Alta expressió
15 desembre 2010 per Carles Ovide
Aquesta vegada els Envinats ens hem reunit per tastar una petita representació dels que s’anomenen “vins d’alta expressió”. El motiu de la trobada no es voler establir comparatives entre els vins seleccionats, si no valorar-los, gaudir-los i esbrinar, si és que es pot, els motius pels quals aquests tipus de vins reben aquest apel·latiu.
Hem seleccionat quatre vins intentant que tots ells tinguessin com a aspecte comú els perÃodes de criança, aixà com el preu. I com a element diferencial la zona d’on provenen, de reconegut prestigi, com són Priorat, Rioja, Ribera del Duero i Toro.
Els vins triats, aixà com la seva fitxa i valoració, han estat els següents:
Clos Martinet 2004. Celler Mas Martinet Viticultors. DOQ Priorat: Elaborat amb cupatge de Garnatxa, Carinyena, Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot, i envellit durant 22 mesos en botes noves (30%), d’un vi (40%) i de dos vins (30%) de roure francès. De color cirera grana i capa mitja-alta. Aromes de fruita sobremadurada, balsà mic, mostrant-se curt en altres matisos caracterÃstics d’aquest vi com la mineralitat i els torrats. En boca es fruitós, conservant certa untuositat i cos, aspectes que ens recorden el gran vi que hauria de ser. Massa evolucionat al nostre modest entendre, estrany en un vi que ens ha demostrat en anteriors ocasions una guarda virtuosa, degut probablement a una mala conservació de l’ampolla.
El Puntido 2003. Celler Viñedos de Páganos. DOQ Rioja: Elaborat amb Tempranillo i envellit durant 18 mesos en botes de roure francès. De color cirera tapat i capa impenetrable, llà grima abundant i densa, d’aspecte untuós i gras. Aromes potents i complexes, destacant la fruita negra de bosc, espècies com el pebre, torrats fins i records de cuir i terra humida. Entrada en boca suau i elegant, cremós i amb molt bona persistència. Aconsellable decantar-lo abans.
Malleolus 2006. Celler Emilio Moro. DO Ribera del Duero: Elaborat amb Tinta fina i envellit durant 18 mesos en botes noves de roure francès. De color cirera tapat amb vora grana, d’aspecte dens i untuós. Aromes complexes i intensos de fruita negra confitada, balsà mics, records minerals i cafè, espècies. A la boca es presenta concentrat i potent, molt saborós i lleugerament vellutat, amb llarga persistència.
Numanthia 2006. Celler Numanthia Termes. DO Toro: Elaborat amb Tinta de Toro i envellit durant 18 mesos en botes noves de roure francès. Color cirera intens i llà grima densa. Aroma intens de fruita madura, cremós i carnós, molt varietal, amb sensacions minerals. En boca es mostra potent i cà lid, amb tanins secants però elegants, amb una persistència fantà stica de fruita madura. Per nosaltres, un dels millors vins que es produeixen a l’estat espanyol.
Excel·lents vins, tots ells molt representatius de la seva zona, que es caracteritzen per una aportació molt rica i potent de matisos i que, en definitiva, podriem qualificar com a d’alta expressió.
El que sà son, sense cap mena de dubte, és vins d’alta recomanació!