El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Abadia Retuerta

Aquestes vacances passades per les terres de Burgos i Ribera del Duero m’han perm√®s visitar les bodegues d’Abadia Retuerta, a Sard√≥n de Duero (a 20Km de Valladolid).

El total de 200Ha de¬†vinyes dividides en 54 pagos i treballades de forma independent, s√≥n ubicades al l√≠mit de l’anomenada Milla del Oro (de Tudela de Duero a Pe√Īafiel), de costat d’altres bodegues com Finca Villacreces, Vega Sicilia o Cepa 21 entre d’altres.¬†No comparteix amb aquestes la denominaci√≥ de Ribera. Els seus vins¬†porten la categoria de Vinos de la tierra. Aix√≤ √©s degut¬†al fet de trobar-se geogr√†ficament fora de l’√†mbit i, sobretot, per no seguir les regles imposades pel consell regulador, decidint treballar de forma diferent els seus vins, tant en composici√≥ com en sistema de comreu.

Despr√©s de visitar les vinyes, ubicades a banda i banda al voltant de la bonica abadia de Santa Mar√≠a de Retuerta i amb el Duero com a limitador de la part m√©s baixa,¬†es veu clarament el sistema de treball¬†per pagos (54¬†en total)¬†treballats de forma independent¬†uns dels¬†altres. Tal i com ens van explicar, a cada pago hi ha un conjunt de ceps escollits per tal d’analitzar-los cada dia per comprovar-ne el seu creixement i necessitat d’aigua i actuar en conseq√ľ√®ncia a tota la parcel.la. Sobta veure que hi ha disponible un reg per goteig (?) individualitzat i que s’activa a voluntat.¬†Les varietats plantades s√≥n de tempranillo (majorit√†riament), cabernet sauvignon (en bona proporci√≥) i, en¬†quantitat molt inferior (10%),¬†merlot, syrah i fins i tot, petit verdot.

La bodega i tot el sistema de manipulaci√≥, fermentaci√≥¬†i emmagatzematge del vi ha estat dissenyada per l’en√≤leg franc√®s Pascal Delbeck basant-se en el treball per gravetat (el vi mai √©s bombejat entre les tines durant el remontat o a les botes, sempre es fa per difer√®ncia d’al√ßades, amb l’√ļs¬†de grues). Actualment, l’el.laboraci√≥ i el seguiment dels vins el fa el tamb√© prestigi√≥s en√≤leg Angel Anoc√≠bar Beloqui. Amb 54 tines d’acer inoxidable (una per cada pago) dividides en dues files i amb l’√ļs de dues grues que permeten elevar el most fins la tina corresponent per fer el remontat (cada 4 hores) es fa el proc√©s de fermentaci√≥. La crian√ßa √©s realitzada en la bodega, ubicada sota un tur√≥ a la mateixa instal.laci√≥ i amb un total de 4000 b√≥tes de roure franc√®s i americ√† que tenen una rotaci√≥ mitja de 2 a 4 anys.

Les b√≥tes s√≥n tamb√© dividides en files i columnes, en forma de matriu i es segueix tamb√© amb el mateix sistema de treball per gravetat, tant per ompir-les com per¬†netejar-les s’utilitzen igualment grues. Per fer el trasiego han patentat un sistema que permet fer-lo sense moure la b√≥ta. A la part inferior de la b√≥ta hi ha un dispositiu que permet extreure el vi a voluntat que cau en un recipient i amb la grua es pot tornar a posar pel tap de la part superior.

Acabada l’explicaci√≥, vam poder fer un petit tast d’alguns dels seus vins :

Abadia Retuerta Selecci√≥n especial 2006. Cupatge de tempranillo¬†(75%), cabernet (20%) i Merlot (5%). De capa mitja-alta i amb rivet¬†vermell. Fruita ben integrada amb¬†tocs de vainilla i esp√®cies¬†pel seu pas per b√≥ta de 12 mesos.¬†Una mica alcoh√≤lic. F√†cil de¬†beure. Segueix amb la bona sensaci√≥ que ja havia tingut amb el 2004. Un molt bon vi relaci√≥ qualitat-preu (15‚ā¨).

Cuveé Palomar 2004. Cupatge de tempranillo (80%), cabernet (20%). De capa mitja-alta amb rivet roig picota. Destaquen espècies (pebre) tot i mantenir la fruita ben present. Semblant al Selección Especial però més refinat, amb un aire més intens i més de filosofia burdalesa. Té 18 mesos de bóta francesa.  

Pago Negralada 2006. Tempranillo 100%. Del millor pago de tempranillo de la finca (a poca alçada, a peus del Duero). Capa mitja amb rivet teula. Amb tota la complexitat de matisos del tempranillo amb una criança de 24 mesos. Seda a la boca. Una meravella. El millor tempranillo que he tastat mai (!).

Dani Coll.