De vacances……
8 setembre 2008 per Dani Coll
Aquestes vacanes, aprofitant la meva visita a l’illa de Tenerife, vaig tenir l’ocasió de deixar-me caure per “La casa del vino La Baranda”. Es tracta d’una hisenda canaria del segle XVII, destinada a la promoció dels vins de qualitat de l’illa i que inclou el museu insular de la vinya i el vi de Tenerife. Ah! També s’hi troba el museu de la mel, però ho deixarem estar, a no ser que les abelles últimament hagin aprés a fer vi.
Dels vins de l’illa no es que es puguin dir meravelles però, tenint en compte que es tracta d’una illa petita i on en recòrrer pocs kilometres, pots passar d’estar arrant de mar als més de 3.000 metres d’altitud, ens trobem amb una diversitat poc freqüent en altres llocs. Això i la seva situació geogrà fica, fa que en aquesta petita illa s’hi trobin més de 22 microclimes diferents que també contribueixen a aquesta proliferació vinÃcola que està dividida en 5 DO (Déu n’hi dó per una illa tant petita.
Evidentment vaig acabar a la sala de tast deixant-me recomanar pel personal de la casa, donada la meva total desconeixença dels seus vins, i he de confessar que em van sorprendre gratament.
Tajinaste 2007: Jove negre, varietal de Listán Negre. DO Valle de la Orotava. Color cirera intens, aroma de fruita madura i pedra seca. Saboròs en boca, amb cert volum i fruitòs. Equilibrat.
Carbajales 2007: Negre amb criança de 4 mesos en botes de roure francès. Cupatge de Listán Negre i Cabernet Sauvignon. Color cirera brillant de capa mitja. Roure molt ben integrat amb la fruita, tanins suaus. Fruitòs i amb una pas per boca molt elegant i suau. El que em va sorprendre més era el seu color, gens propi de vins elaborats amb Cabernet. Suposo que era donat per una maceració més aviat curta
Viña Norte 2007: Blanc de fermentació en fusta. 100% Listán Blanco. Color groc pà l·lid. Aromes a fruites tropicals, cÃtrics. En boca es fruitòs i equilibrat. Una persona al tastar-lo va dir: “Em recorda al cava”. Sense més comentaris.
Bé, com a comiat destacaré un fet: Els vins canaris son uns grans desconeguts per a la inmensa majoria de consumidors de vi de la penÃnsula, el que vol dir que quasi tota la producció es ven a les illes. Es evident que els el·laboradors s’hauran d’esforçar per oferir tipicitat i diferenciació dels seus vins per a poder introduir-se en el mercat nacional i estranger. I per això tenen un marc incomparable com son els seus terrenys volcánics, que donen als seus vins caracterÃstiques úniques.
Una recomanació: No deixeu mai de tastar les joies enològiques dels llocs on aneu. Totes valen la pena!
Salut i Bon Vi !
Carles Ovide.