El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Clos de l'Obac 2004

El passat dia 15, tot sopant en companyia de la Bibiana, en Dani i l’Helena, vàrem obrir una ampolla de Clos de l’Obac, anyada 2004. Vi d’un cupatge de 5 varietats, on destaquen Carinyenes de més de 50 anys, juntament amb un alt percentatge de Garnatxa, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah i amb un envelliment de 12 mesos en botes noves de roure francès.

D’aquest vi en vull destacar un aspecte que ens va agradar moltíssim quan vàrem visitar el celler Costers del Siurana, i es que el seu cupatge es el mateix anyada rera anyada, el que fa que temps abans de la verema es calculi la quantitat de raïm aproximat en els ceps, per saber amb exactitud el percentatge a utilitzar de cada varietat. Aquest fet provoca que l’únic factor determinant per diferenciar les anyades sigui la climatologia.

Aquesta ampolla la teníem pendent des de la visita que vàrem realitzar al celler, a Gratallops, en motiu de la nostra estada durant el cap de setmana de la Fira del vi de Falset d’enguany.

I per fi va arribar el dia!! Aquest Priorat, reconegut entre els grans vins de guarda del món no va decebre gens. Al principi, es va mostrar molt tancat i inexpressiu, tot i que l’ampolla va romandre una hora i mitja oberta abans de ser servida. Però després de la seva decantació aquest sensacional vi va començar a despertar i a oferir una complexitat sublim, plena de records de fruita negra madura, mineralitat, tanins elegants i una fusta ben integrada amb certs records de vainilla. Carnós i de recorregut llarg. Un equilibri perfecte entre la finor dels grans “caldos” i la força del Priorat. En resum un vi, i crec que en Dani estarà d’acord amb mi, d’una personalitat única. Un vi que va acompanyar un llom de bacallà a la muselina d’all i una cassola de galteta de vedella amb bolets del temps que va preparar l’Helena i que tardarem a oblidar.

Però les nits son llargues i donen per gaudir de molt més! Abans de tot vàrem tenir l’oportunitat de tastar un Tokaji, Oremus anyada 2000, 3 puttonyos. Magnífic vi elaborat amb raïm atacat per la “botrytis cinerea” (el que els francesos en diuen la podridura noble en l’elaboració dels seus reconeguts Sauternes), un fong que podreix el fruit, fins a deixar-lo sense aigua i amb una alta concentració de sucre. Vi dolç de color àmbar, dens i brillant. Aromes de mel, albercoc i codony. Una delícia que vàrem acompanyar amb un foie caramelitzat i maldon i amb un carpaccio de gambes.

I per acabar la nit, en el transcorre d’una magnífica sobretaula, un clàssic dels xampanys, el Moet & Chandon, que va acompanyar un magnífic pastís de poma i unes tires de pell de taronja confitada banyades en xocolata, creativitat exclusiva de la Bibiana i en Dani, que a mi, particularment, em van entusiasmar.

Per acabar només em cal afegir una cosa: Quan vulgueu hi tornem!!

Salut i bon vi!!
Carles Ovide.