El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Aquest¬†passat 21 d’agost els Envinats vam assistir a la 3a Nit dels Vins de Torroja, una mostra completa de tots els vins que¬†ofereixen els diferents cellers ubicats a aquesta vila del Priorat. (veure fotos)

La recepci√≥ es va fer la mateixa tarda¬†a l’Hotel Abadia amb la degustaci√≥ d’un magn√≠fic Trio Infernal 0/3 2008. All√≠ vam poder compartir unes primeres impressions amb els organitzadors i con√®ixer companys d’altres blocs de vi com en Jaume, autor de¬†Vins de Catalunya, un interessant bloc on podeu trobar-hi una¬†bona quantitat de notes¬†de cata que ha realitzat en una extensa llista de cellers que ha visitat. Bona¬† feina, Jaume !

Seguidament, amb l’ajut de vehicles 4×4, els organitzadors ens van oferir una explicaci√≥ a peu de vinya de les diferents finques que envolten el poble, identificant-les pels¬†seus viticultors i cellers propietaris, aix√≠ com les caracter√≠stiques clim√†tiques i¬†de tipus de¬†terreny de les diferents vessants que¬†encerclen¬†la¬†vila. Ens va cridar especialment l’atenci√≥, els costers d’una de les finques de Trio Infernal, amb una plantaci√≥ molt intensiva de syrah¬†on els ceps, molt junts i¬†sense terrasses, representen un exemple clar de les¬†dificultats¬†per comrear vi al Priorat.

Despr√©s de gaudir de les vistes del poble a m√©s de 400m d’al√ßada, vam traslladar-nos a la magn√≠fica Terrassa de Cal Compte per fer el tast, a cegues,¬†dels vins de la vila. El marc no pot ser m√©s ben triat :¬†des de la mateixa taula de tast, pots gaudir del paisatge d’on prov√© el vi, com si fessis glops directament de la vinya !

Una bona idea aquesta de proposar el tast professional de manera informal.¬† Aquest tipus d’events guanyen molta espontane√Įtat i permeten una descoberta m√©s sincera de la tipicitat general dels vins locals, m√©s que no pas tastant-los de forma m√©s t√®cnica i precisa al voltant d’una taula. Per√≤ malgrat¬†agradar-nos el format, creiem que el nombre de vins a tastar¬† (27) va ser una mica excessiu. El tast de m√©s de¬†15 vins ja suposa un problema per a¬†nosaltres per tal de poder-los valorar de la manera m√©s honesta i correcta possible:¬†o b√© te’n deixes alguns, o b√© el tast queda distorsionat, i¬†provar i valorar tots 27 que hi havia a la taula va ser complicat.

Cal dir que la majoria de vins tastats no varen¬†presentar defectes significatius, llevat d’un d’ells que presentava unes notes sulfuroses molt accentuades, el que d√≥na fe de la bona feina que realitzen els elaboradors, per√≤ tampoc v√†rem trobar vins que ressaltessin de manera significativa per tenir virtuds destacables.

Dit aix√≤, resulta comprom√®s destacar algun dels vins tastats ja que sap greu no esmentar-ne d’altres que segurament en serien mereixedors. De tota manera,¬†del tast a cegues a peu de terrassa i a primera impressi√≥, en destacar√≠em : el Torroja¬† 2008 Vi de Vila i l’Arbossar 2007 del Celler Terroir al l√≠mit; el Destrankis 2008 del Celler Aixal√† Alcait, que ens va causar molt bona impressi√≥; el Trio Infernal 2/3 del Celler Combier-Fischer-Gerin SL; i l’Elix del Celler Melis; tots ells pel fet de mantenir¬† un bon equilibri entre fruita i crian√ßa i ser fidels a la idea dels vins de poble.

Les notes de tast dels 5 vins que destaquem, s√≥n les seg√ľents:

Torroja Vi de Vila 2008: Color cirera tapat. Aromes de fruita madura i espècies. Excel·lent integració de la cremositat i torrats del roure amb la fruita. A la boca tornen els sabors de fruita madura, combinats amb bona carnositat i potencia i tocs minerals.

Arbossar 2007: Color cirera i vora grana. Aromes de fruita madura, torrats del roure, records de fruits secs, terra humida. A la boca es carnòs i complexe, astringent, amb bona estructura.

Destrankis 2008: Color cirera intens i vora robí. Aromes de fruita vermella confitada, tocs de xocolata. A la boca és estructurat, fruitós i fresc, amb bona acidesa i llarg postgust. Molt expressiu.

Trio infernal 2/3: Color cirera tapat. Aromes de fruita madura, terròs i mineral.  A la boca és potent i complexe, amb molt bon final.

Elix: Color cirera tapat. Aromes de fruita de bosc, terra humida i espècies. A la boca és potent i carnós, mineral.

La vetllada va continuar a la piscina p√ļblica de Torroja on es va fer un nou¬†tast obert al p√ļblic en general i on vam poder conversar amb la gent dels diferents cellers i retrobar les nostres fam√≠lies per comentar les sensacions d’una intensa tarda de vins.

Una fant√†stica jornada, de qualitat i ben preparada¬†que vam poder gaudir gr√†cies a la il.lusi√≥ i a l’esfor√ß de tots els¬†viticultors del poble i al suport de l’Ajuntament de Torroja representat pel seu alcalde, Jordi Aixal√†. Bona feina!

Esperem retrobar-nos en la propera edició.

Carles Ovide i Dani Coll