El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Aquesta vegada, els Envinats, de la mĂ  de l’Enric i en Jordi, ens hem acostat a una nova DO catalana. (veure fotos).

Costers del Segre es un dels territoris vinĂ­coles mĂ©s extensos de la penĂ­nsula, que comprèn quasi la totalitat de la provĂ­ncia de Lleida, des del Pallars JussĂ , fins a Les Garrigues, al peu del Montsant i des de les terres Ă rides de ponent fins a La Segarra. Tot aquest extens territori estĂ  dividit en set subzones; Les de Raimat i SegriĂ , a l’oest de la ciutat de Lleida, formen el nucli originari de la DO, d’on s’obtenen vins de tall mediterrani. MĂ©s al nord es troben les d’Urgell i Artesa de Segre, amb un clima mĂ©s rigoròs, on es conreen varietats resistents a aquests climes extrems, d’on s’obtenen vins de tall mĂ©s fresc. A l’est trobem la subzona de les Valls del riu Corb, terres seques i Ă rides, d’on surten vins mĂ©s rodons i alcohòlics. MĂ©s al sud, a tocar de la serralada del Montsant, hi troben la subzona de les Garrigues, amb magnĂ­fiques vinyes de Cabernet Sauvignon i Garnatxa que produeixen vins negres molt mĂ©s cĂ lids i equilibrats. I finalment, la subzona mĂ©s jove de totes, la del Pallars JussĂ , que ofereix una viticultura de paĂ­s fred que combinada amb el clima mediterrani, dona uns resultats molt acceptables.

La selecciĂł de vins per tastar va ser aquesta:

Raimat Brut Nature: Vi espumòs elaborat pel celler Raimat, subzona del mateix nom, 70% Chardonnay i 30% Pinot noir. Espumòs de color groc brillant i bombolla fina. Aromes intensos de flors i pastisseria. Cremòs i fruitòs, amb una excel·lent acidesa. Un magnĂ­fic espumòs de tall molt “champenoise”.

Raimat Vinya 27 Chardonnay 2009: Blanc del celler Raimat. Varietal de Chardonnay. De color groc pĂ lid amb tons verdosos. Aromes florals i de fruites tropicals amb tocs fumats. A la boca es fresc i untuĂłs, amb bona acidesa i records fruitosos.

AgalĂ­u 2008: Blanc elaborat pel celler l’Olivera, subzona Valls del riu Corb. Varietal de Macabeu, fermentat i criat en botes de roure francès. Color groc palla, amb aromes complexes de flors blanques i balsĂ mics. A la boca es lleuger però estructurat, fruitòs i saboròs.

Bru de Verdú 2007: Del celler Cercavins, subzona Valls del riu Corb. Negre elaborat amb 70% Ull de llebre i 30% Syrah, amb criança de sis mesos en botes de roure americà i francès. De color cirera fosc i brillant. Aromes de fruita madura, espècies. A la boca es fresc, cremòs, amb notes de fruita dolça i tanins madurs.

La Figuera 2006: Celler La Figuera, de la subzona d’Artesa de Segre. Negre elaborat amb cupatge de Cabernet Sauvingon i Ull de llebre, amb pas per botes de roure. Color cirera tapat amb vora teula. Aromes de fruita vermella confitada amb notes de vainilla. Pas per boca astringent, amb tanins durs i records de fruita madura.

Petit GrealĂł 2005: Celler Vinya l’Hereu de SerĂł, subzona d’Artesa de Segre. Negre elaborat amb cupatge de Syrah, Merlot i Cabernet Sauvignon. Color cirera tapat intens i ribet amb tons robĂ­. Aromes de fruita vermella i negra de bosc, amb tocs balsĂ mics i minerals accentuats per un any de criança en dipòsit d’acer inoxidable. A la boca entra fresc però complexe, amb tanins rodons i records de fruita compotada i cuir.

Cèrvoles 2005: Del Celler Cèrvoles, subzona Les Garrigues. Negre elaborat amb cupatge d’Ull de llebre, Cabernet Sauvignon, Garnatxa i Merlot i criança de 12 mesos en botes de roure francès. Color cirera tapat amb ribet de lleugers tons blaus, de capa alta i llĂ grima densa. Aromes complexes de fruita madura, pruna i terra humida, amb torrefactes de la criança en fusta. A la boca es potent i carnòs, amb tanins madurs i estructurat, amb un final llarg de fruita madura.

Geol 2006: Celler Tomàs Cusiné, subzona Les Garrigues. Negre elaborat amb cupatge de Merlot, Cabernet Sauvignon, Carinyena, Cabernet Franc i Marselan, amb criança de 10 mesos en botes noves de roure francès. De color cirera intens i brillant, de capa alta. Aromes de fruita madura, amb fons de tabac i cacau, amb molt bona integració de la fusta que aporta suaus torrefactes. A la boca es presenta fresc i fruitòs, potent, amb tanins ben presents però polits i un post-gust llarg i saboròs de fruita madura i xocolata negra. Esplèndid.