El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/envinats
  • Inici
  • Qui som
  • Vols que catem el teu vi ?

Envinats

És quan bec que hi veig clar

Articles
Comentaris

Mas d’en Gil al Vinomi

18 juny 2011 per Carles Ovide

Al mes de juny costa trobar forats a les agendes. S’acosta l’estiu i totes les activitats que hem anat fent durant l’any, incloses les dels nostres fills, s’han d’acabar de la millor manera: sopars, festes de comiat, festivals…., que complementen de manera frenètica la, ja de per sí, estressant rutina diària.

Però hi ha esdeveniments que ens fan ajustar i comprimir aquestes agendes per tal de trobar el forat, i que el Priorat visiti Girona, sens dubte n’és un!

Aquest passat dimecres, de la mà dels amics d’El Magatzem del Pont, el Priorat ens va visitar, representat per un dels més prestigiosos cellers de la comarca, Mas d’en Gil. Els Envinats ens vàrem aplegar a la sala Vinomi del Magatzem del Pont (un espai fantàstic fet i pensat pel vi) per tal de gaudir dels excel·lents vins del celler i de les explicacions i comentaris de la Marta, una dels seus màxims responsables. (veure fotografies)

La Marta, per començar, ens va convidar a una visita virtual per la  finca Mas de’n Gil, de 125 hectàrees i situada al terme municipal de Bellmunt del Priorat, a tocar de la Serra de Llaberia, afavorida per l’entrada de la brisa del mar i amb els terroirs característics de la comarca, la llicorella, que tanta singularitat aporten als vins de la zona. En ella hi ha 45 hectàrees de vinyes plantades en terrasses i costers, acompanyades d’oliveres centenàries, ametllers i avellaners, dibuixant un paisatge estrictament mediterrani.

Tot seguit vàrem poder gaudir dels seus vins, tots ells singulars i característics, sobretot els blancs, que destaquen per ser vins amb cos i ànima de negres, tant és així que la Marta ens va proposar invertir l’ordre habitual de qualsevol tast, començant pels 4 vins negres i acabant amb els 2 blancs i el dolç.

Per començar vàrem tenir el privilegi de tastar en primícia el vi de vila, el Bellmunt, de l’anyada 2008. Un negre elaborat amb Garnatxes joves (60%) acompanyades de Carinyena (20%) i Cabernet Sauvignon (20%) i envellit durant 10 mesos en botes de roure. De color vermell i capa mitja, presentava aromes de fruita vermella dolça i fresca i una boca molt equilibrada i golosa.

El següent en omplir les nostres copes va ser el Coma Vella, anyada 2007. Cupatge de Garnatxa (70%), Carinyena (20%) i Syrah (10%) i envelliment de 12 mesos en botes de roure (20% noves). Vi que els Envinats coneixem molt bé, essent per nosaltres un autèntic vi de capçalera. De color cirera tapat, ribet robí i llàgrima densa i viva. Aromes de fruita madura, bosc, terra humida i mentolats. A la boca envolvent, potent i fresc a l’hora, complexa. Vi plenament mediterrani.

Va arribar el moment dels vins de finca, i el primer va ser el Clos Fontà, anyada 2002. Provinent de vinyes velles de Garnatxa (70%), Carinyena (20%) i Cabernet Sauvingnon (10%) i envellit en botes de roure durant 14 mesos (80% noves). Color cirera molt tapat amb ribet taronja. Aromes d’evolució esplèndida: panses i bombons de licor. Fruita i fusta en perfecte harmonia, molt complexa. A la boca sedós i rodó, sense perdre el potencial característic dels vins de la zona. Excel·lent.

El següent vi de finca mereix un punt i a part, ja que el Gran Buig es un vi que només apareix al mercat quan les condicions del raïm i el temps s’uneixen per ser excepcionals. Vàrem tenir el plaer de poder tastar l’anyada 2004 (única anyada juntament amb la de 1998). Elaborat amb les Garnatxes i Carinyenes més velles de la finca i envellit durant 18 mesos en botes de roure, és un vi elegant i complexa, de color cirera impenetrable i llàgrima densa, que ofereix una excel·lent complexitat aromàtica: fruita negra madura, tabac, balsàmics, roure cremós integrat amb la fruita. A la boca ple i carnós, molt voluminós, fruitós, madur i gras. Formidable.

Els negres vàren deixar pas als blancs, començant amb el Coma Alta, anyada 2009. Cupatge de Garnatxa blanca (70%) i Viognier (30%) i envellit durant 6 mesos (70% inoxidable, 30% botes de roure). De color groc pàl·lid amb reflexes verdosos, untuós. Aromes esplèndids de fruita tropical, tocador, herbes aromàtiques. A la boca es sedós i gras, a l’hora que potent i concentrat, molt fruitós. Un blanc de referència.

Tot seguit li tocà el torn al Coma Blanca, anyada 2009. Un vi de personalitat molt marcada, blanc amb cos de negre. Cupatge de Garnatxa blanca (50%) i Macabeu (50%) i envellit durant 6 mesos en botes de roure (80% noves). De color groc molt pàl·lid i ribet verdós, sorprenent després del seu pas per bóta. De forta complexitat aromàtica, ofereix notes d’herbes i palla, flors, fumats i espècies. A la boca es molt voluminós i gras, llarg. Aconsellable no prendre’l massa fred. Un blanc sensacional.

La fi d’una excel·lent trobada la va posar el Nus, anyada 2008. El dolç natural de Garnatxa (80%) acompanyada de Syrah (15%) i Viognier (5%) i amb envelliment de 18 mesos. Un dolç que aportava records de panses, bombons i xocolata, amb una boca fresca i dolça que convidava a seguir-lo gaudint. Un magnífic dolç per a qualsevol moment del dia.

Mas de’n Gil, una referència al Priorat que cal seguir i tenir molt present, amb uns vins molt actuals i moderns que no perden l’essència de la tradició d’on procedeixen.

Fantàstica feina! Per molts anys Mas de’n Gil!

Afegit a Blancs, Garnatxa blanca, Garnatxa negra, General, Negres, Priorat | No hi ha comentaris



Els comentaris estan tancats.

  • Qui som ?

    Grup Envinats : un tast sincer d'aficionats al vi : La vida és tan curta que no dóna per a més.
  • Envian’s un correu !

    Envia'ns un correu !
  • Vols que catem el teu vi ?
  • Twitter Envinats

    • No public Twitter messages.
  • Categories

    • Albarinho (4)
    • Alella (5)
    • Argentina (1)
    • Austràlia (1)
    • Bierzo (1)
    • Blancs (33)
    • Bordeus (1)
    • Borgonya (3)
    • Cabernet franc (4)
    • Cabernet Sauvignon (24)
    • Campo de Borja (1)
    • Carinyena blanca (5)
    • Carinyena negra (23)
    • Castilla-La Mancha (2)
    • Cava (5)
    • Champagne (2)
    • Chardonnay (5)
    • Chile (1)
    • Conca de Barberà (1)
    • Costers del Segre (4)
    • DO Alacant (2)
    • DO Valencia (1)
    • Empordà (47)
    • Envinats (24)
    • Garnatxa blanca (20)
    • Garnatxa negra (43)
    • General (40)
    • Gewürztraminer (1)
    • GiroVi (2)
    • Godello (1)
    • Itàlia (2)
    • Llenguadoc-Rosselló (1)
    • Loira (2)
    • Macabeu (7)
    • Marsanne (2)
    • Marselan (2)
    • Mencia (1)
    • Merlot (11)
    • Monastrell (3)
    • Monterrei (1)
    • Montsant (14)
    • Morenillo (1)
    • Navarra (3)
    • Negres (63)
    • Notícies (12)
    • On comprar vi (3)
    • Pansa blanca (3)
    • Pedro Ximenez (1)
    • Penedès (12)
    • Petit Verdot (2)
    • Picapoll (1)
    • Pinot noir (6)
    • Pla de Bages (1)
    • Prieto Picudo (1)
    • Priorat (41)
    • Rías Baixas (4)
    • Ribeiro (1)
    • Ribera del Duero (9)
    • Riesling (3)
    • Rioja (8)
    • Rosats (2)
    • Rosselló (1)
    • Roussanne (2)
    • Samsó (8)
    • Sauvignon blanc (4)
    • Somontano (1)
    • Sudàfrica (1)
    • Syrah (17)
    • Tempranillo (6)
    • Tenerife (1)
    • Terra Alta (6)
    • Tierra de León (1)
    • Toro (2)
    • Ull de llebre (9)
    • Uncategorized (7)
    • Valdeorras (1)
    • Verdejo (2)
    • Vins de garatge (1)
    • Vins de la terra (7)
    • Viognier (3)
  • Amics dels Envinats

    • Miquel Fuentes
    • SensePresses
  • Comprar Vi

    • Ca l’Àngel
    • Celler de Gelida
    • El Magatzem del Pont
    • Esperit de Vic – Vins Catalans
    • Grau vins i licors
    • Lavinia
    • Molt Bo !
    • OgumVins
    • Restaurant-Vinacoteca La Fundició
    • Tot Vi
    • Uvinum
    • VilaViniteca
    • Vinateria Aguilo
    • Vins de l’Empordà
  • El Mon del vi

    • Abadia Retuerta
    • Albet i Noya
    • Bodegas Ramiro
    • Can Bonastre
    • Castell de Peralada
    • Castell del Remei
    • Celler Aixalà i Alcait
    • Celler Arché Pagès
    • Celler Can Sais
    • Celler Finca Ca N'Estella
    • Celler Marco Abella
    • Celler Martín Faixó
    • Celler Mas d'en Gil
    • Celler Melis
    • Celler Pardàs
    • Celler Terra Remota
    • Celler Trio Infernal
    • Celler Vall Llach
    • Costers del Siurana
    • DO Empordà
    • DO Montsant
    • Ecocci vins
    • Espelt
    • Feifiñanes
    • Finca La Emperatriz
    • GiroVi
    • La Vinyeta
    • Mas del Botó
    • Mas Martinet
    • Oliver Conti
    • Pazo de Señorans
    • Rutes Vi Empordà
    • Serrat de Montsoriu
    • Sies.TV – Gastronomia
    • Tayaimgut
    • Terroir al límit
    • Vinyes dels Aspres
  • FotoEnvinats

    • 2n Curs de vins Hivern 2007
    • 3a Nit Vins de Torroja del Priorat
    • 4a Nit dels Vins de Torroja del Priorat
    • 5a Nit dels Vins de Torroja del Priorat
    • Chardonnay 15 Setembre 2011
    • Costers del Segre 18 Feb 2010
    • Ecològics 26 Octubre 2011
    • Emporda 22 Maig 2008
    • Envinats a Arrels del Vi 2011
    • Envinats a Celler Arché-Pagès
    • Envinats a Celler Marco Abella
    • Envinats a Celler Martí Fabra
    • Envinats a Mas d'en Gil
    • Envinats al Catavins 2009
    • Envinats al Celler l'Encastell
    • Envinats al GiroVi 2009
    • Envinats al Tasta Porrera 2011
    • Envinats amb Agustí Ensesa
    • Envinats i amics – Garnatxes i Carinyenes Empordà – 29 Juny 2012
    • Envinats i amics – Priorat i Montsant – 20 Març 2012
    • Envinats i amics 24Nov 2011
    • Envinats i amics Tast Terra Alta 24 Maig 2013
    • Falset i 4t Tast amb llops
    • Gallegs 3 desembre 2008
    • Mas d'en Gil al Vinomi
    • Mediatics 28 de maig 2009
    • Monovarietals 17 marc 2009
    • Pinots noir 22 octubre 2008
    • Riberas al Magatzem del Pont
    • Riojas 10 Abril 2008
    • Tast 26 Juny 2008
    • Tast Blancs 17 Juny 2010
    • Tasta Porrera 2010
    • Terra Alta 14 gener 2009
    • Vins Hemisferi Sud Gener 2010
  • Mes blogs de vi

    • DeVinis
    • El blog de Molt Bo
    • El racó del bon vi
    • El vi a punt
    • En clau de vi
    • Esperit de Vic
    • Feifiñanes
    • Jordi Melendo
    • PilarVi
    • Plaers de boca
    • SopaYCaldo
    • Suggeriments Gastronòmics
    • VadeBacus
    • VadeVi.Cat
    • vi, moments, persones
    • VilaKia
    • Viníssim
    • Viniterraneum
    • Vinography
    • Vins de Catalunya
    • Wine TV – Gary Vaynerchuck
    • Wines and the city
  • Vi a copes

    • El llangardaix sibarita
    • Monvinic
    • Restaurant-Vinacoteca La Fundició
  • Darrers comentaris

    • Arxiu

      • juliol 2015 (1)
      • maig 2014 (1)
      • abril 2014 (1)
      • març 2014 (1)
      • novembre 2013 (3)
      • octubre 2013 (1)
      • agost 2013 (5)
      • juliol 2013 (2)
      • maig 2013 (5)
      • abril 2013 (1)
      • desembre 2012 (1)
      • novembre 2012 (6)
      • setembre 2012 (2)
      • agost 2012 (3)
      • juliol 2012 (3)
      • juny 2012 (1)
      • maig 2012 (1)
      • abril 2012 (5)
      • març 2012 (3)
      • febrer 2012 (2)
      • desembre 2011 (6)
      • novembre 2011 (6)
      • octubre 2011 (3)
      • setembre 2011 (3)
      • agost 2011 (3)
      • juliol 2011 (2)
      • juny 2011 (4)
      • maig 2011 (2)
      • febrer 2011 (1)
      • gener 2011 (1)
      • desembre 2010 (3)
      • novembre 2010 (3)
      • octubre 2010 (1)
      • setembre 2010 (4)
      • agost 2010 (1)
      • juliol 2010 (1)
      • juny 2010 (5)
      • abril 2010 (3)
      • març 2010 (3)
      • gener 2010 (4)
      • desembre 2009 (1)
      • novembre 2009 (5)
      • octubre 2009 (6)
      • setembre 2009 (3)
      • agost 2009 (2)
      • juliol 2009 (6)
      • juny 2009 (1)
      • maig 2009 (3)
      • març 2009 (4)
      • febrer 2009 (2)
      • gener 2009 (3)
      • desembre 2008 (4)
      • novembre 2008 (3)
      • octubre 2008 (2)
      • setembre 2008 (3)
      • agost 2008 (2)
      • juliol 2008 (3)
      • juny 2008 (3)
      • maig 2008 (4)
      • abril 2008 (3)
      • desembre 2007 (2)
      • novembre 2007 (1)
      • novembre 2006 (3)
    • Autors

    Tema: MistyLook by Sadish. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.