El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
Articles
Comentaris

Al mes de juny costa trobar forats a les agendes. S’acosta l’estiu i totes les activitats que hem anat fent durant l’any, incloses les dels nostres fills, s’han d’acabar de la millor manera: sopars, festes de comiat, festivals…., que complementen de manera fren√®tica la, ja de per s√≠, estressant rutina di√†ria.

Per√≤ hi ha esdeveniments que ens fan ajustar i comprimir aquestes agendes per tal de trobar el forat, i que el Priorat visiti Girona, sens dubte n’√©s un!

Aquest passat dimecres, de la m√† dels amics d’El Magatzem del Pont, el Priorat ens va visitar, representat per un dels m√©s prestigiosos cellers de la comarca, Mas d’en Gil. Els Envinats ens v√†rem aplegar a la sala Vinomi del Magatzem del Pont (un espai fant√†stic fet i pensat pel vi) per tal de gaudir dels excel¬∑lents vins del celler i de les explicacions i comentaris de la Marta, una dels seus m√†xims responsables. (veure fotografies)

La Marta, per comen√ßar,¬†ens va convidar a una visita virtual¬†per la ¬†finca Mas de’n Gil, de 125 hect√†rees i situada al terme municipal de Bellmunt del Priorat, a tocar de la Serra de Llaberia, afavorida per l’entrada de la brisa del mar i amb els terroirs caracter√≠stics de la comarca, la llicorella, que tanta singularitat aporten als vins de la zona. En ella hi ha 45 hect√†rees de vinyes plantades en terrasses i costers,¬†acompanyades d’oliveres centen√†ries, ametllers i avellaners, dibuixant un paisatge estrictament mediterrani.

Tot seguit v√†rem poder gaudir dels seus vins, tots ells singulars i caracter√≠stics, sobretot els blancs, que destaquen per ser vins amb cos i √†nima de negres, tant √©s aix√≠ que la Marta ens va proposar invertir l’ordre habitual de qualsevol tast, comen√ßant¬†pels 4 vins negres i acabant amb els 2 blancs i el dol√ß.

Per comen√ßar v√†rem tenir el privilegi de tastar¬†en prim√≠cia el vi de vila, el Bellmunt, de l’anyada 2008. Un negre elaborat amb Garnatxes joves (60%) acompanyades de Carinyena (20%) i Cabernet Sauvignon (20%) i envellit durant 10 mesos en botes de roure. De color¬†vermell i capa mitja, presentava aromes de fruita vermella¬†dol√ßa i fresca i una boca¬†molt equilibrada i golosa.

El seg√ľent en omplir les nostres copes¬†va ser el Coma Vella, anyada 2007. Cupatge de Garnatxa (70%), Carinyena (20%) i Syrah (10%) i envelliment de 12 mesos en botes de roure (20% noves). Vi que els Envinats coneixem molt b√©, essent per nosaltres un aut√®ntic vi de cap√ßalera. De color cirera tapat, ribet rob√≠ i ll√†grima densa i viva. Aromes de fruita madura, bosc, terra humida i mentolats. A la boca envolvent, potent i fresc a l’hora, complexa. Vi plenament mediterrani.

Va arribar el moment dels vins de finca, i el primer va ser el Clos Font√†, anyada 2002. Provinent de vinyes velles de Garnatxa (70%), Carinyena (20%) i Cabernet Sauvingnon (10%) i envellit en botes de roure durant 14 mesos (80% noves). Color cirera molt tapat amb ribet taronja. Aromes d’evoluci√≥ espl√®ndida:¬†panses i bombons de licor. Fruita i fusta en perfecte¬†harmonia,¬†molt complexa. A la boca sed√≥s i rod√≥, sense perdre el potencial caracter√≠stic dels vins de la zona. Excel¬∑lent.

El seg√ľent vi de finca mereix un punt i a part, ja que el Gran Buig es un vi que nom√©s apareix al mercat quan les condicions del ra√Įm i el temps s’uneixen per¬†ser excepcionals. V√†rem tenir el plaer de poder tastar l’anyada 2004 (√ļnica anyada juntament amb la de 1998). Elaborat amb les Garnatxes i Carinyenes m√©s velles de la finca i envellit durant 18 mesos en botes de roure, √©s¬†un vi elegant i complexa, de color cirera impenetrable i ll√†grima densa, que ofereix una excel¬∑lent complexitat arom√†tica: fruita negra madura, tabac, bals√†mics, roure crem√≥s integrat amb la fruita. A la boca ple i carn√≥s, molt volumin√≥s, fruit√≥s, madur i gras. Formidable.

Els negres v√†ren deixar pas als blancs, comen√ßant amb el Coma Alta, anyada 2009. Cupatge de Garnatxa blanca (70%) i Viognier (30%) i envellit durant 6 mesos (70% inoxidable, 30% botes de roure). De color groc p√†l¬∑lid amb reflexes verdosos, untu√≥s. Aromes espl√®ndids de fruita tropical, tocador, herbes arom√†tiques. A la boca es sed√≥s i gras, a l’hora que potent i concentrat, molt fruit√≥s. Un blanc de refer√®ncia.

Tot seguit li toc√† el torn al Coma Blanca, anyada 2009. Un vi de personalitat molt marcada, blanc amb cos de negre. Cupatge de Garnatxa blanca (50%) i Macabeu (50%) i envellit durant 6 mesos en botes de roure (80% noves). De color groc molt p√†l¬∑lid i ribet verd√≥s, sorprenent despr√©s del seu pas per b√≥ta. De forta complexitat arom√†tica, ofereix notes d’herbes i palla, flors,¬†fumats i esp√®cies. A la boca es molt volumin√≥s i gras, llarg. Aconsellable no prendre’l massa fred. Un blanc sensacional.

La fi d’una excel¬∑lent trobada la va posar el Nus, anyada 2008. El dol√ß natural de Garnatxa (80%) acompanyada de Syrah (15%) i Viognier (5%) i amb envelliment de 18 mesos. Un dol√ß que aportava records de panses, bombons i xocolata, amb una boca fresca i dol√ßa que convidava a seguir-lo gaudint. Un magn√≠fic dol√ß per a qualsevol moment del dia.

Mas de’n Gil, una refer√®ncia al Priorat que cal seguir i tenir molt present, amb uns vins molt actuals i moderns¬†que no perden l’ess√®ncia de la tradici√≥ d’on procedeixen.

Fant√†stica feina! Per molts anys Mas de’n Gil!