El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Vins varietals! Aquesta ha estat la proposta dels envinats Enric i Marc.

Ep! I a cegues! Per anar esbrinant les característiques de cada varietat sense influències d’etiquetes. Un fantàstic exercici que ens ha descobert una cosa molt clara: No es tant fàcil com sembla!

(Veure Fotografies del tast)

Les varietats proposades vàren estar les següents: Garnatxa, Malbec, Cabernet Sauvignon, Mencía, Ull de Llebre, Merlot, Monastrell, Sirah i Prieto Picudo.

Sense tenir cap més pista que la del propi vi a la copa, la maquinària sensorial es posa a treballar més agudament, intentant rebre les característiques pròpies de cada varietat. I al final de l’exercici, com es normal, es va fer la valoració pertinent dels encerts que s’havien obtingut a l’hora de dictaminar si el vi tastat era d’aquella o altra varietat, i francament, no vàrem estar massa fins !!

A manera de conclusió, ens va semblar que les característiques de cada varietat queden sumament modificades depenent d’aspectes com la zona, la vinificació, la criança, etc. i que fan que les particularitats de cada raïm quedin disminuides o enmascarades en més o menys mesura.

Els vins tastats vàrem ser aquests:

Tres Picos 2007 (Garnatxa): DO Campo de Borja. Bodegas Borsao, SA. Color cirera intens amb ribet violaci. Aromes de fruita vermella amb certs tocs florals. Bona estructura, tanins dolços i agradables amb un final sedòs i equilibrat.

L’Ame 2005 (Malbec):Vi de la Tierra de Castilla. Celler Alto Landon, situat a la província de Cuenca. 12 mesos de criança en botes noves de roure francés. Vi de color cirera intens amb aromes concentrades de fruites vermelles. Molt bona estructura i integració de la fusta amb la fruita, amb tocs de vainilla. En boca es fresc, amb final fruitòs i agradable.

Ochoa 2004 (Cabernet Sauvignon): DO Navarra. Bodegas Ochoa, SA. Vi de color cirera picota i vora teula. Aromes de llarga criança en fusta, cuir i tabac, amb matisos de fruita madura. Tanins potents i secants i postgust llarg.

Finca La Cuesta 2005 (Mencía): DO Bierzo. Bodegas Luna Beberide, SL. 16 mesos de cirança en botes de roure francés i americà. De color cirera tapat amb vora grana. Aromes de fruita madura amb molt bona integració de la fusta. En boca es potent amb tanins madurs i postgust llarg.

Muruve 2004 (Tempranillo o Tinta de Toro): DO Toro. Bodegas Frutos Villar, SL. Criança de 9 mesos en botes de roure americà principalment i en menys proporció en roure francès. De color cirera brillant i vora teula. Aromes a fruites del bosc. Equilibrat, amb bon cos i acidesa però poca persistència en boca. Hi ha Toros molt millors.

Clos Mont-Blanc 2004 (Merlot): DO Conca de Barberà. Celler Concavins, SA. Criança d’11 mesos en botes de roure americà. De color cirera picota i vora teula. Fruita molt madura amb poc encert en la integració de la fusta, en definitiva poca cohesió entre les dues. Tanins per pulir que en boca porten records aspres. Decebedor!

Juan Gil 2006 (Monastrell): DO Jumilla. Bodegas Juan Gil. 12 mesos de criança en botes de roure francès. De color cirera brillant i net, amb vora violàcia. Aromes de fruita vermella confitada i notes fumades de la fusta. Recorregut fruitòs i golòs. Tanins agradables. En boca es equilibrat, fresc, fruitòs i persistent.

Enrique Mendoza 2005 (Sirah): DO Alicante. Bodegas Enrique Mendoza. 11 mesos de criança en botes noves de roure francès. Cirera tapat amb ribet grana. Aromes florals i de fruita vermella confitada. Records de regalesia i vainilla. Bona estructura, amb tanins dolços i final golòs.

Pago de Valdemerina 2006 (Prieto Picudo): Vinos de la Tierra de León. Bodegas Villacezán, SL. 12 mesos de criança en botes de roure francès i americà. Color cirera picota, capa alta i vora violàcia. Aromes de fruita vermella i tocs florals. Fusta ben integrada, amb records balsàmics. En boca es fresc i potent, amb molt bona acidesa que ajuda a una major persistència de gust.

Salut i bon vi!
Carles Ovide