El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

A la darrera trobada, els Envinats hem tingut la sort de compartir tast amb l’Agustí Ensesa, fundador i Director de l’Escola de Tastavins del Gironès i creador i màxim responsable del GiroVi Concurs anual de vins i caves de Catalunya, una de les personalitats més reconegudes a l’àmbit del vi gironí. (Veure les fotos de la trobada)

També President de Mestres tastavins i cellerers de Catalunya i apassionat del vi, és una d’aquelles persones carismàtiques i estimades per tothom, tant pels professionals com per nosaltres els aficionats. Només calen uns minuts seguint les seves explicacions, per adonar-se que la seva saviesa, fruit del tast sincer i expert, és d’aquella que no s’aprèn a les escoles i que val la pena escoltar i seguir.

La proposta que ens portà als Envinats, fou un tast de vins de la DO Penedès, però també va incorporar per ‘escalfar motors’ un agradable blanc jove i un negre també jove de Pays d’Oc (Languedoc-Rosselló), ambdòs vins “primeurs” de l’anyada 2009, que surten al mercat quasi un mes abans que els populars i famosos “beaujolais” de la Borgonya francesa, que van sobtar per la seva explosiva i agradable aroma a fruita fresca i dolça.

Seguidament ens va sorprendre amb un rosat que surt dels cànons habituals dels processos de vinificació, El Gran Feudo (Bodegas Chivite), fermentat en les seves lies. Un vi de l’anyada 2007 que s’aparta totalment de les característiques pròpies d’aquests tìpus de vins, frescos i fruitosos, per agafar tocs d’una certa criança que crida l’atenció per la seva singularitat, que no per les seves aportacions sensorials.

Els vins tastats del Penedès van ser :

Gran Desclòs. Celler Planas-Albareda. Anyada 2004. Elaborat 100% amb Merlot. Criança de 6 mesos en botes noves de roure francès. Color cirera tapat amb vora robí. Aromes de fruita madura i florals, espècies. Roure cremòs i tanins suaus. Molt varietal. Sedòs i persistent a la boca.

La Pierola. Anyada 2006. Elaborat 100% amb Merlot. Criança de 12 mesos en botes de roure francès. Color cirera picota de capa impenetrable. Aromes de fruita madura confitada, vainilla. Tanins encara per pulir que sequen la boca. Aspre i contundent. Un vi de llarg recorregut que segur que millorarà amb el pas del temps.

Torre del Veguer. Celler Torre del Veguer. Anyada 2005. 85% Cabernet Sauvignon i 15% de Carinyena i Merlot. Criança de 12 mesos en botes de roure americà. Color cirera picota, vora grana. Aromes de fruita negre, torrefacte. Roure ben integrat amb la fruita. A la boca es aspre i potent, amb poc recorregut.

Mas la Roca. Celler Vallformosa. Anyada 1999. Elaborat 100% amb Syrah. Criança de 6 mesos en botes de roure francès. Color teula amb vora taronja. Aromes subtils de fruita vermella i flors. Roure molt integrat i tanins sedosos i suaus. En boca es mostra lleuger i fresc tot i els seus 10 anys.

Reserva Martí. Celler Albet i Noya. Anyada 2004. Cupatge d’Ull de llebre, Syrah, Cabernet Sauvignon i Merlot. Criança de 12 mesos en botes noves de roure francès i 2 en ampolla. Color cirera molt intens, quasi tapat, amb vora teula. Aromes intensos de torrats sobre un fons de fruita madura, complexe. Tanins suaus i madurs, vainilla. A la boca es potent ì saboròs, fruitòs, amb un recorregut molt notable. Un vi magnífic.

Finca La Milana. Celler Albet i Noya. Anyada 2005. Cupatge de Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Ull de llebre. Criança de 13 mesos en botes noves de roure francès. Color cirera tapat amb vora grana, de capa alta. Fruita negra madura (mòres), torrats, balsàmics, tocs de tabac. Excel·lent complexitat. Roure molt ben integrat, cremòs. A la boca es potent, amb cos i molt bona acidesa, fresc, fruitòs. Amb un recorregut persistent de fruita madura. Esplèndid!

Fantàstica selecció la que ens va proposar l’Agustí, amb el que esperem gaudir d’un altre tast ben aviat!

Carles Ovide i Dani Coll.