Garnatxa al Penedès
19 juliol 2009 per Carles Ovide
Al Penedès, a l’hora d’el·laborar vins negres và ren optar per l’entrada de ceps majorità riament francesos per fer uns vins de tall internacional destinats la majoria d’ells al mercat exterior. Raïms com el Cabernet Sauvignon, Merlot o Pinot Noir, comparteixen terreny amb l’Ull de llebre. Però també hi queda alguna Garnatxa. Poca, però la suficient com per a trobar un celler que el·labora un varietal d’aquest raïm tan nostre.
El celler Parés Baltà el·labora l’Hisenda Miret, un varietal de Garnatxa (100%) que pot presumir de ser l’únic d’aquestes caracterÃstiques en aquesta DO. Procedeix dels ceps de la finca Cal Miret, seguint mètodes de cultiu ecològic, amb una criança de 5 mesos en botes noves i de segon any de roure francés.
De color cirera apagat, capa baixa (d’aparença molt Borgonyès) i vora teula. Aromes de fruita vermella amb detalls molt caracterÃstics de la varietat com son els tocs de xocolata i regalesia, amb notes d’alcohol potser massa accentuades al principi que queden rebaixades amb el pas dels minuts (convenient prendre’l amb un toc de frescor, al voltant dels 15-16%). Amb molt bon recorregut en boca, cà lid i golòs, amb acidesa justa i final sedòs i persisent.
En definitiva un vi que val molt la pena tenir en compte, que es desmarca clarament dels del seu mateix territori. Potser l’únic aspecte negatiu sigui el seu preu, voltant els 20 €.
Salut!
Carles Ovide.