El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

   L’idioma i llengua llatina l’hauria de saber tothom. No només perquè venim de Roma, del seu Imperi, i tot el conglomerat de saviesa ens ve dels escriptoris de la Roma erudita i de les seves grans construccions. També, perquè el seu afany de victoriam, encara roman esculpit a les seves grandioses edificacions urbi et orbi.

  Mitra o Deus do sol invictus – Rogertour's travel and cultural wine tours

 

 WordPress.com

Mitra o Deus do sol invictus – Rogertour’s travel and cultural wine tours

 

   I d’aquest record romà agafem la paraula ‘invictus’. Coneguda a través de tota la seva història de treball i lluita, per Catalunya, Catalonia, immemorial i invicta nació catalana. Més forta que mai. Ens ho fa present, precisament ara, Lluís Companys, el president màrtir, afusellat pel franquisme. I tants d’altres empresonats i exiliats. Invictus, perquè Catalunya segueix impulsant l’independentisme. Un independentisme per exercir la facultat de governar-se per les pròpies lleis, no mitjançant una autonomia que és una farsa.

La catàstrofe encara vigent de les signatures del ‘Partido Popular’

Els que firmen, por Francesc-Marc Álvaro

La Vanguardia

   Invictus, sí,  davant el disbarat polític i menyspreador de la democràcia comés, l’any 2006, per Mariano Rajoy (Partido Popular) amb el suport de (Ciudadanos) a l’instar a signar contra la Llei Orgànica de obligado cumplimiento de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Un Estatut revisat pel Consell Consultiu de la Generalitat de Catalunya, aprovat pel Parlament, retallat i aprovat pel Congrés dels Diputats, el Senat, ratificat pel rei i pels ciutadans de Catalunya. Encara avui s’estan pagant les conseqüències per aquell error garrafal. L’independentisme mai havia estat tan fort com ara. Catalunya roman invictus.

El Tribunal Constitucional, una oportunitat perduda

Rajoy y Cataluña: de esos polvos vienen estos lodos

ElPlural.com

   Després del desastre polític de la recollida de signatures per part de Mariano Rajoy (Partido Popular) suport (Ciudadanos)  contra la Llei Orgànica de obligado cumplimiento de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, el gran salt cap al precipici. Portar-lo al Tribunal Constitucional. Allà, al tractar-se d’una Llei Orgànica ratificada pel poble i pel rei, es podia haver trobat un camí per una actuació més justa i de gran valor democràtic. Però, com s’ha anat veient durant els darrers quinze anys, la decisió i sentència del Tribunal Constitucional va ser equivocada. La pitjor de les sentències redactades després de quatre anys (2006-2010) d’incertesa, i sense poder desplegar una veritable autonomia emparada amb un Estatut d’Autonomia ratificat pel poble. Un Estatut encara més retallat -ja ho va fer el Congrés dels Diputats- i gran quantitat de pàgines ratllades i censurades. Un menyspreu cap als ciutadans de Catalunya, la Generalitat, el Parlament i la democràcia. Però Catalunya roman invictus en el seu camí cap a la independència. 

Cowboy de mitjanit”, i, no, no és Mas qui ha donat un “malson” als catalans La nova frontera

Catalunya, l’Estatut, les signatures, el Tribunal Constitucional…utilitzats com a arma electoral

   El senyor Rajoy, el Partido Popular suport Ciudadanos que van portar l’Estatut d’Autonomia de Catalunya al Tribunal Constitucional, es van lluir. L’any 2010 el Tribunal Constitucional dicta la pitjor sentència -quatre anys per fer-ho- i l’any següent el candidat Rajoy guanyava les eleccions generals. Una enorme opinió generalitzada, va destacar que s’havia utilitzat l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i les signatures com a arma electoral. I això ja es va agafar com a costum. Anar sempre contra Catalunya donava els seus rèdits electorals. Un molt mal precedent polític i democràtic que posava en evidència les conseqüències del mal tracte a Catalunya i desenterrava la força de l’independentisme.

   Rajoy va guanyar les eleccions, però, només posar el peu a La Moncloa començava el pitjor conflicte entre Catalunya i Espanya que va posar en evidència el problema espanyol amb la nació catalana. El govern de Rajoy, envoltat per nombrosos casos de corrupció, no va saber romandre a l’alçada de les circumstàncies i el conflicte amb Catalunya va anant creixent com una bola de neu. Bola que, avui dia, encara roda.

Més intel.ligència i responsabilitat política i menys repressió

   Als Governs d’Espanya, nació de nacions constretes i amargades; no reconegudes ni acceptades, li és molt difícil seure a dialogar, parlar, conversar sobre qüestions polítiques i autonòmiques. Contínuament mostren la seva supèrbia, altivesa i arrogància. Es pensen que Madrid és la capital del món. Es creuen que són infal.libles. El cas de Catalunya és una mostra i evidència de, fins a quin punt, fan les coses malament. Més intel.ligència i responsabilitat política i menys repressió.

   Certament, cap a una Catalunya Invictus.

El 10-J marca un abans i un després en la mobilització | Ivan Vila | barcelona | Política | El Punt Avui

Avui

El 10-J marca un abans i un després en la mobilització | Ivan Vila | Barcelona | Política | El Punt Avui

 

(En el proper ‘post’ d’aquest Blog hi haurà una continuació sobre aquesta situació política única a l’Europa lliure i que fa 15 anys que dura).

 

—————————————————–

EL DEURE I LA GLÒRIA

 

Per evitar el dèficit i la inflació, responsabilitat d’un president

Para evitar el deficit y la inflación, responsabilidad de un presidente

To avoid deficits and inflation, the responsibility of a president

(In Catalan language)

<<Al mateix temps que sigui presentat al Congrés al mes de gener el nostre programa d’impostos, també ho serà el pressupost federal per a l’any 1964. Les despeses de l’espai i la defensa necessàriament hauran d’augmentar, a fi de portar a la pràctica tots aquells programes que són necessaris a la nostra pròpia seguretat i que han estat autoritzats al Congrés pels membres dels dos partits mitjançant una majoria absoluta. També augmentaran lleugerament les càrregues fixes sobre el deute. Però puc dir-vos ara mateix que el total de totes les altres despeses combinades es mantindrà aproximadament en el seu nivell corrent >>.

(President John F.Kennedy, Club Econòmic de Nova York, Nova York, 14 de desembre de 1962).

 

Huntsville Rewound™ (AL/USA) Rocket City USA

Huntsville Rewound™ (AL/USA) Rocket City USA

<< At the same time that our tax program is presented to Congress in January, so will the federal budget for 1964. Space and defense expenditures will necessarily have to increase, in order to put all of them into practice. those programs that are necessary for our own security and that have been authorized in Congress by members of both parties by an absolute majority. Fixed charges on debt will also increase slightly. But I can tell you right now that the total of all other expenses combined will remain roughly at its current level. ‘

(President John F. Kennedy, Economic Club of New York, New York, December 14, 1962).

 

—————————————————–

LA FRASE

<<…el marc normatiu en vigor, igual que la seva aplicació, “encara no s’ajusten a la Convenció de les Nacions Unides”. Per això insta a l’Estat espanyol a aprovar “ràpidament” la llei de memòria democràtica, de la qual el govern espanyol va presentar el projecte al juliol…>>

(El Punt Avui)

(Comitè contra la Desaparició Forçada de l’ONU)

El relator de l'ONU exigeix a Espanya que jutgi els crims del franquisme

Diari ARA

El relator de l’ONU exigeix a Espanya que jutgi els crims del franquisme

—————————————————

LA LECTURA EN L’OCI NOCTURN

LES LLETRES HUMANES I IMMORTALS DELS LLIBRES

Miratges

(I)

<<Suposem que em dic Ishmael. Fa alguns anys, sense precisar-ne quants, trobant-me apenes sense diners i no tenint res a fer a terra, vaig sentir desitjos de navegar novament i de tornar a veure el món de l’aigua. És la meva manera de curar-me de l’avorriment i de purgar-me la sang. Quan sento que se’m formen uns plecs amargs al voltant de la boca, quan la meva ànima es converteix en un plujós i humit novembre, quan em sorprenc absort davant l’aparador d’una botiga de pompes fúnebres o seguint els enterraments que trobo al meu pas, i sobretot quan el tedi s’apodera de mi fins a l’extrem de veure’m obligat a fer esforços sobrehumans per no baixar al carrer i emprendre’l a cops de mà amb els barrets de la gent, llavors, m’adono que ha arribat l’hora de marxar. Això reemplaça en mi el suïcidi. El filòsof Catón va necessitar un gran valor per llançar-se sobre la seva espasa. A mi, però, en tinc prou d’embarcar-me. Tots els homes, en alguna època de la seva vida, han tingut la mateixa set d’oceà que jo…>>

HERMAN MELVILLE 

MOBY DICK

(Editorial Bruguera)

Mocha Dick, la ballena que sirvió de fuente de inspiración a Herman Melville para crear Moby Dick | National Geographic en Español

National Geographic en Español

—————————————————–

El violí exalta la grandesa musical del conjunt

—————————————————–

L’APOCALIPSI

 

85 años del golpe de estado fascista y aún nos disparamos con la memoria histórica | El HuffPost

El HuffPost

85 años del golpe de estado fascista y aún nos disparamos con la memoria histórica | El HuffPost

 

<<El bando de Franco contra la República dio paso a una guerra y una dictadura, pero desde entonces sólo hemos pasado página en falso. Ahí sigue la herida abierta>>

—————————————————–

 

 

IrisiCaixa valida la tecnología 'IonFlow' para neutralizar virus tipo SARS

Geriatricarea

IrisiCaixa valida la tecnología ‘IonFlow’ para neutralizar virus tipo SARS

IrsiCaixa certifica la eficacia de la tecnología ‘IonFlow’ para neutralizar y destruir el virus SARS-CoV-2 

—————————————————–