El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Com ja anunciàvem, el passat dia 1 de maig ens vàrem acostar a Gratallops per tal d’assistir, dintre dels actes de la 15a Fira del Vi de Falset, al 4rt Tast amb Llops (veure fotos), acte que té com a finalitat donar a conéixer i promocionar els vins del poble de Gratallops, on es tracta de posar de relleu la personalitat dels vins elaborats amb raïms que procedeixen única i exclusivament d’aquest municipi. De fet, als cellers ja els hi està permés etiquetar els seus vins amb el nom del poble com a element diferencial.

Els cellers que participaven i dels que vàrem poder tastar els seus vins de la collita 2008, molts d’ells encara per embotellar, van ser: Celler Alvaro Palacios, Sara i René Viticultors, Celler Ripoll Sans, Celler de l’Abadia, Celler Cecilio, Clos Mogador, Saó del Coster, Clos i Terrasses i Clos Figueres; i com a cellers convidats: Celler Vall.llach de Porrera, Celler Descendientes de J. Palacios del Bierzo, i Celler Oremus d’Hongria.

Tot i el gran potencial que endevinem en la majoria dels vins tastats, com era previsible (essent de la collita del 2008) a la majoria els manca encara almenys un parell d’anys d’ampolla per demostrar les seves qualitats de grans vins que s’espera d’ells. I és que potser l’única crítica que es pot fer a aquests tipus d’events tant enriquidors pel món del vi és que tastar a l’avançada està molt bé i és molt interessant, però creiem que sempre s’hauria de fer proposant també la comparació amb el mateix vi però ja acabat. Això és : amb la seva versió o anyada ja òptima per al consum. D’altra manera, al tastador li pot quedar una sensació de desencís o de desconcert i es fa molt difícil valorar ‘allò que podrà ser’. És per això que, sincerament, no vam ser capaços d’identificar trets comuns en els vins tastats per diferenciar-los als d’altres pobles de la zona. Segurament, una anàlisi més detallada, en condicions més controlades (en un local amb diferents copes, sense la calor de l’exterior, amb temperatures correctes,…) i feta per professionals més ensinistrats que no pas nosaltres, pot portar a una diferenciació dels vins de poble, però nosaltres aquella tarda no la vam saber trobar.

De tots els vins tastats, nosaltres destacaríem el Canyarets 2008 de Fredi Torres, del Celler Saó del Coster per la seva sinceritat de plantejaments apostant per la carinyena negra, l’especialitat que segons en Fredi s’adapta i representa millor el terreny del Priorat. Un vi que encara no ha comercialitzat però que sens dubte caldrà tenir molt en compte quan estigui llest. També ens va agradar força el Clos Clara 2008 del Celler de l’Abadia, un copatge de garnatxa (40%), carinyena (40%), syrah (10%) i cabernet sauvignon (10%) amb una fruita fantàstica i promesa d’integració de la fusta amb un parell d’anys d’ampolla. També un celler interessant a seguir.

La resta de propostes, totes interessants i amb gran qualitat, però sense sorpreses destacables i necessitant força temps d’ampolla per poder brillar i gaudir-ne. Comentar que fora de la mostra de vins de poble,  el Celler VallLlach de Porrera com a convidat, va oferir el seu fantàstic VallLlach 2007, un vi que vam trobar que jugava amb l’avantatge de que ja és a punt per al seu consum i que ens va agradar moltíssim.

A banda d’aquesta trobada, vam aprofitar el viatge per fer una ullada a la Fira de Falset on vam poder tastar algunes coses interessants. Per exemple, Clos Dominic Vinyes baixes, un vi d’un celler que ofereix vins que encara no havíem pogut tastar i que ens va fer molt bona impressió, mereixent una cata més acurada. No vam deixar escapar la possibilitat de provar noves anyades de vells coneguts com el Dido 2008, Martinet Bru, Cruor,… tots seguint la línia de la qualitat de les DOs Priorat i Montsant.

Però tot sovint quan es visita una fira de vins, apareixen agradables sorpreses com la que vam tenir quan vam estar tastant les noves anyades dels bons vins del Celler Capçanes. Després de tastar els seus coneguts Vall del Calàs i Costers del Gravet, en Francesc Quintana, una de les ànimes del celler, ens va descobrir un pinot noir (sí, pinot noir !) fet a Capçanes. Es tracta d’un vi que prové d’una petita parcel.la on han decidit conrear aquesta delicada varietat. Fidels al caràcter innovador que sempre ha tingut el Celler de Capçanes (recordem el seu vi kosher), ara s’atreveixen amb aquest nou vi, apropant-nos la subtilesa de la famosa varietat borgonyesa amb un resultat molt interessant i que ja en aquesta primera anyada, sorpren per la seva bona qualitat i adaptabilitat a un terreny i a un clima que a priori no és el més adient.

Carles Ovide i Dani Coll.