El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

La visita a Vall Llach feia temps que desitj√†vem fer-la, sabedors que visitar aquest celler et d√≥na l’oportunitat d’endinsar-te en els inicis d’aquesta fant√†stica √®poca que est√† vivint Porrera i el Priorat, esper√†vem amb il¬∑lusi√≥ viure m√©s a prop¬†i con√®ixer de¬†primera m√† tot el proc√©s de vinificaci√≥ dels seus vins (veure fotos).

I √©s que – recorrent al s√≠mil futbol√≠stic –¬†a Vall Llach han aconseguit crear un dream team del vi :¬† des d’uns propietaris que han sabut¬†equilibrar amb mesura l’estimaci√≥ pel poble amb el just reconeixement als pagesos productors sense oblidar el¬†necessari rendiment¬†empresarial, passant per la saviesa de la tradici√≥ de qui fa anys que fa vi i, combinant-ho amb la modernitat i noves idees de la joventut, tots plegats aconsegueixen fer possible un projecte d’alta qualitat posant davant de tot la terra i la gent.

Aix√≠ que, quan l’Albert Costa, responsable en√≤leg juntament amb el Salusti√† √Älvarez, ens va convidar amablement a fer-los una visita despr√©s¬†del TastaPorrera 2010,¬†els Envinats vam estar molt contents de poder arrodonir un dia perfecte.¬†

Primer de tot, l’Albert ens va acompanyar a la casa anomenada “La Final”, ubicada al bell mig de la Pla√ßa, on el celler hi t√© tota l’estructura, maquin√†ria i materials necessaris per a la recepci√≥ i elaboraci√≥ dels seus vins. All√† ens va explicar amb tot tipus de detalls els processos i accions que es prenien per fer de la qualitat, el m√©s alt distintiu del celler.¬†

Les varietats principals amb qu√® es fan els vins s√≥n les caracter√≠stiques carinyena i garnatxa,¬†per√≤ tamb√© fan √ļs de merlot, cabernet sauvignon i syrah. Tot prov√© de diferents parcel¬∑les o trossos de finques de Porrera¬†i voltants.¬†Dels trossos de vinyes centen√†ries propietat del celler se’n fa el Vall¬†Llach i de¬†les vinyes m√©s noves se n’extreu la producci√≥ per l’Embruix. Continuant les bones relacions que sempre han mantingut amb altres propietaris de vinyes centen√†ries, els compren la producci√≥ per destinar-la al seu segon vi, l’Idus, que representa molt fidelment el que seria el vi de la vila de Porrera.

Ens agrada recordar especialment la política de preus que ja des dels seus inicis ha seguit i continua seguint Vall Llach : el respecte pels pagesos que són qui realment treballen la vinya, oferint-los un preu just i adient a la qualitat del que produeixen. Aquesta trobem que hauria de ser una pràctica més habitual al sector i que malauradament no sempre es així. 

El procediment¬†d’elaboraci√≥¬†que segueix el celler podr√≠em dir que √©s tradicional. Es¬†fa la vinificaci√≥ de cada varietat per separat per m√©s tard continuar amb la maduraci√≥¬†en b√≥tes de roure de diferents proced√®ncies. √Čs curi√≥s el fet que les sales de b√≥tes on es far√† l’envelliment siguin en unes instal.lacions separades, a Cal Valdrich, just¬†atravessat el pont.¬†Es tracta d’un casalot totalment reformat i pensat perqu√® el rep√≤s i benestar del vi a les botes sigui immillorable.¬†√Čs un cas poc corrent, que de segur deu portar m√©s d’un maldecap t√®cnic a l’hora de traslladar el vi de lloc.

¬†Acabades les criances, √©s quan es fan els diferents cupatges per decidir el dest√≠ dels seus vins d’aquella anyada.¬†Primer es fa la tria per definir el primer vi del celler, el VallLlach,¬†m√©s tard es continua amb l’Idus i finalment l’Embruix.¬†√Čs destacable¬†l’√ļs de b√≥tes de diferents fabricants que ofereixen diferents roures i nivells de torrat. Aix√≤ permet, per a una¬†mateixa varietat¬†aconseguir diferents acabats i tenir una gama m√©s rica de possibilitats a l’hora de decidir el cupatge final. Durant la visita, l’Albert va ser molt amable i ens va oferir el tast de¬†dues carinyenes (de fet una mateixa) de dues b√≥tes diferents d’on es decidir√† el Vall Llach 2009 : tot un privilegi !

Un altre aspecte del celler que el fa √ļnic √©s l’especial relaci√≥ que sempre ha mantingut amb Miquel Mart√≠ Pol. L’estreta col.laboraci√≥ del gran poeta amb Llu√≠s Llach, que don√† fruits meravellosos en la seva m√ļsica, ara es fa present a cada rac√≥ del celler, inspirant tota la feina d’aquest, des de la recollida fins a l’envelliment de l’Aigua de Llum, passant per¬† la sala que porta el seu mateix nom. Aquest es un vi que s’elabora a partir d’una petita plantaci√≥ de ceps de viognier que t√© el celler, i que deu el seu nom¬†a la mem√≤ria del poeta, extret d’un fragment del seu poema Solstici, i que nom√©s ser√† elaborat en les anyades que el celler consideri excepcionals.¬†

Tot plegat, una visita molt agradable que ens va permetre con√®ixer un dels millors cellers del Priorat, tant per l’excelent qualitat dels¬†seus vins com per l’autenticitat¬† i maduresa del seu projecte. Gr√†cies, Albert.