El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

Conseqüències de portar el decret llei sobre pobresa energètica de la Generalitat de Catalunya, al Tribunal Constitucional

 

 

Bombers catalans alerten de la greu situació que comporta la pobresa energètica i el risc d’incendis

 

 

 

La manca de compassió i l’impediment de que Catalunya pugui desenvolupar una veritable autonomia -facultat de governar-se per les seves pròpies lleis-, colpeja a molts ciutadans de la nació catalana que, evidentment, abracen l’independentisme i l’escampen per tot arreu. Forma part d’una aspiració democràtica del seu dret d’expressió i que ampara l’Assemblea General de les Nacions Unides, mitjançant la Declaració Universal dels Drets Humans.

 

Independentisme que desde l’any 2006 el ‘Partido Popular’, després a l’oposició, va començar a escampar d’una manera veloç al portar la Llei Orgànica de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, d’obligat compliment, i referendat pels ciutadans de la nació catalana, al Tribunal Constitucional no renovat. I desde llavors, que l’independentisme s’escampa ‘in crescendo’ cap a  els quatre punts cardinals. La manca de diàleg per part del govern central, centralista, nacionalista espanyol i amb poder absolut del ‘Partido Popular’, encara ho fa més difícil i més cru. Aviat ja no hi haurà solució.

20120915_manifestacio_Diada-1

 Catalunya, Catalonia

 Aquesta és la realitat social de les aspiracions dels ciutadans de la nació catalana. No és una sèrie de la televisió de la nació federal dels Estats Units d’Amèrica formada per Estats que també són Estat. Això va de veritat. No és ciència ficció. És evident que en una veritable democràcia, cal preguntar-ho mitjançant les urnes. A les dictadures no.

 Les conseqüències es fan notar en molts aspectes de la vida dels ciutadans de Catalunya i, de retruc, també afecta a moltíssims ciutadans de les nacions d’Espanya. Un d’aquests fets -n’hi ha molts d’altres-, és que el govern espanyol va portar -una i altra vegada- el decret llei sobre pobresa de la Generalitat de Catalunya al Tribunal Constitucional, segons el qual prohibeix tallar el subministrament de gas i electricitat durant els mesos de novembre a març, per impagament, a la gent sense recursos i el Tribunal Constitucional va suspendre cautelarment el decret i, per tant, roman sense efecte.

 

obresa-energetica1

El govern de la Generalitat de Catalunya ja va demanar al Tribunal Constitucional l’aixecament immediat de la suspensió del decret de pobresa energètica. Més de 385.000 ciutadans de Catalunya no poden mantenir la llar a una temperatura adequada.  

 En un país amb un atur de més del 24 per cent i un milió de llars sense ingressos, costa molt d’entendre i acceptar que s’hagués suspés un decret humanitari justament davant els mesos més freds i de consum energètic imprescindible.

MarianoRajoy_web

 

 El president Mariano Rajoy va portar el decret llei sobre pobresa energètica de la Generalitat de Catalunya al Tribunal Constitucional. Les conseqüències per 385.000 ciutadans de Catalunya que no poden mantenir la llar a una temperatura adequada i molts sense electricitat són greus. És una qüestió que, evidentment, els ciutadans de Catalunya i d’Espanya ho tindran ben present a les properes conteses electorals. (Imatge: www.sueldospublicos.com).

 

Darrera de molts incendis hi ha situacions de pobresa energètica i precarietat

 

Són unes vivències que sembla que no puguin ser i que ens recorden el temps de Charles Dickens. Però, és clar, ens trobem en el segle XXI i no pas en el XIX. El capitalisme és una creació humana al servei de la persona humana. Humanitat i justícia social a favor dels més necessitats amb atorgament d’igualtat d’oportunitats. Treball per a tothom, amb una taxa d’atur zero. Si no s’acompleix això, el capitalisme i la política no tenen sentit. Es tracta de fer cas i posar en pràctica allò que demanava el president John F.Kennedy: <<Totes les nostres riqueses materials ens serviran de molt poc si no les utilitzem per acréixer les oportunitats del nostre poble>>. Posar-ho en pràctica és un deure dels representants del poble de la nació catalana.

 

pobresa

 Pobresa energètica. El Decret de Llei sobre pobresa energètica de la Generalitat de Catalunya, al Tribunal Constitucional. (Imatge: cerdanyolainforma.com).

 

Segons que expliquen els humanitaris Responsabilitat Social, Corporativa i Inclusió Social, cinc bombers del cos de la Generalitat han denunciat amb un vídeo al youtube que darrera de molts incendis de l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha situacions de pobresa energètica i precarietat. A través d’aquesta iniciativa volen sumar-se a la campanya a favor de la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica, que va llençar fa dos mesos l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i que continua amb recollida de firmes.

 

Tot i que no existeixen dades oficials sobre els incendis causats per situacions de precarietat, els bombers expliquen que s’han trobat casos de morts i ferits per un incendi provocat per una espelma en un pis sense subministrament elèctric.

 

Energetica-ILP-que-mesures-Catalunya_ARAIMA20140711_0131_5

(Imatge: www.ara.cat)

 

La PAH impulsa una ILP catalana sobre habitatge i pobresa energètica. El govern de la Generalitat de Catalunya demana al Tribunal Constitucional l’aixecament immediat de la suspensió del decret de pobresa energètica. (Imatge: www.ara.cat).

Així mateix, els bombers recorden el foc en un habitatge del Vendrell (Baix Penedès) en el qual van morir quatre menors el març de l’any passat, membres d’una família d’immigrants que havia estat desnonada d’un altre pis; o la parella d’ancians que va morir per inhalació de fums perquè cremaven espardenyes per escalfar-se, ja que no tenien calefacció.

1395877449_740215_0000000000_noticia_normal

L’endemà de la tragèdia d’un incendi d’un pis al Vendrell en el que van morir quatre nens. (Imatge: cadenaser.com).

 

Els bombers certifiquen que són factors de risc habituals l’ocupació d’habitatges en condicions precàries, instal.lacions elèctriques defectuoses, preses de subministraments irregulars, sobrecàrregues d’instal.lacions i electrocucions. A aquests riscos cal sumar-hi, a més, els relacionats amb la utilització d’estufes improvisades de llenya i de gas.

 

La Generalitat de Catalunya va presentar el decret llei sobre pobresa energètica; el govern espanyol del ‘Partido Popular’ -sempre contra Catalunya?- va portar aquest decret llei al Tribunal Constitucional, que el va acceptar a tràmit; Les agrupacions”Ciudadanos” i “Podemos” que pretenen governar a Espanya nació de nacions constretes i amargades, no hi tenen res a dir?

 

El vídeo

 

Si tenen a bé, poden puntejar l’adreça de vídeo següent:

 

ey7ovmluNA8

———————————————————-

El Deure i la Glòria

 

<<…Govern, del poble, pel poble, i per al poble…>>

Abraham Lincoln

(Gettysburg, 1863)

<<…aprofitar el temps que ens queda per impedir l’expansió de les armes nuclears, persuadir a altres països perquè no provin, transfereixin, adquireixin, posseeixin o fabriquin tals armes…>>.  (President John F.Kennedy, Discurs televisat a tota la nació, La Casa Blanca, Washington, D.C., 26 juliol 1963).

jfk_troops_AP

Negativa total a enviar tropes de combat a Vietnam i l’ordre de sortida de 1000 militars abans de finalitzar l’any 1963. Després de l’assassinat de Kennedy, el nou president Lyndon B. Johnson  va anul.lar immediatament aquesta ordre. El president assassinat havia anunciat la seva decisió de la sortida progressiva de tots els militars de Vietnam del Sud, durant els anys 1964 i 1965.

(Imatge: www.breitbart.com)

 Pau, Paz, Peace

 

<<Els prego que es parin a pensar un moment allò que significaria que tantes i tantes armes nuclears estiguessin en possessió d’altres tantes mans, en les mans de països petits i grans, estables i inestables, responsables i irresponsables extessos per tot el món. Llavors ningú podria descansar tranquil, desaparexeria per sempre l’estabilitat, la seguretat i, així mateix, s’esfumaria tota probabilitat de desarmament. Només existiria un increment en els perills de que esclatés una guerra accidental i una major necessitat de que les grans potències es maneflejessin amb allò que, d’altra banda, serien conflictes locals>>.  (President John F.Kennedy, Discurs televisat a tota la nació, La Casa Blanca, Washington, D.C., 26 Juliol 1963).

 

El vídeo

 

Si tenen a bé, poden veure els vídeos següents:

 syGLZaKIfEQ

 hTTrsLYptZA

 

———————————————————-

El naixement d’una nació. Què és Catalunya

 

LA RESPOSTA a la pregunta anterior.- El text mateix de la sentència arbitral de Guadalupe feia palès que les guerres remences havien implicat no tan sols els camperols afectats pel dret de remença, sinó, en general, tota la pagesia en lluita contra els drets senyorials derivats de la guerra: <<…per quan a nos consta, e és públic e notori, com tots los pagesos de remença, e molts que no són de remença…, post-posada tota temor de Déu…, en gran menyspreu de nostra justícia se són llevats en gran nombre e mà armada.>> (Ulisses, 11).

 

450px-Cataloniae_principatus_1608

Guerres remences – La Catalunya Vella

(Imatge: www.mindomo.com) 

LA PREGUNTA.- Què deixà clar la ‘sentència arbitral de Guadalupe’, del 1846?

La citació: “Jo considero que la responsabilitat en el tema famós del problema català, que no és un problema català, que és un problema espanyol, està en les elits de Madrid”. (Jorge Verstrynge).

verstryngeenpd

 Jorge Verstrynge

———————————————————-