuscar, el govern central, centralista, nacionalista espanyol i amb poder absolut del ‘Partido Popular’, així com els governs del mateix partit en els Països Catalans, hagin provocat un malestar tan gran en aquests territoris autonòmics. 

Manifestacions constants dels ciutadans contra la ‘Loqme’, més coneguda com la llei Wert; protestes aquí i allà, imposicions, càstigs i penalitzacions, vagues de fam en defensa de la llengua catalana, vagues en els centres docents, una autèntica marea verda al carrer…i, al capdevall, una revolució del poble en defensa de la seva mil.lenària llengua catalana, dels seus educadors, mestres, professors, catedràtics, doctors, rectors…i de l’escola catalana del Principat, la de ses Illes Balears, la del País Valencià i la de la Franja d’Aragó.

Després de 25 anys d’una exemplar i profitosa immersió lingüística lloada i posada com exemple per la Comissió Europea, l’actuació dels dirigents del ‘Partido Popular’ ha provocat una situació tan greu, que influeix en la pau, tranquilitat i assossec de les famílies i dels treballs d’ensenyament en els centres docents ubicats en els territoris autonòmics dels Països Catalans. Una tasca lloable de formar ciutadans lliures, responsables, autònoms, solidaris i capaços de tirar endevant el seu país, ja sigui Catalunya, ses Illes Balears, el País Valencià, l’Aragó o Espanya.

Ensenyants i professors que, com molts altres treballadors públics i privats, han vist reduïts els seus salaris i empitjorades les seves condicions laborals. Tenint que suportar, a més, una pressió constant en l’ensenyament -mitjançant la immersió lingüística- de les llengües catalana i castellana. A Catalunya, tots els alumnes finalitzen els seus estudis dominant les dues llengües, així com, per exemple, l’anglès. Tots junts aprenen sense separacions per classes i la qualitat de l’ensenyament i l’educació va progressant cada any.

 

Rebombori, malestar i desassossec a València

del-PP-que-llengua-valencia_ARAIMA20140201_0094_13(Imatge: www.ara.cat)

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va trigar poc més d’una setmana a contradir els dirigents del PP que s’han negat a acceptar que l’obligat cessament de les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià suposava la pèrdua de l’últim mitjà de comunicació públic i d’àmbit autonòmic que els quedava als valencians en llengua pròpia. Una manifestació a València sota el lema “Que no et retallin la llengua”.

 

El decret de plurilingüisme a València

 

Ho explicava Tere Rodríguez, del rotatiu ‘El Punt Avui’: El govern valencià (PP) va posar fi a més de vint anys d’existència de les denominades  línies en valencià amb l’aprovació del polèmic decret de plurilingüisme que dobla el nombre d’hores lectives en anglès i redueix el nombre d’hores en llengua pròpia.

El nou decret elimina el programa d’immersió lingüística (PIL), un dels dos programes d’ensenyament en català en educació primària juntament amb el programa d’ensenyament en valencià (PEV). Aquest programa estava adreçat al alumnat castellanoparlant i garantia el contacte amb el català més enllà de l’assignatura mateixa i l’adquisició de la llengua en igualtat de condicions que el castellà. L’eliminació d’aquest programa suposa la desaparició dels espais d’immersió lingüística i, segons van advertir els sindicats, “la marginació del català”.

El resultat: “Posarà un professor als quatre alumnes que han demanat estudiar en castellà”

El vicepresident i portaveu valencià, José Ciscar, va assegurar que la conselleria d’Educació reforçarà amb un professor més l’aula de primer d’infantil del Col.legi Pare Català de València i no canviarà a meitat de curs la llengua d’ensenyament a causa de la petició de quatre pares que demanen siga en castellà.

ACN/València (març)

 

En roda de premsa posterior al ple del Consell, Ciscar va explicar que la conselleria ha arribat a un principi d’acord amb pares, mares i la direcció del centre perquè així siga i que per a l’any vinent hi haja tres aules de valencià i una en castellà en els dos primers cursos d’infantil. El govern de Fabra es fa enrere així de la seua decisió inicial.

Ciscar ha remarcat que la solució de posar un nou professor per als quatre alumnes és “temporal” atès que l’any vinent ja es podrà oferir una nova línia en castellà al centre.

Els pares i mares d’alumnes d’infantil de 3 anys del Centre Públic Pare Català de València varen decidir el passat 5 de març en assemblea interposar un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia (TS) del País Valencià contra la decisió del govern d’Alberto Fabra de canviar a meitat de curs una unitat escolar en valencià a causa del recurs d’alçada interposat per quatre famílies que volen escolaritzar els fills en castellà.

El col.legi, situat al barri de Benimaclet, havia aconseguit per aquest curs obrir una nova unitat en valencià després d’una consulta prèvia amb els pares, amb una opció majoritària de famílies que demanen ensenyament en valencià en primera opció durant el període d’admissió.

Els pares denunciants al.leguen que no estaven informats del canvi de programa a valencià abans del període de matriculació. Per aquest motiu, les dos famílies varen interposar el passat 14 de juny un recurs d’alçada on demanen l’anul.lació del procediment de canvi de programa lingüístic pel qual s’obria una tercera línia en valencià.

La conselleria d’Educació ha donat el termini d’un mes al centre escolar per dur a terme el canvi de línia educativa d’una de les tres unitats educatives, obligant 21 alumnes a canviar de programa lingüístic a meitat de curs en contra de la voluntat de les famílies.

img_2262Una marea groga als carrers de Barcelona diu ‘no’ a Wert i a les retallades. Clar rebuig a una llei imposada pel ‘Partido Popular’ amb un fort contingut polític i ideològic que pretén dinamitar el model d’escola catalana, i a favor d’una escola pública. (Imatge: www.directe.cat).

 

Només una qüestió: quan el rei Felip VI regni a Espanya, nació de nacions constretes i amargades, demanarà al ministre d’Educació i Cultura, José Ignacio Wert, que presenti la dimissió?

2013071617020937412José Ignacio Wert Ortega

Ministre d’Educació, Cultura i Esport

(Imatge: lacienciaysusdemonios.com)

 

El vídeo

 

Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent: http://youtu.be/5M8EC5ZuxP0

 

————————————————————————————————————

 

   

El Deure i la Glòria

 

<<…govern, del poble, pel poble, i per al poble…>>

Abraham Lincoln

(Gettysburg, 1863)

 

Actitud envers els negocis

<<Però si hem d’enfrontar-nos amb l’escapament de l’or, d’una o altra forma devem eliminar el dèficit de la nostra balança de pagaments i continuar, al menys així ho crec jo, amb la reducció de les nostres extenses obligacions internacionals; devem evitar la inflació, modernitzar la indústria nord-americana i millorar la nostra posició en els mercats mundials>>. (President John F.Kennedy, Cambra de Comerç dels Estats Units, Washington, D.C.), 30 abril 1962).

El-presidente-John-Kennedy-durante-el-discurso-del-12-de-septiembre-de-1962

 (Imatge: espacioprofundo.es)

 

<<Hem treballat i treballem per establir el responsable punt de vista de que acomplim el nostre paper en l’economia, i no crec que l’historial de les nostres decisions, considerades en la seva totalitat, suggereixi que no som responsables devant els problemes de la indústria. Senyalaré els nostres esforços en el camp de la inflació, en el de la balança de pagaments, en el de la política de transports, per exemple, recentment anunciada, com a models d’aquesta nova preocupació. Espero per a molt aviat ser capaç d’apuntar també cap a normes més realistes d’imposts sobre la renda, sobre la depreciació en la vida del capital industrial, com així mateix cap a el saldo a favor del vuit per cent en les tributacions com a recompensa en les inversions d’equip i maquinària, que ja s’ha proposat i és en aquests moments objecte d’estudi per part del Senat>>. (President John F.Kennedy, Cambra de Comerç dels Estats Units, Washington, D.C., 30 abril 1962).

 

El vídeo

 

Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent:http://youtu.be/2GmZ1a5hnxo

 

***********************************************************************************************

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

 

* LA RESPOSTA a la pregunta anterior.- Totes les poblacions reials valencianes, tret de Morella, crearen juntes dependents de la dels Tretze, totes les quals secundàren València, a principis del 1521, en una dràstica supressió de les imposicions municipals, de les taxes reials i de la Generalitat. Bé que d’una durada menor, la revolta va establir-se també a Tortosa i Lleida, així com a Barcelona, on el tribunal ciutadà de prohoms sentencià a mort Bernat Marquilles i Melcior Negre i escapçà, així, les pretensions dels oficis, que havien aconseguit d’apoderar-se uns quants dies del govern municipal. (Ulisses-11).

* LA PREGUNTA.- On més es van estendre les revoltes?

 

* LA CITACIÓ.- “No hi ha camins rectes al món”.- Mao Zedong.

Mao Zedong o Mao Tse Tung en escritorio escribiendo (1)

Mao Zedong o Tse Tung

(Imatge: byricardomarcenaroi.blogspot.com)

 

***********************************************************************************************

Els colors del món

 

A few questions for Edward Snowden

 

* Cinco días antes del asesinato del presidente John F.Kennedy, la oficina del FBI de Nueva Orleans recibió un télex advirtiendo que se preparaba un atentado contra el presidente durante el fin de semana en Dallas (Texas), última semana de noviembre de 1963. El FBI no transmitió esta advertencia al Servicio Secreto ni a otras autoridades. Poco después del asesinato, el mensaje de télex desapareció del archivo de la oficina del FBI de Nueva Orleans.

0010392288 (1)

 

 

(Imatge: www.infobae.com)

* El 17 de noviembre de 1963 -cinco días antes del asesinato- un empleado del FBI llamado William S. Walter, estaba de guardia nocturna en la oficina del FBI en Nueva Orleans cuando llegó por el teletipo un mensaje de alerta donde se advertía sobre un posible intento de asesinato contra el presidente Kennedy. Walter llamó de inmediato a cinco agentes que dirigían las unidades de investigación local más importantes y consideró que ya había cumplido con su obligación.

* En 1976, Walter entregó una copia del texto del télex del FBI al Comité de Inteligencia del Senado que presidía el senador por Pennsylvania Richard Schweiker. Éste era el texto:

URGENTE: 1.45 A.M. ESTE 11-17-63 1 PÁGINA

A: TODOS LOS <<SACS>> (AGENTES ESPECIALES EN SERVICIO)

DE: DIRECTOR

AMENAZA DE ASESINAR AL PRESIDENTE KENNEDY EN DALLAS TEXAS 22 O 23 DE NOVIEMBRE DE MIL NOVECIENTOS SESENTA Y TRES. DIVERSA INFORMACIÓN ALARMANTE. INFORMACIÓN RECIBIDA POR EL BUREAU (sic) BUREAU HA DETERMINADO QUE UN GRUPO MILITANTE REVOLUCIONARIO PUEDE ATENTAR CONTRA EL PRESIDENTE KENNEDY EN SU VIAJE A DALLAS TEXAS PREVISTO NOVIEMBRE VEINTIDÓS STOP VEINTITRÉS DE MIL NOVECIENTOS SESENTA Y TRES. LAS OFICINAS QUE RECIBAN ESTE MENSAJE DEBEN CONTACTAR INMEDIATAMENTE TODOS LOS <<CIS>>, LOS GRUPOS LOGÍSTICOS <<PCIS>> E INFORMANTES DE GRUPOS HOSTILES Y DETERMINAR CUALQUIER BASE PARA AMENAZA. EL BUREAU DEBE PERMANECER ALERTA A TODA INFORMACIÓN ULTERIOR POR TELETIPO. OTRAS OFICINAS HAN SIDO AVISADAS. FIN. SE RUEGA ACUSE DE RECIBO.

Supimos por Walter que cuando ocurrió el asesinato, él estaba almorzando, pero inmediatamente corrió de regreso a la oficina del FBI en Nueva Orleans. En el archivo, encontró el télex de alerta junto al duplicado que él había hecho a continuación. Al momento copió el texto exacto del télex y lo guardó. Poco después, revisó de nuevo el archivo para comprobar que la nota de aviso estaba todavía allí. Alguien la había cogido. No había ninguna señal ni referencia al télex.

5112796969_006_lt 

US Senator Richard Schweiker

(Imatge: www.nbcuniversalarchives.com)

En 1976, William S. Walter entregó una copia del texto del télex del FBI al Comité de Inteligencia del Senado que presidía el senador por Pennsylvania Richard Schweiker.(Jim Garrison, Fiscal de Distrito de Nueva Orleans).

Aquesta és una qüestió oberta i plantejada a Edward Snowden

Thank you very much in name freedom, democracy and justice.

***************************************************************