El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
  • Inici
  • Qui som
  • Vols que catem el teu vi ?

Envinats

És quan bec que hi veig clar

Articles
Comentaris

VallLlach. Tastant Porrera (II)

1 Gener 2011 per Dani Coll

La visita a Vall Llach feia temps que desitjàvem fer-la, sabedors que visitar aquest celler et dóna l’oportunitat d’endinsar-te en els inicis d’aquesta fantàstica època que està vivint Porrera i el Priorat, esperàvem amb il·lusió viure més a prop i conèixer de primera mà tot el procés de vinificació dels seus vins (veure fotos).

I és que – recorrent al símil futbolístic – a Vall Llach han aconseguit crear un dream team del vi :  des d’uns propietaris que han sabut equilibrar amb mesura l’estimació pel poble amb el just reconeixement als pagesos productors sense oblidar el necessari rendiment empresarial, passant per la saviesa de la tradició de qui fa anys que fa vi i, combinant-ho amb la modernitat i noves idees de la joventut, tots plegats aconsegueixen fer possible un projecte d’alta qualitat posant davant de tot la terra i la gent.

Així que, quan l’Albert Costa, responsable enòleg juntament amb el Salustià Àlvarez, ens va convidar amablement a fer-los una visita després del TastaPorrera 2010, els Envinats vam estar molt contents de poder arrodonir un dia perfecte. 

Primer de tot, l’Albert ens va acompanyar a la casa anomenada “La Final”, ubicada al bell mig de la Plaça, on el celler hi té tota l’estructura, maquinària i materials necessaris per a la recepció i elaboració dels seus vins. Allà ens va explicar amb tot tipus de detalls els processos i accions que es prenien per fer de la qualitat, el més alt distintiu del celler. 

Les varietats principals amb què es fan els vins són les característiques carinyena i garnatxa, però també fan ús de merlot, cabernet sauvignon i syrah. Tot prové de diferents parcel·les o trossos de finques de Porrera i voltants. Dels trossos de vinyes centenàries propietat del celler se’n fa el Vall Llach i de les vinyes més noves se n’extreu la producció per l’Embruix. Continuant les bones relacions que sempre han mantingut amb altres propietaris de vinyes centenàries, els compren la producció per destinar-la al seu segon vi, l’Idus, que representa molt fidelment el que seria el vi de la vila de Porrera.

Ens agrada recordar especialment la política de preus que ja des dels seus inicis ha seguit i continua seguint Vall Llach : el respecte pels pagesos que són qui realment treballen la vinya, oferint-los un preu just i adient a la qualitat del que produeixen. Aquesta trobem que hauria de ser una pràctica més habitual al sector i que malauradament no sempre es així. 

El procediment d’elaboració que segueix el celler podríem dir que és tradicional. Es fa la vinificació de cada varietat per separat per més tard continuar amb la maduració en bótes de roure de diferents procedències. És curiós el fet que les sales de bótes on es farà l’envelliment siguin en unes instal.lacions separades, a Cal Valdrich, just atravessat el pont. Es tracta d’un casalot totalment reformat i pensat perquè el repòs i benestar del vi a les botes sigui immillorable. És un cas poc corrent, que de segur deu portar més d’un maldecap tècnic a l’hora de traslladar el vi de lloc.

 Acabades les criances, és quan es fan els diferents cupatges per decidir el destí dels seus vins d’aquella anyada. Primer es fa la tria per definir el primer vi del celler, el VallLlach, més tard es continua amb l’Idus i finalment l’Embruix. És destacable l’ús de bótes de diferents fabricants que ofereixen diferents roures i nivells de torrat. Això permet, per a una mateixa varietat aconseguir diferents acabats i tenir una gama més rica de possibilitats a l’hora de decidir el cupatge final. Durant la visita, l’Albert va ser molt amable i ens va oferir el tast de dues carinyenes (de fet una mateixa) de dues bótes diferents d’on es decidirà el Vall Llach 2009 : tot un privilegi !

Un altre aspecte del celler que el fa únic és l’especial relació que sempre ha mantingut amb Miquel Martí Pol. L’estreta col.laboració del gran poeta amb Lluís Llach, que donà fruits meravellosos en la seva música, ara es fa present a cada racó del celler, inspirant tota la feina d’aquest, des de la recollida fins a l’envelliment de l’Aigua de Llum, passant per  la sala que porta el seu mateix nom. Aquest es un vi que s’elabora a partir d’una petita plantació de ceps de viognier que té el celler, i que deu el seu nom a la memòria del poeta, extret d’un fragment del seu poema Solstici, i que només serà elaborat en les anyades que el celler consideri excepcionals. 

Tot plegat, una visita molt agradable que ens va permetre conèixer un dels millors cellers del Priorat, tant per l’excelent qualitat dels seus vins com per l’autenticitat  i maduresa del seu projecte. Gràcies, Albert.

  • delicious Bookmark on Delicious
  • digg Digg this post
  • facebook Recomana a Facebook
  • linkedin Share on Linkedin
  • twitter Tweet Envinats
  • rss Subscriu-te als comentaris d'aquesta entrada
  • email Tell a friend

Afegit a Blancs, Carinyena negra, Garnatxa negra, Negres, Priorat, Viognier | No hi ha comentaris



Els comentaris estan tancats.

  • Qui som ?

    Grup Envinats : un tast sincer d'aficionats al vi : La vida és tan curta que no dóna per a més.
  • Envian’s un correu !

    Envia'ns un correu !
  • Vols que catem el teu vi ?
  • Twitter Envinats

    • No public Twitter messages.
  • Segueix els Envinats!

    • Segueix els Envinats al Facebook!
    • Subscriu-te als Envinats !
    • Piulades dels Envinats
  • Categories

    • Albarinho (4)
    • Alella (5)
    • Argentina (1)
    • Austràlia (1)
    • Bierzo (1)
    • Blancs (33)
    • Bordeus (1)
    • Borgonya (3)
    • Cabernet franc (4)
    • Cabernet Sauvignon (24)
    • Campo de Borja (1)
    • Carinyena blanca (5)
    • Carinyena negra (23)
    • Castilla-La Mancha (2)
    • Cava (5)
    • Champagne (2)
    • Chardonnay (5)
    • Chile (1)
    • Conca de Barberà (1)
    • Costers del Segre (4)
    • DO Alacant (2)
    • DO Valencia (1)
    • Empordà (47)
    • Envinats (24)
    • Garnatxa blanca (20)
    • Garnatxa negra (43)
    • General (40)
    • Gewürztraminer (1)
    • GiroVi (2)
    • Godello (1)
    • Itàlia (2)
    • Llenguadoc-Rosselló (1)
    • Loira (2)
    • Macabeu (7)
    • Marsanne (2)
    • Marselan (2)
    • Mencia (1)
    • Merlot (11)
    • Monastrell (3)
    • Monterrei (1)
    • Montsant (14)
    • Morenillo (1)
    • Navarra (3)
    • Negres (63)
    • Notícies (12)
    • On comprar vi (3)
    • Pansa blanca (3)
    • Pedro Ximenez (1)
    • Penedès (12)
    • Petit Verdot (2)
    • Picapoll (1)
    • Pinot noir (6)
    • Pla de Bages (1)
    • Prieto Picudo (1)
    • Priorat (41)
    • Rías Baixas (4)
    • Ribeiro (1)
    • Ribera del Duero (9)
    • Riesling (3)
    • Rioja (8)
    • Rosats (2)
    • Rosselló (1)
    • Roussanne (2)
    • Samsó (8)
    • Sauvignon blanc (4)
    • Somontano (1)
    • Sudàfrica (1)
    • Syrah (17)
    • Tempranillo (6)
    • Tenerife (1)
    • Terra Alta (6)
    • Tierra de León (1)
    • Toro (2)
    • Ull de llebre (9)
    • Uncategorized (7)
    • Valdeorras (1)
    • Verdejo (2)
    • Vins de garatge (1)
    • Vins de la terra (7)
    • Viognier (3)
  • Amics dels Envinats

    • Miquel Fuentes
    • SensePresses
  • Comprar Vi

    • Ca l’Àngel
    • Celler de Gelida
    • El Magatzem del Pont
    • Esperit de Vic – Vins Catalans
    • Grau vins i licors
    • Lavinia
    • Molt Bo !
    • OgumVins
    • Restaurant-Vinacoteca La Fundició
    • Tot Vi
    • Uvinum
    • VilaViniteca
    • Vinateria Aguilo
    • Vins de l’Empordà
  • El Mon del vi

    • Abadia Retuerta
    • Albet i Noya
    • Bodegas Ramiro
    • Can Bonastre
    • Castell de Peralada
    • Castell del Remei
    • Celler Aixalà i Alcait
    • Celler Arché Pagès
    • Celler Can Sais
    • Celler Finca Ca N'Estella
    • Celler Marco Abella
    • Celler Martín Faixó
    • Celler Mas d'en Gil
    • Celler Melis
    • Celler Pardàs
    • Celler Terra Remota
    • Celler Trio Infernal
    • Celler Vall Llach
    • Costers del Siurana
    • DO Empordà
    • DO Montsant
    • Ecocci vins
    • Espelt
    • Feifiñanes
    • Finca La Emperatriz
    • GiroVi
    • La Vinyeta
    • Mas del Botó
    • Mas Martinet
    • Oliver Conti
    • Pazo de Señorans
    • Rutes Vi Empordà
    • Serrat de Montsoriu
    • Sies.TV – Gastronomia
    • Tayaimgut
    • Terroir al límit
    • Vinyes dels Aspres
  • FotoEnvinats

    • 2n Curs de vins Hivern 2007
    • 3a Nit Vins de Torroja del Priorat
    • 4a Nit dels Vins de Torroja del Priorat
    • 5a Nit dels Vins de Torroja del Priorat
    • Chardonnay 15 Setembre 2011
    • Costers del Segre 18 Feb 2010
    • Ecològics 26 Octubre 2011
    • Emporda 22 Maig 2008
    • Envinats a Arrels del Vi 2011
    • Envinats a Celler Arché-Pagès
    • Envinats a Celler Marco Abella
    • Envinats a Celler Martí Fabra
    • Envinats a Mas d'en Gil
    • Envinats al Catavins 2009
    • Envinats al Celler l'Encastell
    • Envinats al GiroVi 2009
    • Envinats al Tasta Porrera 2011
    • Envinats amb Agustí Ensesa
    • Envinats i amics – Garnatxes i Carinyenes Empordà – 29 Juny 2012
    • Envinats i amics – Priorat i Montsant – 20 Març 2012
    • Envinats i amics 24Nov 2011
    • Envinats i amics Tast Terra Alta 24 Maig 2013
    • Falset i 4t Tast amb llops
    • Gallegs 3 desembre 2008
    • Mas d'en Gil al Vinomi
    • Mediatics 28 de maig 2009
    • Monovarietals 17 marc 2009
    • Pinots noir 22 octubre 2008
    • Riberas al Magatzem del Pont
    • Riojas 10 Abril 2008
    • Tast 26 Juny 2008
    • Tast Blancs 17 Juny 2010
    • Tasta Porrera 2010
    • Terra Alta 14 gener 2009
    • Vins Hemisferi Sud Gener 2010
  • Mes blogs de vi

    • DeVinis
    • El blog de Molt Bo
    • El racó del bon vi
    • El vi a punt
    • En clau de vi
    • Esperit de Vic
    • Feifiñanes
    • Jordi Melendo
    • PilarVi
    • Plaers de boca
    • SopaYCaldo
    • Suggeriments Gastronòmics
    • VadeBacus
    • VadeVi.Cat
    • vi, moments, persones
    • VilaKia
    • Viníssim
    • Viniterraneum
    • Vinography
    • Vins de Catalunya
    • Wine TV – Gary Vaynerchuck
    • Wines and the city
  • Vi a copes

    • El llangardaix sibarita
    • Monvinic
    • Restaurant-Vinacoteca La Fundició
  • Darrers comentaris

    • Arxiu

      • Juliol 2015 (1)
      • Maig 2014 (1)
      • Abril 2014 (1)
      • Març 2014 (1)
      • Novembre 2013 (3)
      • Octubre 2013 (1)
      • Agost 2013 (5)
      • Juliol 2013 (2)
      • Maig 2013 (5)
      • Abril 2013 (1)
      • Desembre 2012 (1)
      • Novembre 2012 (6)
      • Setembre 2012 (2)
      • Agost 2012 (3)
      • Juliol 2012 (3)
      • Juny 2012 (1)
      • Maig 2012 (1)
      • Abril 2012 (5)
      • Març 2012 (3)
      • Febrer 2012 (2)
      • Desembre 2011 (6)
      • Novembre 2011 (6)
      • Octubre 2011 (3)
      • Setembre 2011 (3)
      • Agost 2011 (3)
      • Juliol 2011 (2)
      • Juny 2011 (4)
      • Maig 2011 (2)
      • Febrer 2011 (1)
      • Gener 2011 (1)
      • Desembre 2010 (3)
      • Novembre 2010 (3)
      • Octubre 2010 (1)
      • Setembre 2010 (4)
      • Agost 2010 (1)
      • Juliol 2010 (1)
      • Juny 2010 (5)
      • Abril 2010 (3)
      • Març 2010 (3)
      • Gener 2010 (4)
      • Desembre 2009 (1)
      • Novembre 2009 (5)
      • Octubre 2009 (6)
      • Setembre 2009 (3)
      • Agost 2009 (2)
      • Juliol 2009 (6)
      • Juny 2009 (1)
      • Maig 2009 (3)
      • Març 2009 (4)
      • Febrer 2009 (2)
      • Gener 2009 (3)
      • Desembre 2008 (4)
      • Novembre 2008 (3)
      • Octubre 2008 (2)
      • Setembre 2008 (3)
      • Agost 2008 (2)
      • Juliol 2008 (3)
      • Juny 2008 (3)
      • Maig 2008 (4)
      • Abril 2008 (3)
      • Desembre 2007 (2)
      • Novembre 2007 (1)
      • Novembre 2006 (3)
    • Autors

      Dani Coll

    Tema: MistyLook by Sadish. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.


    • Segueix els Envinats :Segueix els Envinats :
    • Contacte amb els Envinats Contacte amb els Envinats
    • Fes-te amic dels Ennvinats Fes-te amic dels Ennvinats
    • RSS RSS
    • Tweet Envinats Tweet Envinats