El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

⊕   Aquest text és una continuació de l’anterior ‘post’ titulat, ‘Invictus’, malgrat l’opressió constant contra Catalunya’ i que recorda la constant desgràcia de l’actuació governamental espanyola contra Catalunya, immemorial nació catalana. Som diferents, doncs, existim.

L’hecatombe i les seves conseqüències

   L’hecatombe de la recollida de signatures pels territoris de les nacions, comunitats autònomes -autònomes?-, regiones que formen Espanya contra la Llei Orgànica de obligado cumplimiento de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. La sentència del Tribunal Constitucional -quatre anys per ser emesa- contra aquesta Llei Orgànica d’un Estatut aprovat, ratificat i ja retallat. Sempre contra Catalunya. Qui més paga menys rep. Arma electoral. Conseqüències.

Contra Catalunya, tot si val

   Però no és només les signatures i la sentència. Contra Catalunya, tot si val. Un ofec econòmic i social mai vist en l’hemisferi occidental. La xifra gegantina de 16.800 milions d’euros -ara ja es parla de 20.000-, un 8’2% del PIB català que, cada any, surten dels impostos dels ciutadans de Catalunya es van cap a Madrid i no tenen retorn per part de l’Estat central i centralista. Només el 18% de les inversions imprescindibles i establertes per part de l’Estat espanyol a Catalunya. Això sí, a Madrid, el 100% i a sobre no volen pagar impostos. Si ja els paguen els ciutadans de Catalunya, per què els han de pagar a Madrid i a altres indrets dels territoris de les nacions, comunitats i regiones que formen la denominació Espanya? Això sí, ones de funcionaris castellans i escassetat d’emprenedors i nous empresaris.

(

(Foment del Treball)

La independència, una necessitat de justícia

   Els ‘Economistes per la Independència’ expliquen en doctes treballs que <<Espanya no ajuda Catalunya ni amb serveis ni amb infraestructures, amb la qual cosa l’acció del govern espanyol dificulta la productivitat i competitivitat de l’economia catalana i de retruc les economies espanyola i europea, que veuen com l’Estat espanyol frena un dels seus principals motors econòmics>>. Certament, la independència és una necessitat de justícia.

   Mentre que els ingressos els recapta l’Estat, la gestió de la despesa recau, pel que fa a les competències transferides, en les comunitats autònomes. La dinàmica de repartiment fiscal que s’ha concretat entre els pressupostos de l’Estat i Catalunya ha donat un sistema de finançament on Catalunya aporta un escreix de recursos impositius a l’Estat espanyol (diferència entre el que Catalunya aporta amb impostos i el que rep en forma de serveis i infraestructures) d’un 8 per cent del PIB de Catalunya segons la metodologia de càlcul del flux monetari (5 per cent segons el criteri del flux del benefici).

   Segons s’explica en ‘l’Estudi dels Economistes per la Independència’, aquest escreix, que Catalunya envia a Espanya i que no torna ni en forma de serveis ni d’infraestructures, és d’una gran magnitud ja que equival aproximadament al 50% del pressupost de la Generalitat, i és un import equivalent al que destina a salut, ensenyament, benestar social, habitatge, cultura i seguretat.

El Punt Avui

Petició i diàleg no correspost, origen d’un conflicte irresolut

   El Molt Honorable 129è President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va intentar arribar a un acord amb el president Rajoy per treballar, dialogar sobre un Pacte Fiscal en el marc d’un Estat democràtic i modern. Una i una altra vegada va demanar per trobar-se amb Rajoy. A Madrid, a Barcelona allà on calgués, amb informes, documentacions que mostren l’ofec econòmic i social d’una Catalunya molt mal finançada. Una injustícia que evidència un espoli fiscal i un sistema de finançament absolet. El govern de Rajoy ja ho sabia tot això, però, sempre contra Catalunya. Qui més paga menys rep. La sínia d’Espanya, nació de nacions constretes i amargades; no reconegudes ni acceptades.

Rajoy i el seu govern del PP ho van fer molt i molt malament

EL PAÍS

      El president Artur Mas va explicar al president Mariano Rajoy, el creixent augment del malestar social i de l’independentisme a Catalunya, que va anant creixent a marxes forçades així com les manifestacions de llibertat d’expressió per part dels ciutadans. La Generalitat, el Parlament, els Ajuntaments, nombroses institucions polítiques i econòmiques es feien ressò del maltracte a Catalunya. Com es pot tractar d’aquesta manera a una nació immemorial que aporta el 20% al PIB espanyol i que segons les dades publicades pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, Catalunya ha estat la nació d’Espanya que més ha contribuït al creixement de les exportacions al conjunt de l’Estat, amb una quota del 25’9%?

  El president Rajoy i el seu govern del Partido Popular ho van fer molt i molt malament. Actuacions polítiques i judialització de la política que no es correspon a un país lliure europeu del segle XXI. Inhabilitacions, càstigs, multes i el gran desastre espanyol que va deixar astorat al món lliure, encara tenia que arribar.

   Mentre, la Catalunya dels cops de porra del ‘Primer d’Octubre de 2017’, del càstig del nomenat 155, dels representants presos polítics catalans i els exiliats polítics encara actuals, ha proporcionat contra el virus infernal, una vacuna catalana al món desenvolupada per la farmacèutica Hipra, d’Amer (Girona). Educació, investigació, empreses, empresaris, emprenedors i ganes de treballar.

   Desprès del desastre polític, econòmic i social ocasionat per la mala política del Partido Popular, suport Ciudadanos, a Catalunya, immemorial nació catalana, -2006/2017-, encara el Partido Popular volen tornar a governar?

 

   (En el proper ‘post’ en parlarem, perquè, després de 15 anys del desastre, el conflicte del problema espanyol amb Catalunya segueix vigent. Cas obert).

—————————————————-

   EL DEURE I LA GLÒRIA

 

PER EVITAR EL DÈFICIT I LA INFLACIÓ, RESPONSABILITAT D’UN PRESIDENT

PARA EVITAR EL DÉFICIT Y LA INFLACIÓN, RESPONSABILITAT DE UN PRESIDENTE

TO AVOID DEFICIT AND INFLATION, RESPONSIBILITY OF A PRESIDENT

 

<<Aquesta no és una tasca fàcil. Durant els nou anys passats, les despeses civils domèstiques del Govern nacional van augmentar en una mitjana de més del set i mig per cent. Les despeses dels governs locals van augmentar en un índex anual del nou per cent. Les despeses del Govern de l’Estat de Nova York, per exemple, han augmentat en anys recents fins a un deu per cent anual. En una època en què necessàriament l’escala de sous del Govern ha augmentat -i cito Nova York com a exemple- i en què la nostra població i altres factors augmenten alhora que també ho fan la demanda de serveis i ajuda estatal, proper pressupost federal, que manté les despeses domèstiques al seu nivell actual, representarà un important esforç en el control de despeses.

(President John F.Kennedy, Club Econòmic de Nova York, Nova York, 14 de desembre de 1962).

 

(Diariomotor)

<< This is not an easy task. During the past nine years, the national government’s domestic civil expenditures increased by an average of more than seven and a half percent. Local government expenditures increased at an annual rate of nine percent. New York State government spending, for example, has increased in recent years by as much as 10 percent per year. At a time when the government salary scale has necessarily increased – and I cite New York as an example – and when our population and other factors are increasing as the demand for state aid and services is increasing, the The next federal budget, which maintains household spending at its current level, will represent a major spending control effort.

(President John F. Kennedy, Economic Club of New York, New York, December 14, 1962).

<<Aquest pressupost reflectirà, entre altres economies, una reducció en el dèficit postal de set-cents cinquanta milions de dòlars. Així mateix, reflectirà un estalvi de tres-cents milions de dòlars en els costos d’emmagatzematge dels excedents de gra (com a resultat de la llei de cereals de 1961, tindrem en magatzem dos terços menys del que altrament hauríem tingut el gener de 1963). D’altra banda, també haurem estalviat uns sis-cents milions de dòlars com a resultat de la cancel·lació de la fabricació de sistemes d’armes poc pràctiques o que han quedat antiquades. El secretari McNamara està estudiant un programa de reducció en els costos que s’espera que produeixi un estalvi d’almenys tres mil milions anuals al Departament de Defensa, en suprimir la duplicació i les instal·lacions que no són essencials. Altres organismes del Govern han de fer el mateix>>.

(President John F.Kennedy, Club Econòmic de Nova York, Nova York, 14 de desembre de 1962).

(Wikiwand.com)

<< This budget will reflect, among other economies, a reduction in the postal deficit of 750 million dollars. It will also reflect a savings of $ 300 million in storage costs for surplus grain (as a result of the 1961 Grain Act, we will have two-thirds less in stock than we would have otherwise had in January 1963). On the other hand, we will also have saved some six hundred million dollars as a result of canceling the manufacture of impractical or outdated weapon systems. Secretary McNamara is studying a cost reduction program that is expected to save at least $ 3 billion annually at the Defense Department by eliminating duplication and nonessential facilities. Other government agencies should do the same >>.

(President John F. Kennedy, Economic Club of New York, New York, December 14, 1962).

—————————————————–

LA FRASE

   

   <<El Consell d’Europa considera que el “caràcter generalitzat” dels maltractaments a les presons de l’Estat és de “greu preocupació”. “Segueix existint un patró” d’abusos a les presons de l’Estat i reclama a les autoritats espanyoles un “missatge contundent” contra aquests abusos…>>

(Comitè Europeu per a la prevenció de la Tortura del Consell d’Europa)

Consell d’Europa

—————————————————-

LA LECTURA I EL SENY EN L’OCI NOCTURN

LES LLETRES HUMANES I IMMORTALS DELS LLIBRES

Miratges

(I)

<<Mireu la vostra ciutat a l’illa de Manhattan, envoltada de molls com un escull de corall. El comerç l’envolta com si fos escuma. A dreta i esquerra, tots els carrers desemboquen al mar. El punt extrem dels barris baixos és la <<Bateria>>, la noble avançada de la qual és banyada per les onades i refrescada per les brises que, tot just unes hores, no sabien què és la terra. Mireu tota aquesta multitud de gent que sent el desig del mar!…>>

   Passegeu pels voltants de la ciutat en una somnolenta tarda dominical. Aneu des de Corlears Hooks fins a Coenties Slip. I des d’allà, passant per Whitehall, cap al nord. Què és el que veieu? Sentinelles silenciosos, milers d’homes immòbils, que somien amb el mar. Alguns s’acoden a les estaques o s’asseuen als extrems de les esculleres, mentre que altres, per sobre dels parapets, contemplen els vaixells que vénen de la Xina. I n’hi ha també que s’enfilen als pals, com si volguessin veure més lluny del que es veu des de terra. Gairebé cap, però, són mariners. Es tracta d’homes que es passen la setmana tancats entre quatre parets de guix, clavats als tamborets, lligats als taulells o reblats als seus despatxos. Per què són aquí? Potser no hi ha belles praderies per a ells? Què és el que fan davant del mar?>>

HERMAN MELVILLE 

MOBY DICK

(Editorial Bruguera)

El Periódico de Aragón

Herman Melville

(Nueva York; 1 de agosto de 1819—ibíd.; 28 de septiembre de 1891)​ fue un escritor, novelista, poeta y ensayista estadounidense).

—————————————————–

LA MÚSICA IMMORTAL

SONDHEIM: Smiles Of A Summer Night- The Orchestra in rehearsal

El compositor y letrista Stephen Sondheim, conocido por obras como ‘West Side Story’ o ‘Gypsy’ y considerado una de las mayores leyendas de Broadway, murió este viernes a los 91 años en la localidad de Roxbury, en Connecticut, informó el New York Times.

 

Vola, Stephen, cap al cel acompanyat d’un gran núvol de músics, actors i cançons

—————————————————-

L’APOCALIPSI

FEMP

Es correspon a una situació incomprensible; a un planeta llunyà i inhumà. Apagat, fosc, tenebrós, sinistre… Això passa a la Terra, el planeta blau, el de la llum, el color, la vida… Escenes i fets terribles de maltractaments, en aquest cas, a les dones. Mares, esposes, àvies, companyes… capaces de forjar una vida nova i treballar per oferir felicitat i benestar. Mai la violència contra les dones es correspondrà a la civilització humana i a l’entesa i el comportament educacional del valor humà, sigui quina sigui la pressió d’una societat tan bona i alhora tan cruel.

EL PAÍS

Marie Curie (1867-1934, premio Nobel de Física en 1903), en su laboratorio parisiense en los primeros años del siglo XX.

Fue la moderna heroína de principios del siglo XX. Un icono científico que saltó en vida del laboratorio a los libros de texto. Marie Curie obtuvo el Nobel de Química de 1911 por su descubrimiento del radio. Años antes, en 1903, había logrado ya el preciado galardón en la modalidad de Física de forma conjunta con su marido, Pierre Curie, y el profesor Henri Becquerel por sus investigaciones sobre la radiactividad.

—————————————————-

 

Diari de Girona

IrsiCaixa confirma que la immunitat cel·lular protegeix les persones que no generen anticossos d’una covid-19 greu

El centre demostra que les cèl·lules T tenen una resposta efectiva contra el virus, que evita una inflamació excessiva

 

—————————————————–