El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Com ja anunci√†vem, el passat dia 1 de maig ens v√†rem acostar a Gratallops per tal d’assistir, dintre dels actes de la 15a Fira del Vi de Falset, al 4rt Tast amb Llops (veure fotos), acte que t√© com a finalitat donar a con√©ixer i promocionar els vins del poble de Gratallops, on es tracta de posar de relleu la personalitat dels vins elaborats amb ra√Įms que procedeixen √ļnica i exclusivament d’aquest municipi. De fet, als cellers ja els hi est√† perm√©s etiquetar els seus vins amb el nom del poble com a element diferencial.

Els cellers que participaven i dels que v√†rem poder tastar els seus vins de la collita 2008, molts d’ells encara per embotellar, van ser: Celler¬†Alvaro Palacios, Sara i Ren√© Viticultors, Celler Ripoll Sans, Celler de l’Abadia, Celler Cecilio, Clos Mogador, Sa√≥ del Coster, Clos i Terrasses i Clos Figueres; i com a cellers convidats: Celler Vall.llach de Porrera, Celler Descendientes de J. Palacios del Bierzo, i Celler Oremus d’Hongria.

Tot i el gran potencial que endevinem en la majoria dels vins tastats, com era¬†previsible (essent de la collita del 2008) a la majoria els manca encara almenys un parell d’anys d’ampolla per demostrar les seves qualitats de grans vins que s’espera d’ells. I √©s que potser l’√ļnica cr√≠tica que es pot fer a aquests tipus d’events tant enriquidors pel m√≥n del vi √©s que tastar a l’avan√ßada est√† molt b√© i √©s molt interessant, per√≤ creiem que sempre s’hauria de fer proposant tamb√© la comparaci√≥ amb el mateix vi per√≤ ja acabat. Aix√≤ √©s :¬†amb¬†la seva versi√≥ o anyada ja √≤ptima per al consum. D’altra manera, al tastador li pot quedar una sensaci√≥ de desenc√≠s o de desconcert i es fa molt dif√≠cil valorar ‘all√≤ que podr√† ser’. √Čs per aix√≤ que,¬†sincerament, no vam ser capa√ßos d’identificar trets comuns en els vins tastats per diferenciar-los als d’altres pobles de la zona.¬†Segurament, una an√†lisi m√©s detallada, en condicions m√©s controlades (en un local amb diferents copes, sense la calor de l’exterior, amb temperatures correctes,…) i feta per professionals m√©s ensinistrats que no pas nosaltres,¬†pot portar a una diferenciaci√≥ dels vins de poble, per√≤ nosaltres aquella tarda no la vam saber trobar.

De tots els vins tastats,¬†nosaltres destacar√≠em¬†el Canyarets 2008 de Fredi Torres, del¬†Celler Sa√≥ del Coster¬†per la seva sinceritat¬†de plantejaments¬†apostant per la carinyena negra, l’especialitat que segons en Fredi s’adapta i representa millor el terreny del Priorat. Un vi que encara no ha comercialitzat per√≤ que sens dubte caldr√† tenir molt en compte quan estigui llest. Tamb√© ens va agradar for√ßa el Clos Clara 2008 del Celler de l’Abadia, un copatge de garnatxa (40%), carinyena (40%), syrah (10%)¬†i cabernet sauvignon (10%) amb una fruita fant√†stica i promesa d’integraci√≥ de la fusta amb un parell d’anys d’ampolla. Tamb√© un celler interessant a seguir.

La resta de propostes, totes interessants i amb gran qualitat, per√≤ sense sorpreses destacables i necessitant for√ßa temps d’ampolla per poder brillar i gaudir-ne.¬†Comentar que fora de la mostra de vins de poble,¬†¬†el Celler¬†VallLlach de Porrera¬†com a convidat, va oferir el seu fant√†stic VallLlach 2007, un vi que vam trobar que jugava amb l’avantatge de que¬†ja √©s a punt per al seu consum i que ens va agradar molt√≠ssim.

A banda d’aquesta trobada, vam aprofitar el viatge per fer una ullada a la Fira de Falset on vam poder tastar algunes coses interessants. Per exemple, Clos Dominic Vinyes baixes, un vi d’un celler que ofereix vins que encara no hav√≠em pogut tastar i que ens va fer molt bona impressi√≥, mereixent una cata m√©s acurada. No vam deixar escapar la possibilitat de provar noves anyades de vells coneguts com el Dido 2008, Martinet Bru, Cruor,… tots seguint la l√≠nia de la qualitat de les DOs Priorat i Montsant.

Per√≤ tot sovint quan es visita una fira de vins, apareixen agradables sorpreses com la que vam tenir quan vam estar tastant les noves anyades dels bons vins del Celler Cap√ßanes. Despr√©s de tastar els seus coneguts Vall del Cal√†s i Costers del Gravet, en Francesc Quintana, una de les √†nimes del celler, ens va descobrir un pinot noir (s√≠, pinot noir !) fet a Cap√ßanes. Es tracta d’un vi que prov√© d’una petita parcel.la on han decidit conrear aquesta delicada varietat. Fidels al car√†cter innovador que sempre ha tingut el Celler de Cap√ßanes (recordem el seu vi kosher), ara s’atreveixen amb aquest nou vi, apropant-nos la subtilesa de la famosa varietat borgonyesa amb un resultat molt interessant i que ja en aquesta primera anyada, sorpren per la seva bona qualitat i adaptabilitat a un terreny i a un clima que a priori no √©s el m√©s adient.

Carles Ovide i Dani Coll.