El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Abadia Retuerta

Aquestes vacances passades per les terres de Burgos i Ribera del Duero m’han permès visitar les bodegues d’Abadia Retuerta, a Sardón de Duero (a 20Km de Valladolid).

El total de 200Ha de vinyes dividides en 54 pagos i treballades de forma independent, són ubicades al límit de l’anomenada Milla del Oro (de Tudela de Duero a Peñafiel), de costat d’altres bodegues com Finca Villacreces, Vega Sicilia o Cepa 21 entre d’altres. No comparteix amb aquestes la denominació de Ribera. Els seus vins porten la categoria de Vinos de la tierra. Això és degut al fet de trobar-se geogràficament fora de l’àmbit i, sobretot, per no seguir les regles imposades pel consell regulador, decidint treballar de forma diferent els seus vins, tant en composició com en sistema de comreu.

Després de visitar les vinyes, ubicades a banda i banda al voltant de la bonica abadia de Santa María de Retuerta i amb el Duero com a limitador de la part més baixa, es veu clarament el sistema de treball per pagos (54 en total) treballats de forma independent uns dels altres. Tal i com ens van explicar, a cada pago hi ha un conjunt de ceps escollits per tal d’analitzar-los cada dia per comprovar-ne el seu creixement i necessitat d’aigua i actuar en conseqüència a tota la parcel.la. Sobta veure que hi ha disponible un reg per goteig (?) individualitzat i que s’activa a voluntat. Les varietats plantades són de tempranillo (majoritàriament), cabernet sauvignon (en bona proporció) i, en quantitat molt inferior (10%), merlot, syrah i fins i tot, petit verdot.

La bodega i tot el sistema de manipulació, fermentació i emmagatzematge del vi ha estat dissenyada per l’enòleg francès Pascal Delbeck basant-se en el treball per gravetat (el vi mai és bombejat entre les tines durant el remontat o a les botes, sempre es fa per diferència d’alçades, amb l’ús de grues). Actualment, l’el.laboració i el seguiment dels vins el fa el també prestigiós enòleg Angel Anocíbar Beloqui. Amb 54 tines d’acer inoxidable (una per cada pago) dividides en dues files i amb l’ús de dues grues que permeten elevar el most fins la tina corresponent per fer el remontat (cada 4 hores) es fa el procés de fermentació. La criança és realitzada en la bodega, ubicada sota un turó a la mateixa instal.lació i amb un total de 4000 bótes de roure francès i americà que tenen una rotació mitja de 2 a 4 anys.

Les bótes són també dividides en files i columnes, en forma de matriu i es segueix també amb el mateix sistema de treball per gravetat, tant per ompir-les com per netejar-les s’utilitzen igualment grues. Per fer el trasiego han patentat un sistema que permet fer-lo sense moure la bóta. A la part inferior de la bóta hi ha un dispositiu que permet extreure el vi a voluntat que cau en un recipient i amb la grua es pot tornar a posar pel tap de la part superior.

Acabada l’explicació, vam poder fer un petit tast d’alguns dels seus vins :

Abadia Retuerta Selección especial 2006. Cupatge de tempranillo (75%), cabernet (20%) i Merlot (5%). De capa mitja-alta i amb rivet vermell. Fruita ben integrada amb tocs de vainilla i espècies pel seu pas per bóta de 12 mesos. Una mica alcohòlic. Fàcil de beure. Segueix amb la bona sensació que ja havia tingut amb el 2004. Un molt bon vi relació qualitat-preu (15€).

Cuveé Palomar 2004. Cupatge de tempranillo (80%), cabernet (20%). De capa mitja-alta amb rivet roig picota. Destaquen espècies (pebre) tot i mantenir la fruita ben present. Semblant al Selección Especial però més refinat, amb un aire més intens i més de filosofia burdalesa. Té 18 mesos de bóta francesa.  

Pago Negralada 2006. Tempranillo 100%. Del millor pago de tempranillo de la finca (a poca alçada, a peus del Duero). Capa mitja amb rivet teula. Amb tota la complexitat de matisos del tempranillo amb una criança de 24 mesos. Seda a la boca. Una meravella. El millor tempranillo que he tastat mai (!).

Dani Coll.